NOTÍCIES DE L'ACCIÓ SINDICAL

curs 2002 / 2003

21/06/03

L’STEPV-IV felicita al nou conseller de Cultura i Educació, Esteban González Pons, pel seu nomenament.
El sindicat li demana que presente i negocie amb el conjunt dels agents socials un Pacte per l’Educació

17/06/03

L'STEPV-IV demana que convoque una Mesa Sectorial per negociar les retribucions del professorat. El sindicat acusa a Educació d'incomplir l'acord retributiu

11/06/03 L'STEPV-IV rectifica al Director General de Centres, Herminio García, sobre l'escolarització en valencià a la ciutat de València.
08/06/03 Tancaments de la Comunitat Educativa contra la reducció de grups de batxillerat
05/06/03 A l’IES Vicent Gandia de Castelló de la Ribera s’inicia l’elaboració d’un expedient informatiu de part de la Direcció Territorial d’Educació per depurar responsabilitats quant a l’exposició d’una pancarta en una aula del Centre amb un lema contra la guerra.
23/04/03 L’STEPV-Iv dóna suport a la protesta organitzada per l’Associació de Professorat d’Informàtica
23/04/03 Important augment de l'ensenyament en valencià a Gandia
22/04/03 El STEPV-IV considera que la conselleria no acabarà el mapa escolar per al curs 2003-2004
22/04/03 Ante la polémica surgida a raíz de la publicación del libro "Todas Putas"
        Organización de Mujeres de la Confederación de STEs
20/04/03

COMUNICAT CONJUNT DELS SINDICATS FE CCOO PV, FETE UGT PV I STEPV-Iv
L'Administració educativa no oferta ni grups ni places suficients, en les grans ciutats, en l'actual procés d'escolarització per a atendre la demanda existent.

20/04/03

Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, F.E.CC.OO.PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv denuncien els criteris utilitzats per la Conselleria de Cultura i Educació per determinar els ensenyaments de Secundària a algunes localitats

17/04/03

Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, FE CCOO PV, FETE UGTPV I STEPV IV exigeixen explicacions a l'admnistració educativa valenciana sobre les mesures adoptades a l'actual procés d'escolarització.

16/04/03

Representants de l’STEPV de la Safor, de la Federació d’Escola Valenciana i del Col·lectiu de Mestres de la Safor es reuneixen el 15 de Maig la regidora d’Educació de Gandia.

16/04/03

La Conselleria impedeix de forma conscient i premeditada la creació de grups de batxillerat d’ensenyament en valencià.

15/04/03

Els sindicats docents presenten les seues reivindicacions econòmiques al Conseller Tarancón.

13/04/03

La pressió dels sindicats docents obliga al Consell a complir l'acord arribat fa un any
Per fi els mestres del primer cicle de l'ESO cobraran 100 euros mensuals

[Més informació sobre el conflicte]

12/04/03

desconvocada 

Convocada concentració el 14 de maig pel compliment dels acords retributius
descarregar CARTELLS en format pdf (25kb)
   en valencià  castellano

12/04/03

El Presidente Olivas no contesta a las exigencias de los sindicatos de la enseñanza.
La Generalitat Valenciana sigue sin cumplir los acuerdos firmados con los cinco sindicatos de la enseñanza.

12/04/03

L'STEPV-IV critica el fet que la ministra d'Educació, Pilar del Castillo, haja visitat València sense reunir-se amb la Comunitat Educativa.

7/04/03

Conselleria no negociarà els problemes de les escoles infantils públiques fins el començament del pròxim curs escolar

6/05/03

Delegats i delegades sindicals d'ANPE, CSI-CSIF, FE.CC.OO.PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv s'han tancat a la Direcció Territorial d'Educació per exigir el compliments dels acords retributius.

3/05/03 L’exclusió de filologia catalana de les oposicions a places docents
18/04/03
28 abril: Dia de la Seguretat i Salut al treball

Dos milions de treballadors en el món moren cada any en accidents de treball. La Federació de STPV denúncia els imcompliments de la Generalitat en el dia Internacional de la Salut Laboral

Afecta als sectors d’ Administració pública i l’ensenyament
El Govern de la Generalitat segueix sense desenvolupar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals

15/04/03

Delegades i delegats de les juntes de personal docent es concentren davant l’administració per exigir el compliment dels acords retributius

11/04/03

Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, F.E.CCOO.PV, STEPV-Iv i FETE-UGT-PV convoquen concentracions per exigir que el govern valencià complisca els acords retributius.

06/04/03

La Intersindical Valenciana denuncia l'oblit de més de 120.000 treballadores i treballadors públics de la Generalitat Valenciana en el III Congrés de Seguretat i Salut en el treball de la Comunitat Valenciana

anteriors

CURS 2002/2003
Estiu 03 3r trimestre 2n trimestre

1r  trimestre

CURS 2001/2002
Estiu 02 3r trimestre 2n trimestre

1r  trimestre

CURS 2000/2001

 

 


El conseller d'Educació fa el primer contacte amb l'STEPV-IV en la seu del sindicat.

El conseller d'Educació, Esteban González Pons, s'ha reunit amb representants de l'STEPV-Iv en la seu del sindicat, en un gest d'apropament que el sindicat valora positivament, per tal com representa un canvi en el tarannà que ha caracteritzat fins ara l'Administració. En la reunió s'han intercanviat punts de vista sobre la situació del sistema educatiu, en un breu recorregut per l'ensenyament públic, privat concertat i universitari.

S'ha parlat de política lingüística, formació del professorat, la participació dels agents socials, el paper del Consell Escolar Valencià, el finançament de les universitats i el desplegament de les lleis bàsiques: LOU, LOCE i de la Formació Professional. Igualment s'ha abordat la valoració del treball docent, les malalties professionals, les retribucions i les condicions laborals del professorat. S'ha fet especial esment del compliment dels acords pendents o incomplits, com ara el de plantilles de Secundària, i la situació de les infraestructures i l'execució del mapa escolar.

Un tema que ha interessat especialment al conseller és la possibilitat d'arribar a un Pacte per l'Educació, en resposta a la proposta del sindicat.

València, 1 de juliol de 2003.
  


L’STEPV-IV felicita al nou conseller de Cultura i Educació, Esteban González Pons, pel seu nomenament.

El sindicat li demana que presente i negocie amb el conjunt dels agents socials un Pacte per l’Educació, amb un suport clar i inequívoc a l’ensenyament públic, que impedesca usar l’educació com element de confrontació electoral i partidista. Aquest Pacte hauria d’incorporar, entre altres, distints aspectes relacionats amb les inversions, contruccions, adequacions, despeses de funcionament dels centres, plantilles, planificació lingüística… Es tractaria de contemplar tota una sèrie d’elements que permeten millorar les condicions de l’ensenyament públic. En aquest sentit, el Mapa Escolar s’ha de revisar per a solventar els problemes d’escolarització que pel creixement demogràfic pateixen algunes ciutats i pobles. Uegeix abordar la construcció de noves escoles i instituts i negociar el Mapa Escolar dels ensenyaments de règim especial.

En un altre capítol, el nou conseller haurà d’obrir la negociació sobre les retribucions del professorat valencià, perquè l’acord de 1999 ja està complit i només resta actualitzar el complement específic. Ara cal negociar un nou sistema retributiu que substituesca l’actual –basat en els sexennis- per un altre més just que actualitze les retribucions del professorat i impedesca la pèrdua de poder adquisitiu experimentada en els darrers anys.

Altre repte és donar una solució definitiva a la problemàtica del professorat interí per aconseguir el seu accés a la funció pública docent i la seua estabilitat laboral.

Pel que al desplegament de la LOCE, la Generalitat Valenciana encara no s’ha manifestat ni ha fet públic el seu pla d’implantació, un silenci que el Sindicat espera que amb el nou conseller acabe. En eixe sentit, el Sindicat espera que es presenten les propostes en el marc del Consell Escolar Valencià i de la Mesa Sectorial d’Educació.

Impulsar l’ensenyament en valencià i acabar amb la política secessionista i amb els atac al valencià és altra exigència de l’STEPV-Iv.

Millorar l’ensenyament públic valencià i dignificar les condicions de treball del professorat són reptes als quals el nou conseller haurà de respondre immediatament amb negociacions directes amb els representants del treballadors i de la comunitat educativa. El Sindicat recorda que les qüestions pendents s’arrosseguen des de fa anys, sense que fins ara hagen trobat respostes adients. El nou conseller s’ha de posar a treballar per donar resposta a tota aquesta problemàtica.

Per últim, l’STEPV-Iv demana estabilitat en la direcció de la Conselleria de Cultura i Educació que evite els canvis continus de consellers, com ha passat al llarg dels darrers vuit anys, cosa que ha dificultat la continuïtat dels projectes educatius i la relació amb els agents socials.

València, 21 de juny de 2003.
 


L'STEPV-IV demana que convoque una Mesa Sectorial per negociar les retribucions del professorat.

El sindicat acusa a Educació d'incomplir l'acord retributiu

La Conselleria de Cultura i Educació es va comprometre el 23 de febrer de 2003 a revisar la quantia del complement específic del professorat valencià abans de l'acabament de les classes, és a dir abans del proper divendres 21 de juny. Aquest compromís va ser subscrit pel conseller d'Educació Manuel Tarancón i els sindicats STEPV-IV, CCOO, UGT, ANPE i CSIF. Els sindicats ha proposat, reiteradament, la seua reivindicació d'augment del complement en 25€ mensuals sense que haver obtingut cap resposta. La convocatòria de la Mesa Sectorial d'Educació no ha arribat, ni tampoc s'espera que ningú la convoque, segons informa l'STEPV-Iv.

L'STEPV-IV afirma que l'acord d'equiparació retributiva del professorat valencià, signat en 1999, i l'acord que va suposar el desbloqueig de la negociació col.lectiva, signat en febrer de 2003, obliguen al govern valencià a revisar el complement específic de més de 43.000 professores i professors valencians. A l'acord de 1999 s'afirmava que en el tercer trimestre de 2002 es revisaria, en funció de les desviacions que es pugueren produir. Ara per ara, la Conselleria no ha fet cap moviment per donar-li compliment. Doncs bé, segons els estudis comparatius que el sindicat ha fet, en aquest moment existeix una descompensació, respecte a d'altres Comunitats Autònomes de 25€ mensuals. Per a l'STEPV-Iv, la Generalitat Valenciana adeuta a eixa quantitat a cada professor i professora i ha de seure's a negociar, immediatament, l'actualització de l'acord.

El sindicat afirma que és lamentable que un govern no complesca els acords que signa. A més a més, per a aquesta organització açò posa en evidència el menyspreu que ha tingut el govern de la Generalitat Valenciana envers els seus propis treballadors i treballadores. El sindicat espera que el proper President de la Generalitat Valenciana impulse eixa negociació que li compromet, ja que l'acord va ser signat pel seu partit en 1999. En cas contrari, el sindicat proposarà a la resta de les organitzacions sindicals i al professorat un calendari de mobilitzacions per aconseguir que es complesca l'acord signat.

València, 17 de juny de 2003

 

L'STEPV-IV rectifica al Director General de Centres, Herminio García, sobre l'escolarització en valencià a la ciutat de València.

El sindicat ix al pas de les declaracions fetes pel Director General de Centres en les que deia que "los sindicatos reconocen la escasez de alumnos". Aquesta afirmació no respon a la realitat ni ha estat pronunciada per l'STEPV-Iv en cap de les reunions celebrades. L'STEPV-Iv ha afirmat des de fa setmanes que la Conselleria està manipulant el procés de matriculació de l'alumnat de batxillerat al prohibir que en determinats Instituts es puguen matricular en la modalitat de valencià. En concret, la Conselleria ha decidit, unilateralment, sense consultar a ningú, que en l'Institut Isabel de Villena no es configure un grup de valencià de primer de batxillerat, els seus alumnes de quart s'han d'anar a un altre institut.

També s'han donat instruccions perquè l'alumnat de quart d'ESO del Ramon Llull que vol cursar primer de batxillerat en la modalitat de ciències en valencià s'ha d'anar a l'IES Sorolla. I l'alumnat de quart d'ESO del Sorolla que vol cursar el batxillerat humanístic en valencià s'ha d'anar al Ramon Llull.

Tot açò demostra que no s'està davant d'una suposada "escasez de alumnado" com diu el director general sinó d'una planificació educativa en contra de l'ensenyament en valencià que impedeix que alumnes de quart d'ESO puguen continuar al seu centre i que alumnes d'altres centres puguen accedir a l'ensenyament en valencià dels tres Instituts abans referits. Segons les dades del sindicat els tres centres hagueren tingut demanda suficient per completar els grups de batxillerat si se'ls haguera permés ofertar llocs escolars.

L'STEPV-IV considera que la planificació educativa a la ciutat de València no s'ha fet tenint en compte la conitnuïtat de l'alumnat al seu propi centre, ni tampoc ha tingut en compte la proximitat geogràfica ni criteris pedagògics, sinó només criteris econòmics i de reducció de l'oferta pública. El sindicat demana una rectificació i que es permeta el manteniment de l'alumnat al seu centre.

Per altra part, el sindicat valora com una planificació deficient els problemes que estan havent en l'escolarització de l'alumnat d'infantil a diversos districtes de la ciutat, la qual cosa posa en evidència que fa falta una revisió, en profunditat, del Mapa Escolar i la construcció de noves escoles per permetre que l'ensenyament públic atenga tota la demanda.

També critica les instruccions de la Inspecció Educativa d'augmentar la ràtio de l'alumnat d'infantil de tres anys a 25 i els criteris de desviació de l'alumnat d'infantil de la xarxa pública cap a la xarxa privada, com està passat a alguns barris de la ciutat.

L'STEPV-Iv proposa al futur President de la Generalitat Valenciana i al conseller d'Educació que atenguen la situació d'escolarització de la ciutat de València amb caràcter d'urgència i es comprometen a construir tots els centres i adoptar totes les mesures necessàries per permetre una correcta escolarització de l'alumnat en la xarxa pública.

València, 11 de juny de 2003.
 


Tancaments de la Comunitat Educativa contra la reducció de grups de batxillerat

La comunitat educativa dels IES i Col.legis del districte Marítim de València es tancaran avui dilluns (vesprada-nit) a l'IES Isabel de Villena (20,30 hores), Sorolla (20 h.) i Ramón Llull (21 h.) per demanar que no es reduïsquen grups de batxillerat ni s'impedisca la continuïtat de les línies en valencià als IES.

Els tancaments estan organitzats per les Ampes dels col.legis i del IES, amb el suport de les associacions de veïns, coordinadores de barris, claustres dels centres, els sindicats STEPV, CCOO i UGT, FAPA València i la Federació d'Escoles en Valencià.

Així mateix, demà dimarts 10 de juny, a les 19 hores està prevista una CONCENTRACIÓ de tota la comunitat educativa afectada per aquestes mesures de la Direcció General de Centres de la Conselleria de Cultura i Educació, davant el Palau de la Generalitat Valenciana (Pl. Manises).

València, 9 de juny de 2002
  


A l’IES Vicent Gandia de Castelló de la Ribera s’inicia l’elaboració d’un expedient informatiu de part de la Direcció Territorial d’Educació per depurar responsabilitats quant a l’exposició d’una pancarta en una aula del Centre amb un lema contra la guerra.

Este matí s’ha iniciat este procediment administratiu mitjançant una entrevista personal de l’inspector de zona amb personal docent adscrit al Centre, treballadores de la neteja i alumnes majors d’edat, els quals havien de contestar un qüestionari que pretenia avaluar dissimuladament el grau d’implicació dels entrevistats. Prèviament, s’han entrevistat amb l’inspector l’Alcalde de Castelló de la Ribera i una representació de mares i pares per tindre un canvi d’impressions i per tal aportar un informe al procediment. A les portes de l’Institut s’havien congregat mig centenar de pares i mares que expressaven d’esta manera el seu rebuig per una iniciativa de la Conselleria d’Educativa que consideraven una instrumentalització política d’un fet circumstancial ocorregut relacionat amb les mobilitzacions massives contra la guerra de l’Iraq i emmarcat en una precampanya electoral autonòmica i municipal. Este col·lectiu de mares i pares va dur a terme recentment una assemblea multitudinària al mateix Centre en què va manifestar el seu suport a l’equip directiu i al claustre i on va denunciar la desmesura amb la qual l’administració educativa pretenia gestionar esta situació.

Des de l’STEPV-intersindical valenciana volem també denunciar esta manipulació malintencionada de què en fa ús l’administració educativa, la qual mitjançant una descontextualització subtil intenta fer veure que este procediment és un procediment rutinari, confidencial i asèptic. Des del moment en què s’ha intentat traure benefici polític durant les passades eleccions autonòmiques i locals a un fet esporàdic com este per arrossegar certs noms i cognoms i les seues afiliacions polítiques per les columnes de premsa més influents i pròximes al partit en el govern, se’ns fa difícil acceptar que el procediment administratiu que ara s’enceta tinga la intenció de ser rutinari, confidencial o asèptic. Este tema va saltar a les pàgines dels rotatius més pròxims al PP arran una fotografia feta amb un teleobjectiu de gran potència des d’un indeterminat punt del carrer, instantània que després va sofrir una intervenció informàtica per fer desaparéixer altres elements que apareixien en el tauler d’anuncis dels alumnes i que d’alguna manera explicaven la raó de la seua ubicació i la seua funció reinvindicativa. 

Quant a les persones que han sigut entrevistades este mateix matí, hem de denunciar el seu grau d’indefensió personal. El procés es va iniciar fa un temps amb una entrevista informal amb professors adscrits a este Claustre, aprofitant una visita que feu l’administració per tal de saber si la pancarta en qüestió havia estat finalment retirada. En esta entrevista no s’informà en cap moment que s’estava en el preludi d’un procediment de més gran abast administratiu i jurídic, ni s’advertí de les posteriors formalitats que s’hi realitzarien. Per tant, considerem que s’han vulnerat drets constitucionals bàsics i s’ha distorsionat la legalitat jurídica. Esta circumstància ha provocat un gran desconcert i la sensació que l’administració buscava unes víctimes expiatòries en un succés intranscendental que pot desestabilitzar de manera irresponsable el claustre i provocar un profund desassossec en la comunitat escolar. Val a dir, que l’equip directiu del Centre ha presentat davant la Direcció Territorial d’Educació  la seua dimissió en bloc per entendre que s’havia produït una manipulació força interessada. Esta manipulació ha estat promoguda per determinats grups polítics locals descontents amb el resultat electoral municipal que pretenen així en clau de revenja minar l’honorabilitat i la credibilitat del professorat i atemptar contra la imatge pública d’un Centre Educatiu que sempre ha estat coherent amb els seus compromisos socials i culturals.

D’altra banda, també cal dir que tant el nostre sindicat l’STEPV, com CCOO i UGT, han fet este matí gestions davant el Cap del Gabinet del Conseller d’Educació,  la Direcció General de Centres, amb el senyor Herminio Garcia, i amb la Directora Territorial d’Educació, senyora Nieves Garcia. Val a dir que la Presidenta de la Junta de Personal Docent de València, Xelo Garcia, ha expressat el seu suport personal i el de la Junta que presidix al Director de l’IES de Castelló de la Ribera.

L’STEPV-intesindical valenciana desitja que finalment el sentit comú s’impose i que este expedient informatiu que s’ha començat a elaborat s’invalide de manera immediata i definitiva, ja que si no és així esta desmesura administrativa pot significar que este conflicte ultrapasse l’àmbit local i educatiu per també sobredimensionar-se i convertir-se en un problema de complicada involució. Oferim des d’este comunicat de premsa el Servei Jurídic de l’STEPV als professors i professores del Centres per a tot allò que necessiten.

                                               València, 5, de juny de 2.003

 


L’STEPV-Iv dóna suport a la protesta organitzada per l’Associació de Professorat d’Informàtica

L’STEPV-Iv dóna suport a la protesta organitzada per l’Associació de Professorat d’Informàtica (APICV) del pròxim dia 30 de maig. Aquesta associació ha convocat vaga convencional el mateix dia. Representants del sindicat acudiran a la manifestació convocada per l’APICV al Palau de la Generalitat (Pl de Manises a les 11 hores) per tal d’exigir de les administracions educatives, del Ministeri i la Conselleria, que l’assignatura d’Informàtica siga troncal a la Secundària i siga impartida per professorat especialista. L’STEPV-Iv considera que els canvis curriculars imposats per l’administració atempten contra el sentit comú, al saturar totes les assignatures de continguts amb una orientació pedagògica arcaica. En el cas concret d’Informàtica cal donar resposta a la necessitat de posar al dia en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a professorat i alumnat, cosa que les actuals politiques de l’administració,malgrat la propaganda, no garanteixen en absolut.

València 28 de maig de 2003.
 


Notícia de Levante -EMV
S. Sapena, Gandia, LEVANTE, 23 MAIG 03


El 80% de las matrículas de 3 años en colegios públicos pide línea en valenciano

La campaña de los colegios públicos de Gandia, que ha tenido el respaldo del Ayuntamiento de la ciudad, para que los padres con niños de tres años que se matriculan por primera vez para el curso 2003-2004 optaran por el Programa de Enseñanza en Valenciano, más comúnmente denominado línea en valenciano, ha dado sus frutos.

De los 242 alumnos que en septiembre próximo irán por primera vez a la escuela en los siete centros públicos de Gandia, 194 han pedido línea en valenciano, mientras que los padres de otros 48 niños y niñas optan por el Programa de Incorporación Progresiva al Valenciano, comúnmente llamado línea en castellano.

Esa mayoría de matriculaciones en valenciano, el 80% del total, se consigue, además, el año en que ha habido polémica, dado que los centros públicos solicitaron a la Conselleria de Educación aplicar únicamente líneas en valenciano (solo para alumnos de 3 años) a partir del próximo curso. La Administración autonómica congeló esa aprobación hasta que se tuvieran datos sobre la opción de los padres expresada en la matriculación, y aseguró que solo daría luz verde si esa era la opción mayoritaria, como finalmente ha ocurrido.

Fuentes consultadas por este periódico indicaron que todavía se están ultimando los datos de las inscripciones en los colegios, pero en los siete públicos hay mayoría de quienes optan por la enseñanza en valenciano. Eso podría llevar a la Generalitat a tener que aprobar solo líneas en ese idioma, si bien en uno o dos centros, a criterio de los técnicos, también se podría optar por mantener una línea en castellano y otra en valenciano.

Incremento de peticiones

Para hacerse una idea del incremento de peticiones para estudiar en valenciano únicamente es necesario comparar datos con el año pasado. En 2002, el 26% de los alumnos de centros públicos de Gandia pidió línea en valenciano frente al 80% de quienes lo han solicitado para el próximo curso. La línea en castellano fue solicitada el año pasado por un 74% de los padres, frente al 20% de ahora.

El avance del valenciano es tal que, por primera vez en la historia, el Programa de Enseñanza en Valenciano superará al de Incorporación Progresiva al Valenciano incluso en el global de la ciudad, contando los colegios públicos y los privados concertados.

También en los concertados se produce un avance de quienes optan por la línea en valenciano, pero es mucho menor. De los 407 alumnos de 3 años que empezarán a estudiar el próximo curso, 254 (el 62,4%) lo hará en línea en castellano, frente a 153 (el 37,6%), lo hará en la línea en valenciano.

El dato global (centros públicos y privados) es como sigue. De los 649 escolares, 347 (53,5%) se han matriculado en valenciano, y los restantes 302 (un 46,5%) lo han hecho en castellano.

En cualquier caso, el avance de la enseñanza en la lengua propia de la Comunidad Valenciana ha dado en Gandia un paso de gigantes, y es posible que en uno o dos años ni la misma Generalitat podrá impedir que en todos los centros públicos se aplique el Programa de Enseñanza en Valenciano, algo solicitado por todos los consejos escolares con el argumento de evitar discriminaciones y permitir que todos los niños y niñas crezcan en un ambiente de igualdad, sin que haya separaciones por motivo del idioma en que estudien.

 


El STEPV-IV considera que la conselleria no acabarà el mapa escolar per al curs 2003-2004.

El sindicat denuncia el ocultisme i la falta d'informació de la Conselleria de Cultura i educació en tots els temes relacionats amb les construccions escolars.

El STEPV-Iv denuncia així mateix l'incompliment de la promesa del conseller Tarancón d'informar als sindicats de l'estat d'execució de les construccions escolars. L'última informació que es disposa va ser lliurada el 26 de novembre del 2002. També s'ha incomplit el compromís de culminar el mapa escolar en el 2003 i d'informar d'aquells centres que no podien ser licitats per tenir algun tipus d'incidència.

El sindicat considera un veritable fracàs de la gestió de la Conselleria de Cultura i Educació la realització del mapa escolar publicitat en 1996. Des d'aleshores fins avui s'han succeït els intents per fer allò que una administració pública té encomanat, gestionar bé els serveis públics. Amb la construcció de col·legis i instituts no ha estat així. Com es pot veure en el quadre següent no s'ha seguit un ritme creixent en la realització de les infrastructures educatives. ¿Per què ha estat així?

Etapa/Any

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

TOTALS

PRIMÀRIA

11

3

27

20

3

9

12

s.i

85

SECUNDÀRIA

11

2

25

16

3

6

16

s.i

79

Etapa

PREVISTES

FALTEN

PRIMÀRIA

187

-102

54.5%

SECUNDÀRIA

257

-178

72.7%

També és casualitat que, coincidint amb la proximitat dels períodes electorals, s'intensifiquen les inauguracions de centres. Però si seguim el pressupost de la Generalitat Valenciana en inversions en aquests mateixos anys els comptes no quadren. Vegem el següent quadre:

PRESSUPOST CAPÍTOL VII . INVERSIONS REALS

 

1.995

1.996

1.997

1.998

1.999

2.000

2.001

2002

PRIMÀRIA

32.861,53

32.861,53

31.811,45

38.628,24

39.898,26

34.086,49

21.919,81

24.961,41

SECUNDÀRIA

63.300,40

63.300,40

46.217,95

71.496,33

79.403,27

79.243,13

43.584,88

48.143,12

TOTALS

96.161,93

96.161,93

78.029,40

110.124,57

119.301,53

113.329,62

65.504,69

73.104,53

Miliers d’euros

Les modificacions pressupostàries en cadascun d'aquests anys van fer que el pressupost aprovat per les Corts fos un però el realment executat en el capítol d'inversions reals fos un altre molt distint. A partir de la meitat de l'any 2001 comença a funcionar l'empresa CIEGSA com a responsable de la construcció dels centres escolars amb un pressupost propi independent del pressupost de la Conselleria d'Educació i que basa tot el seu capital en aportacions de la Generalitat Valenciana que és l'única accionista. AL fer-se càrrec aquesta empresa s'ha perdut el control de la despesa, ja que l'empresa pot construir endeutant-se permanentment fora dels límits pressupostaris i per tant del control públic. La pregunta és ¿Quant costarà el mapa escolar final?

El STEPV-Iv creu que s'han gestionat malament els recursos i que s'ha deixat passar molt temps en la construcció dels centres necessaris, especialment en secundària i que per això l'esforç econòmic serà insuficient. Un exemple, en l'ensenyament d’infantil i primària la xarxa de centres públics disposa de 1.200 centres. Només es van a fer actuacions d'adequació a la ¿LOGSE? en 187 centres (15.5%); mentre que en instituts de secundària la renovació dels centres al final serà major 257 actuacions sobre 369 centres (69.6%). ¿Què ocorrerà amb la resta de centres? ¿Per a quan la seva adequació a les noves demandes?

València 22 de maig de 2033

 


Ante la polémica surgida a raíz de la publicación del libro "Todas Putas"

Ante la polémica surgida a raíz de la publicación del libro "Todas Putas" por parte de la editorial de la que es copropietaria Miriam Tey actual directora del Instituto de la Mujer, la Organización de Mujeres de la Confederación de STEs quiere manifestar lo siguiente:

No confundimos una historia de ficción con la realidad, ni al autor con su personaje; entre nosotras podemos tener opiniones personales y/o colectivas diversas, algunas contrarias, sobre la calidad literaria de dicha obra, pero de lo que estamos seguras es de que alguien que aliente su publicación carece de la más mínima sensibilidad feminista y de defensa de los derechos de las mujeres. En este sentido nos parece paradójico que esta persona sea la actual directora del Instituto de la Mujer. Por esto nos preguntamos. ¿qué criterios se siguen a la hora de seleccionar a una persona para este puesto? Es evidente que, en este caso por lo menos, no se ha tenido en cuenta la formación y concienciación feministas, lo que consideramos debería ser fundamental. Por esto queremos sumarnos a la petición de numerosas organizaciones de mujeres y exigimos la dimisión de Miriam Tey, porque consideramos que no se ajusta al perfil de la persona que debe dirigir el Instituto de la Mujer y que actuaciones como ésta tiran por tierra el trabajo de muchas mujeres durante 20 años y empañan la credibilidad de la institución.

Organización de Mujeres de la Confederación de STEs


COMUNICAT CONJUNT DELS SINDICATS FE CCOO PV, FETE UGT PV I STEPV-Iv

L'Administració educativa no oferta ni grups ni places suficients, en les grans ciutats, en l'actual procés d'escolarització per a atendre la demanda existent.

En la Mesa Tècnica del passat divendres, els sindicats ANPE, CSI-CSIF, FE CCOO PV, FETE UGT PV i STEPV-Iv, plantejàrem a la Direcció General de Centres Educatius dues exigències:

- Una, referida al pas de l'alumnat que ja està escolaritzat i que desitja seguir en el mateix centre i modalitat lingüística triada (de 3r a 4t d'ESO i de 4t d'ESO a 1er. de Batxillerat), i també a l'alumnat que sol·licita el pas de 4t d'ESO de centres concertats a 1er. de Batxillerat en la xarxa pública.

- Dos, mantenir els perfils dels centres per tal de fer la futura adscripció del professorat.

El problema es complica a la ciutat de València, on denunciem que l'oferta que es fa és insuficient a l'hora d'atendre la demanda en la xarxa pública. Aquest alumnat no tindrá altra alternativa que escolaritzar-se en la xarxa privada.

El director general de Centres ha refusat contestar i s'ha limitat a emplaçar-nos a una pròxima reunió per a la setmana vinent.

Davant aquesta falta de reposta de la D.G. de Centres, els sindicats FE CCOO PV, FETE UGT PV i STEPV Iv convoquem una concentració davant la Presidència de la Generalitat (plaça de Manises) el proper dijous, 22 de maig, a les 18 hores.

València, 20 de maig de 2003.

 


Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, F.E.CC.OO.PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv denuncien els criteris utilitzats per la Conselleria de Cultura i Educació per determinar els ensenyaments de Secundària que s'oferta o ofertarà a localitats com Segorbe, Godella,.... sense una mínima coherència ni arguments pedagògics o docents de tal manera que permeten que hi hagen centres específics que donen unicament ESO.
Al mateix temps denuncien la situació creada a l'IES Batoi d'Alcoi i el Pla del Quint de Mislata per la qual desapareixerà l'oferta formativa de l'ESO i Batxillerats a aquests centres, ofertant-se unicament Cicles Formatius sense una planificació o justificació raonada d'aquestes necessitats ni negociació prèvia amb els sindicats. Això privarà a l'alumnat de poder triar altres opcions formatives amb el consegüent perjudici per a tota la Comunitat Educativa dels centres, localitat i comarca.
Els sindicats reclamen la paralització de les decisions unilaterals en matèria de planificació educativa i exigeixen una negociació immediata.
València, 20 de maig de 2003.

Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, FE CCOO PV, FETE UGTPV I STEPV IV exigeixen explicacions a l'admnistració educativa valenciana sobre les mesures adoptades a l'actual procés d'escolarització.

[Més informació]

Els sindicats demanen la reversibilitat d'aquestes mesures i exigeixen una resposta immediata.

En la Mesa Tècnica celebrada, divendres 16 d'abril, a la Conselleria d'Educació i davant de les informacions que arriben dels Instituts de Secundària nos llegan de los centros de los Institutos de Educación Secundaria que fan referència al nombre de grups que s'han d'ofertar en el procés de matriculació de l'alumnat dels IES, hem sol.licitat la comparecència dels tècnicos de la DG de Centres perquè aclaresquen les esmentades instruccions i perquè aquestes siguen revisades en el sentit de:

1.- Permetre la continuïtat de l'escolarització de l'alumnat en el seu propi centre educatiu, és a dir, el pas de 3r a 4t , i de 4t a 1r de batxillerat. I també de la modalitat lingüística en tota l'escolarizació.

2.- Mantindre els perfil, és a dir, del nombre de grups dels Instituts d'Educació Secundària per realitzar la futura adscripció del professorat. No hem d'oblidar que del nombre de grups, eixiran les futures plantilles docents.

Per tot açò, exigim de la Direcció de Centres Docents una resposta immediata a les peticions de les organitzacions sindicals i que aquesta es produesca abans de la propera Mesa convocada per al dimarts 20 de maig.

València, 17 de maig de 2003


Representants de l’STEPV de la Safor, de la Federació d’Escola Valenciana i del Col·lectiu de Mestres de la Safor es reuneixen el 15 de Maig amb la regidora d’Educació de Gandia.

L’objectiu d’aquesta reunió era transmetre-li a la regidora d’Educació la nostra preocupació per la polèmica suscitada enguany respecte a la implantació del Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV) als Centres Educatius Públics de Gandia. Com en el seu dia ja van manifestar aquestes tres organitzacions, ahir vam denunciar de nou amb fermesa la manipulació política de què ha sigut víctima la present campanya d’escolarització a la ciutat de Gandia i l’estratègia posada en pràctica per la Conselleria d’Educació per condicionar l’escolarització de l’alumnat als programes d’ensenyament en valencià a una demanda de places en aquests programes. Cal dir que sobre aquesta demanda potencial s’ha exercit una pressió mediàtica als mitjans de comunicació que ha distorsionat el seu vertader caràcter . En tot moment, la regidora d’educació ha estat receptiva i ha compartit la nostra preocupació i s’ha compromés a vetlar perquè no s’hi veja perjudicada aquesta modalitat d’oferta educativa a Gandia.

D’altra banda, li hem menifestat també la nostra satisfacció per la iniciativa de l’Ajuntament de Gandia de fer arribar als pares uns materials informatius, part dels quals han sigut elaborats per la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià, i de programar un calendari de reunions als Centres Educatius Públics amb les mares i els pares; els fills i filles dels quals s’incorporaran el curs vinent als programes educatius.

Val a dir, que TeleGandia també s’ha sumat a aquest esforç i ha elaborat un documental sobre com es desenvolupen quotianament els PEVs als Centres Educatius Públics que s’emetrà com a referent visual hui divendres a la 1 del migdia, en el programa "Club del Diàleg", en el qual hi haurà un debat entre pares i mestres sobre el grau de satisfacció dels usuaris i usuàries d’aquest model educatiu.

Enguany, per les circumstàncies abans descrites, hi ha hagut una mobilització de totes les comunitats escolars adscrites als Centres Educatius Públics per proporcionar una informació veraç de com es desenvolupen els programes d’ensenyament en valencià en cadascun dels Centres, amb quines infrastructures i recursos hi compten i així contrarestar la campanya orquestrada per persones i grups polítics que desitgen que quant a la normalització del nostre idioma, el valencià, s’hi produïsca una involució originada per una ruptura social.

En eixe sentit, tant l’STEPV de la comarca, com la Federació d’Escola Valenciana, com el Col·lectiu de Mestres de la Safor vam coincidir a afirmar que l’objectiu fonamental de l’escolarització en valencià, mitjançant el ventall de programes educatius existents, és la integració en un model de societat on la convivència fructífera, el respecte a la diversitat, el cultiu dels drets humans i la cultura de la participació democràtica es posicione davant el pensament únic, la intransigència i la intolerància més combativa i rància.

Gandia, 16 de Maig de 2.003


La Conselleria impedeix de forma conscient i premeditada la creació de grups de batxillerat d’ensenyament en valencià.

L’STEPV crida a la desobediència de la comunitat educativa davant d’aquesta actuació.

La Conselleria de Cultura i Educació ha donat instruccions als Instituts per tal que no s’atenga la demanda de grups mixts d’alumnat que garantitzen la continuïtat dels Programes d’Ensenyament en Valencià.

Els grups mixts de Batxillerat són una fórmula que permet agrupar alumnat de distintes opcions de Batxillerat (per exemple Humanístic i Científic) i crear un grup mixt que combina aquests ensenyaments postobligatoris amb l’Ensenyament en Valencià. Aquesta fórmula, que suposa l’augment d’hores en la de plantilla i de l’oferta formativa a l’alumnat, s’està negant als centres de secundària i s’està intentant obligar a l’alumnat a traslladar-se de centre per agrupar l’alumnat d’una modalitat concreta de batxillerat si vol continuar rebent l’ensenyament en valencià.

Aquesta actuació de l’Administració, que està enmarcada en un document que regula l’arranjament escolar dels Instituts, no ha estat acordada amb les organitzacions sindicals. Des de l’STEPV-Iv ens vam posicionar en contra perquè suposava un atac frontal a la continuïtat dels Programes d’Ensenyament en Valencià. No és pot permetre que a un centre que té capacitat, demanda i matrícula per formar un grup mixt de batxillerat en Valencià se li obligue a no poder formar aquest grup i haja de desviar alumnat propi a un altre centre, en molts casos molt llunyà, per estalviar-se dotació de plantilla.

Des de la Conselleria de Cultura i Educació, sense haver acabat la negociació d’aquest document i sense cap suport sindical, s’aposta per l’opció de desmantelar la continuïtat dels Programes d’Ensenyament en Valencià en els ensenyaments postobligatoris, ja que l’alumnat i els pares i mares, davant els entrebancs administratius, en la major part dels casos opten per continuar en el centre propi tot renunciant a continuar els seus estudis en valencià.

Des de l’STEPV-Iv fem una crida als equips directius, als claustres i a les distintes associacions de pares i mares per desobeir aquestes instruccions, és a dir, mantenir l’oferta que a hores d’ara tenen, i per continuar denunciant qualsevol intent de l’Administració per desviar l’alumnat a altres centres. No es poden fer campanyes mediàtiques de promoció del valencià i en el dia a dia negar les necessitats reals dels centres educatius. L’alumnat ha de tenir garantida la continuïtat en el seu centre educatiu perquè els centres tenen la possibilitat de mantenir aquest alumnat si existeix la voluntat política de mantenir-lo.

Finalment l’STEPV-Iv exigeix una rectificació immediata de les instruccions i la convocatòria d’una Mesa Sectorial d’Educació, en eixe sentit el sindicat proposarà a la resta de sindicats la convocatòria de mesures de pressió per impedir aquests atac a l’ensenyament públic i a l’ensenyament en valencià.

 

València, 15 de maig de 2003.

 


Els sindicats docents presenten les seues reivindicacions econòmiques al Conseller Tarancón.

Els sindicats de la mesa sectorial d'educació ANPE, CSI-CSIF, FECCOO-PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv han presentat en el dia d'avui les seus reivindicacions retributives davant de la Conselleria de Cultura i Educació. La reunió ha tingut lloc amb el director general de centres docents Herminio García, en representació del conseller Manuel Tarancón. Els representants sindicals han exigit:

1) El pagament en la nòmina del mes de maig dels 100 € acordats pel Consell per als mestres adscrits a llocs de treball del primer cicle de l'ESO en IES i centres de primària.

2) El pagament en la nòmina del mes de juny dels endarreriments d'aquest complement (520 €) i el pagament a tots els mestres que fan horari parcial en aquesta etapa i en primària, així com als interins que han fet substitucions en aquests llocs de treball durant el present curs 2002-2003.

3) Pagament dels 25 € mensuals a tot el professorat docent no universitari en compliment de l'acord d'homologació del complement específic signat en 1999.

4) Pagament de les itineràncies pendents al professorat d'EPA i secundària corresponent al curs 2001-2002. Regularització dels pagaments al professorat de secundària que no ha cobrat en aquest curs 2002-2003.

5) Publicació de la normativa per a la consolidació del complement de direcció (compliment de la legislació bàsica i que ja està cobrant-se en altres comunitats des de 2001) i que tambè ha estat negociat en la mesa sectorial d'educació fa un any (14 de maig de 2002)

Així mateix han recordat el compromís del Conseller de mantindre una reunió per a informar sobre les licitacions de la construcció de centres escolars i sobre la situació del mapa escolar. El sindicats han demanat una resposta per a demà dijous abans de les 14 hores.

La valoració que fan els sindicats es positiva pel que fa al compliment de l'acord signat fa un any sobre els mestres de l'ESO però consideren molt negativa la gestió de la resta de temes retributius per part de l'Administració educativa atès que no hi ha respostes concretes a temes que estan plantejats o negociats des de fa mesos. El col.lectiu del professorat no universitari espera una actuació àgil per part de la Conselleria de Cultura i Educació per tal de veure satisfetes les seues reivindicacions laborals i econòmiques.

València, 14 de maig de 2003


La pressió dels sindicats docents obliga al Consell a complir l'acord arribat fa un any

Per fi els mestres del primer cicle de l'ESO cobraran 100 euros mensuals

Els cinc sindicats de la taula sectorial d'educació ANPE, CSI-CSIF, FECCOO-PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv valoren positivament l'acord arribat. No obstant això consideren que després d'un any de la negociació dels acords siga en plena campanya electoral quan l'Administració decideix pagar als mestres que ocupen llocs de treball del primer cicle de l'Educació Secundària Obligatòria.

Els sindicats han desconvocat el tancament previst. No obstant exigeixen al conseller Tarancón una entrevista per a demà dia 14 amb la finalitat de conèixer el text del decret aprovat i les mesures a adoptar per a fer efectiu el seu pagament.

Igualment volen conèixer el calendari previst per a complir la resta dels acords (revisió de l'acord d'homologació retributiva-25 euros mensuals-; pagament de les itineràncies dels anys 2002-2003 i la consolidació del complement de direcció en aplicació de la LOPEGCE.

Els sindicats docents recorden al conseller d'educació el seu compromís d'informar sobre el grau de compliment del pla previst de les construccions i la situació del mapa escolar de centres docents de la Comunitat Valenciana.

València, 13 de maig de 2003.

 


El Presidente Olivas no contesta a las exigencias de los sindicatos de la enseñanza.

La Generalitat Valenciana sigue sin cumplir los acuerdos firmados con los cinco sindicatos de la enseñanza.

LOS SINDICATOS CCOO PV, STE PV, ANPE, FETE-UGT PV Y CSI-CSIF CONVOCAMOS A TODO EL PROFESORADO DE LA ENSEÑANZA A UNA CONCENTRACIÓN EN LA CONSELLERIA DE EDUCACIÓN, EL PRÓXIMO MIÉRCOLES DÍA 14 DE MAYO A PARTIR DE LAS 10.00 HORAS.

En el día de ayer los sindicatos convocantes mantuvimos una entrevista con el Secretario General de la Presidencia de la Generalitat, con el objeto de obtener respuestas a las demandas planteadas en la anterior reunión mantenida con la jefa de Gabinete del Presidente Olivas en la cual planteamos las siguientes cuestiones:

  • Complemento retributivo de 100€ mensuales para los Maestros.
  • Pago de las itinerancias al profesorado de Secundaria.
  • Retraso en el pago de las itinerancias al profesorado de Primaria y Secundaria del año 2003.
  • Homologación del Acuerdo de retribuciones del año 1999 con el resto de las CCAA (lo cual supone una subida lineal aproximada a 25€ mensuales).
  • Consolidación y pago del complemento por el ejercicio de la Dirección.
  • Negociación del calendario Escolar para el curso 2003/04 que hemos conocido por la prensa.

La respuesta ha sido decepcionante. No ha habido ningún compromiso Dde la Administración Valenciana en el sentido de atender las peticiones sindicales sobre los acuerdos incumplidos.

El incumplimiento de los acuerdos firmados entre el Gobierno Valenciano y los Sindicatos de la Enseñanza supone:

  • Para los 44.000 profesores y maestros supone una deuda personal de 150 €, lo cual asciende en el computo global a 6.600.000 € que el Gobierno Valenciano adeuda a los trabajadores de la enseñanza.
  • Para los 3.100 maestros/as de la enseñanza supone una deuda personal de 500 €, lo cual asciende en el computo global a 1.550.000 € que el Gobierno Valenciano adeuda a los trabajadores de la enseñanza.
  • También se adeuda las cantidades a percibir por el profesorado itinerante como consecuencia de los desplazamientos que realizan para desempeñar su trabajo. A lo cual hay que sumar las condiciones de precariedad de los citados puestos.
  • Falta concretar las cantidades a percibir por el desempeño de la dirección de los Centros en su primer tramo de consolidación como consecuencia de la aplicación de la LOPECE (otras Comunidades lo han percibido de oficio).

Los sindicatos firmantes exigen una reunión urgente con el Conseller de Educación el día de la concentración, con el objeto de desbloquear el problema social existente.

Hacemos un llamamiento a todo el profesorado a la participación en la concentración convocada.

Valencia a nueve de mayo de 2003

 


L'STEPV-IV critica el fet que la ministra d'Educació, Pilar del Castillo, haja visitat València sense reunir-se amb la Comunitat Educativa.

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana ha emés un comunicat on critica que la ministra Pilar del Castillo haja estat a València sense mantindre cap reunió amb els representants dels diferents sectors educatius valencians. El sindicat considera que existeix una gran preocupació entre la Comunicat Educativa per l'aplicació de les lleis educatives aprovades pel govern espanyol. Aquesta aplicació s'està fent sense el necessari debat i sense tindre en compte l'opinió de pares i mares, estudiants, professorat, comunitats autònomes,... El govern pretén imposar, com ho va fer amb les lleis esmentades anteriorment, tot un paquet de reials decrets i d'altres disposicions legals amb rapidesa i sense escoltar cap opinió. Una prova d'aquesta afirmació és que durant la visita de la ministra a la ciutat de València no s'ha reunit amb cap representació dels sectors socials educatius per recabar la seua opinió i escoltar quines són les propostes sobre les disposicions legals que despleguen eixes lleis.

Tampoc ha tingut cap interés en que es celebraren eixes reunions el Conseller de Cultura i Educació, Manuel Tarancón, que només s'ha mostrat preocupat per fer-se la corresponent fotografia amb la ministra Pilar del Castillo i el ministre Eduardo Zaplana. L'STEPV-Iv es pregunta si el conseller ha exigit a la ministra que l'aplicació del desplegament de les lleis educatives es faça amb diàleg i consens, tot i tenint en compte l'opinió de les comunitats autònomes i de la comunitat educativa, ho bé només està a l'espera de les consignes i ordres del govern espanyol. També es pregunta si la màxima autoritat educativa de la Generalitat Valenciana ha exigit el respecte dels programes d'ensenyament en valencià i d'immersió lingüística i l'augment de les hores de valencià en els projectes de desplegament de la LOCE.

L'STEPV-IV lamenta que les autoritats educatives i culturals estiguen més preocupades d'imposar els seus criteris que de dialogar i consensuar i de fer-se fotografies i dedicar el seu temps a actes partidistes i electorals en compte de resoldre els veritables problemes que pateix l'ensenyament al nostre país.

València, 10 de maig de 2003.
 


Conselleria no negociarà els problemes de les escoles infantils públiques fins el començament del pròxim curs escolar

La Conselleria defensa el caràcter assitencial de l'etapa d'Educació Prescolar prevista en la Llei de Qualitat de l'Educació

Mentre el Partit Popular promet en el seu programa electoral la creació de 40.000 llocs de guarderies infantils, la Conselleria de Cultura i Educació en paraules del Director General de Centres docents no pensa entrar en la recerca de solucions per a les 32 escoles infantils que són de titularitat de la Generalitat Valenciana. Així ho ha manifestat Herminio García, director general de centres en una reunió amb representants del STEPV-Iv, FETE-UGT, FE-CCOO-PV, CSI-CSIF i ANPE i representants de les escoles infantils.

En la reunió l'STEPV-Iv, juntament amb els altres assistents, ha exigit que es regularitze la situació d'aquests centres com centres docents i la solució per als diferents problemes de tipus laboral que pateix el personal que treballa en ells. Les 32 escoles (17 d'Alacant, 6 de Castelló i 9 de València) tenen un origen diferent, bé provinents de transferències de l'antic INAS, bé d'altres organismes de l'Estat. Però en tot els casos es tracta de centres educatius amb una provada experiència pedagògica i un bé merescut reconeixement social de la seva tasca en els llocs on estan situades. El problema principal radica que no s'ha dotat a les mateixes d'un reconeixement com centres educatius, a pesar d'estar registrades en el Registre de Centres docents de la Comunitat com Escoles Infantils i ser finançades per la Generalitat Valenciana. Són un total de 163 unitats escolars en les quals treballen mestres i educadors però amb distintes situacions administratives( funcionaris i laborals), una plantilla de 230 persones a les quals cal sumar el personal de neteja o cuina i menjador.

La situació des de la seva transferència l'any 1982 ha estat diversa, però quan la LOGSE semblava que reconeixia a aquestes escoles el caràcter de centres educatius per al primer cicle d'Educació Infantil, la LOCE els ha retornat al passat a l'assenyalar el seu caràcter assistencial i educatiu i tornar a ser una etapa Pre-escolar. En tot el temps de vigència de la LOGSE han estat classificades com Escoles Infantils públiques amb un nombre determinat d'unitats del primer cicle d'educació infantil, tenen directores i directors però que no cobren per la seva dedicació com si ho fan la resta de companys que exerceixen en les direccions dels centres públics de primària o secundària. Diversos han estat els intents de resoldre la problemàtica, però l'últim d'ells ha quedat aparcat fins que es desenvolupe la Llei de Qualitat referent a l'Educació Pre-escolar.

En aquest sentit el Director General de Centres ha indicat en la reunió que no pensa publicar cap tipus de normativa que reconega a aquests centres el seu caràcter educatiu i ha remès als presents a la Direcció General de Personal per a tots els temes de problemàtica laboral. L'únic tema en el qual s'ha compromès a estudiar-lo ha estat el de les ratios d'alumnes, però no ha fet cap promesa concreta. Ha afirmat que la Conselleria de Cultura i Educació té previst estudiar juntament amb la Conselleria de Benestar social l'enfocament que la Generalitat Valenciana donarà als centres que atenguen l'etapa d'Educació Pre-escolar i ha emplaçat als assistents perquè després de les eleccions es tinguen noves reunions per a tractar sobre el caràcter educatiu-assistencial de l'Educació Pre-escolar (0-3 anys).

El STEPV-Iv valora negativament la resposta de l'Administració ja que mentre es nega el reconeixement legal de les Escoles públiques d'Educació Infantil, en els centres privats no existeix aquest problema i la Conselleria d'Educació està autoritzant a centres docents privats l'etapa de primer cicle d'Educació Infantil en aplicació de la LOGSE, fins el curs 2004-2005 en el qual està previst que s'implante l'Educació Pre-escolar. És a dir una vegada més es desatén l'ensenyament públic en una de les etapes més sensibles socialment. El STEPV-Iv treballarà per aconseguir la consideració, a tots els efectes, del caràcter educatiu d'aquesta etapa educativa i en contra d'una concepció merament assistencial com la qual defensa el Partit Popular.

València, 6 de maig de 2003

 


Delegats i delegades sindicals d'ANPE, CSI-CSIF, FE.CC.OO.PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv s'han tancat a la Direcció Territorial d'Educació per exigir el compliments dels acords retributius.

Una trentena de delegades i delegats de la Junta de Personal Docent de València s'han tancat des de les 10 fins les 14,30 hores a l'edifici Prop II, on està ubicada la Direcció Territorial d'Educació de València, per exigir el compliment dels acords salarials que afecten al professorat valencià.

El tancament s'ha fet per exigir al govern de la Generalitat Valenciana el compliment dels acords signats el 16 de maig que suposaven el pagament de 100 € mensuals als mestres que imparteixen classe a Educació Secundària Obligatòria (30€ des de setembre de 2002 i 70 més des de gener de 2003). Els sindicats també exigeixen el pagament de les itineràncies al professorat dels cossos docents de secundària ja que no s'ha pagat ni un euro corresponent al curs 2001-02 ni al 2002-03; la revisió de l'acord d'equiparació salarial signat el 1999 que obligava a una renegociació al llarg del tercer trimestre del curs 2002, en eixe sentit els sindicats van fer una proposta d'augment salarial de 25€ mensuals per a cadascú dels 43.000 docents valencians; el pagament de la consolidació del complement per exercir la tasca directiva o la negociació del decret de retribucions docents.

Per als sindicats ANPE, FE.CCOO.PV, CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-IV l'incompliment dels acords retributius és injustificada per estar la major part dels temes salarials acordats en Mesa Sectorial d'Educació.

Els sindicats no han estat rebuts per cap càrrec polític de la Direcció Territorial de València per trobar-se tots ells, en jornada laboral, en un acte partidista i electoral a la Valldigna. Només es trobava, a la seu del Prop, el delegat de la Generalitat Valenciana a València, Fernando Coquillat, que s'ha negat a rebre als tancats al.legant que no té competències en matèria educativa.

Les mobilitzacions continuaran el dijous 8 de maig amb una concentració, a les 18 hores, al Palau de la Generalitat Valenciana i amb un tancament de delegades i delegats sindicals el proper 14 de maig.

València, 5 de maig de 2003.

Per més informació es poden posar en contacte amb els representants sindicals d'ANPE, F.E.CCOO.PV, CSI-CSIF, FETE-UGT-PV o STEPV-Iv

 


L’exclusió de filologia catalana de les oposicions a places docents

més informació sobre les oposicions

Recentment s’han convocat processos selectius per a l’accés a la funció pública docent per als cossos de Mestres i professorat d’Educació Secundària i Professorat Tècnic de Formació Professional. Des del curs passat, en virtut d’un decret del govern valencià, s’exigeix com a requisit per a participar-hi l’acreditació de coneixements del valencià, podent-se utilitzar diversos mitjans d’acreditació. En les oposicions del curs passat s’indicava entre aquests d’estar en possessió del títol de Filologia Valenciana, i no figurava la titulació de Filologia Catalana. Arran d’aquesta exclusió, l’STEPV-iv va recórrer les ordres de convocatòria, assumint d’aquesta manera la defensa de la titulació acadèmica, única existent de nivell superior per a l’acreditació de coneixements de valencià, segons la normativa estatal que regula el propi títol de Filologia Catalana, així com la relativa a l’ordenació de les àrees de coneixement, entre les quals únicament figura Filologia Catalana, incloent al seu si totes les matèries relatives a la Filologia Valenciana. Així mateix l’STEPV-iv eixia en defensa de les persones titulades que es veren excloses de les oposicions perquè, segons la Conselleria, no acreditaven els coneixements de valencià requerits. En aquest sentit, els serveis jurídics de l’STEPV-iv prepararen els recursos individuals de les persones afectades. Les Universitats de València i Alacant també recorregueren aquestes ordres en lògica defensa de les titulacions que imparteixen, que quedaven relegades per aquesta mesura, i demanaren la suspensió cautelar de les ordres en eixe aspecte, per tal de permetre la participació dels exclosos, fins que els tribunals es pronunciaren. Tots els recursos presentats estan encara en via de pronunciament per part del TSJCV.

Ara, una vegada més, la Conselleria reitera la seua posició clarament anticientífica i antiacadèmica de no acceptar la titulació de Filologia Catalana per acreditar els coneixements requerits. Fins i tot va rebutjar en la Mesa Sectorial la proposta de l’STEPV-iv d’afegir, en les ordres de convocatòria, a "Filologia Valenciana" l’expressió "i llicenciatures equivalents", amb la qual cosa s’haguera complit amb la legalitat vigent, atés que l’ordre del Ministeri d’Educació i Cultura de 29-11-1995 homologa els títols de Llicenciat en Filologia, secció Hispànica (Valenciana) i de Filosofia y Letras, división Filología (Filología Valenciana), i els considera equivalents al títol de Filologia Catalana, atés que aquells primers havien desaparegut de l’ordenació acadèmica de les universitats espanyoles.

Amb la posició que manté la Conselleria, és evident que rebutja l’ordenament jurídic al qual està sotmesa, és a dir, no accepta les regles de joc de l’estat de dret que tant diu defensar. Incomprensiblement insisteix en l’existència de titulacions no vigents de fa més de deu anys i nega la validesa de la que les va substituir i l’equivalència reconeguda per les normes.

L’STEPV-iv es veu obligat, una vegada més, a impugnar aquestes darreres ordres en allò relatiu a la validesa del títol de Filologia Catalana per acreditar els coneixements de valencià i insta a les universitats a tornar a fer-ho i a sol·licitar, atés que en aquest moment n’hi ha temps, la suspensió cautelar de l’exclusió de la titulació de Filologia Catalana per a permetre la participació dels titulats en aquesta.

València, 3 de maig de 2003

 


Dos milions de treballadors en el món moren cada any en accidents de treball

La Federació de STPV denúncia els imcompliments de la Generalitat en el dia Internacional de la Salut Laboral

Com cada any, seguint la convocatòria a tots els sindicats, treballadors i treballadores del món de la CIOSL (Confederació Internacional d’Organitzacions Sindicals Lliures), la Federació de Sindicats de Treballadors del País Valencià (STPV) – Intersindical Valenciana fa una crida a tots els treballadors i treballadores valencians a celebrar el 28 d'abril, el Dia Internacional de la Salut en el Treball, a denunciar les deficiències en les condicions de treball i a recordar els milions de víctimes anuals d'accidents i malalties ocasionades pel treball. Aquesta invitació no és cap formalitat, encara que fins i tot està reflectida al BOE: per a divulgar la cultura de la prevenció, es va fixar el 28 d'abril com a Dia de la Seguretat i Salut al treball (Ordre de 30 de març de 1999).

Any rere any cal insistir en la denúncia sobre les condicions en què treballem, sobretot mentre les dades ens mostren les descabellades xifres d’accidents laborals i de malalties profesionals. Segons dades de l'Organització Internacional del Treball de 2002, dos milions de persones treballadores moren en tot el món anualment per accidents laborals. Cada dia en moren 5.479 i per cadascuna d'elles hi ha, aproximadament, 1.000 accidents de treball. En 2002, a l'Estat espanyol s’hi van produïr 948.896 accidents de treball amb baixa laboral, a més de 883.042 sense baixa. Al País Valencià, encara que s’ha experimentat una reducció del 6,8% d'accidents respecte a 2001, es constata un increment en les mateixes proporcions dels mortals. D’altra banda, les elevades taxes que impliquen un total de 106.786 accidents amb baixa, ens situen en la més ruda realitat.

Però aquestes dades són només la punta d'un iceberg. Efectivament, hi ha sectors laborals com el sanitari, el de l'administració pública o el de l'ensenyament, i molts altres on els danys per a la salut no es comptabilitzen per morts, no es deriven dels riscos laborals més espectaculars que son notícia de primera en les estadístiques de sinistralitat. En aquests sectors, les malalties generades pel treball es desenvolupen de manera lenta i larvada, i en la inmensa majoría són tractades com si es tractara de malalties comunes.

Al País Valencià, la prevenció s'està introduint millor a les grans empreses i més lentament a les pimes, amb una excepció incomprensible i injustificable com és la pròpia Generalitat. Els milers de treballadors i treballadores al servei de l’Administració valenciana no són suficients per a que la Generalitat atenga els problemes de salut laboral com una prioritat en els sectors esmentats. A tall d'exemple, la Conselleria d'Educació, amb unes 45.000 persones treballadores, encara no té constituïts els Serveis de Prevenció. La Direccció Territorial d'Educació de València ha estat denunciada a la Inspecció de Treball per les organitzacions sindicals del Comité de Seguretat i Salut Laboral Docent davant la presunció de no haver col·laborat en el compliment preceptiu del Reglament intern. La Federació de STPV-Iv no serà condescendent i adoptarà les mesures necessàries per evitar les morts, els accidents i totes les malaties laborals que estem patint.


Afecta als sectors d’ Administració pública i l’ensenyament

El Govern de la Generalitat segueix sense desenvolupar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals

Fa més de un any que estàn paralitzades les convocatòries de les borses de millora d’ocupació i de treball per a cobrir els llocs de treball als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals. Transcorregut aquest temps, STEPV-Iv denúncia la Conselleria d’Administració Pública per no desenvolupar els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals.

Més de 46.000 docents i 19.000 treballadors de l’Administació pública no tenen desenvolupats els Serveis de Prevenció i, previsiblement, davant la congelació de la provisió dels llocs de treball, transcorrerà el curs escolar 2002/03 i l’any 2003 sense que es cobreixen els llocs de treball dels Serveis de Prevenció. L’incompliment dels compromisos adquirits representa una clara il·legalitat segons estableix el Reial Decret 39/97, pel qual s’aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció, que estableix que els Serveis de Prevenció propis que han de constituir les empreses amb més de 500 treballadors –treballadors públics, funcionaris i personal laboral del sector docent i d’Administració Pública i Justícia– haurien d’estar en funcionament tot tardar l’1 de gener del 1999.

Però, el que més sorprén és que, després de més de tres anys de treball sindical, el Govern Valencia ha publicat les Ordres de desenvolupament dels Serveis de Prevenció dels sectors de l’Administració Pública i Justicia (DOGV de l’1 de febrer de 2002) i del sector docent ((DOGV del 18 de juny de 2002). D’igual manera, s’han destinat dins dels pressuposts de la Generalitat, partides pressupostàries suficients per a cobrir els llocs. Tanmateix, la Conselleria d’Administració Pública segueix sense convocar les borses de treball necessàries per a la provisió d’aquests llocs de treball. El Govern de la Generalitat ha de complir el compromís d’apostar per la Seguretat i Salut Laboral dels seus treballadors i per l’estricte compliment del mecanismes legals que regulen la provisió de llocs de treball. En aquest sentit, STEPV-Iv exigeix la convocatòria immediata de les places previstes.

 


a

Dia 8 de maig:
Concentració i manifestació de les Juntes de Personal, delegats, delegades i professorat a les 18.00 hores enfront del Palau de la Generalitat (Plaça de Manises, València).
Dia 14 de maig:
Concentració a València de les Juntes de Personal, delegats, delegades i professorat de 10.00 a 22.00 hores en la Conselleria de Cultura i Educació (Avgda. de Campanar, 32 de València).

Concentració de delegades i delegats de les juntes de personal docent davant l’administració.

El dia 14 d’abril es concentraren les delegades i delegats de les Juntes de Personal en Alacant, Castelló i València per a reivindicar el compliment dels acords retributius per part de l’Administració valenciana.

A València tinguè lloc una reunió amb la cap del gabinet del President de la Generalitat (havia estat demanada l’entrevista amb el President). Aquesta reunió va ser molt decepcionant, sense cap tipus de resposta concreta, ajornant de bell nou les solucions.

Aquest és l’escrit que li presentarem:

"ELS SINDICATS DE LA MESA SECTORIAL D'EDUCACIÓ, ANPE, CSI-CSIF, CCOO-PV, STEPV-iV I FETE-UGT PV, VOLEN MOSTRAR MITJANÇANT AQUEST ESCRIT LA NOSTRA INDIGNACIÓ PER L'INCOMPLIMENT DELS ACORDS RETRIBUTIUS SIGNATS AMB EL GOVERN VALENCIÀ DURANT L'ANY 2002.

El motiu fonamental de la reunió amb el gabinet del President de la Generalitat Valenciana és transmetre el malestar i la desconfiança del col·lectiu docent per l'incompliment dels Acords que el seu Govern va signar amb els sindicats esmentats en l'encapçalament, així com, exigir el compliment dels acords signats.

Transmetre de la mateixa manera la insatisfacció per les formes mitjançant les quals s'estan desenvolupant les negociacions amb la Conselleria de Cultura i Educació.

Comunicar al President de la Generalitat, que el Govern Valencià ha incomplit els Acords de l'any 2002 pel que fa als següents assumptes:

  • Complement retributiu de 100 € mensuals per als Mestres.
  • Pagament de les itinerancias al professorat de Secundària.
  • Retard en el pagament de les itinerancias al professorat de primària i secundària de l'any 2003.
  • Homologació de l'Acord de retribucions de l'any 1999 amb la resta de les CCAA (el que suposa un increment lineal aproximat de 25 € mensuals)
  • Consolidació i pagament del complement per l'exercici de la direcció.
  • Negociació del calendari escolar per al curs 2003/04 que hem conegut per la premsa.

Sol·licitem per tant la intermediació del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, amb la finalitat de que es compleixen immediatament els acords signats i s'estableixen els interlocutors que retornern la confiança i la credibilitat. Possibilitant d'aquesta manera la negociació i la consecució d'acords entre l'Administració i les organitzacions sindicals. València, 14 d’abril de 2003."

 


Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, F.E.CCOO.PV, STEPV-Iv i FETE-UGT-PV convoquen concentracions per exigir que el govern valencià complisca els acords retributius.

Els sindicats han convocat a les delegades i delegats sindicals i al professorat en general a les concentracions que tindran lloc dilluns, 14 d’abril, per protestat contra el Govern valencià per l’incompliment dels acords retributius signats l’any 2002.

Les concentracions tindran lloc a les 18 hores a:

Alacant. Delegació del Govern de la Generalitat. Casa de les Bruixes.
Castelló. Delegació del Govern de la Generalitat. Carrer Major.
València. Plaça de Manises. Palau de la Generalitat.

El motiu fonamentat de la mobilització és denunciar l’incompliment per part de la Generalitat Valenciana dels acords que es van signar pels sindicats convocants.

El President de la Generalitat Valenciana no ha donat resposta a la petició d’entrevista que se li la sol.licitat amb l’objectiu de tractar sobre la situació d’incompliment dels acords.

Els sindicats recorden que el Govern de la Generalitat Valenciana ha incomplit els acords que es refereixen a:

  • Complement retributiu de 100€ mensuals per als mestres.
  • Pagament de les itineràncies per al professorat de secundària.
  • Retràs en el pagament de les intineràncies al professorat del cos de mestres i dels cossos de secundària corresponents a l’any 2003.
  • Homologació de l’Acord de retribucions de l’any 1999 amb la resta de les CCAA (la qual cosa suposa un augment linial d’uns 25 € mensuals).
  • Consolidació i pagamament del complement per l’exercici de la direcció.
  • Negociació del calendari Escolar per al curs 2003/04 que hem conegut per la premsa.

Els sindicats ANPE, CSI-CSIF, F.E.CCOO.PV, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv exigeixen una resposta immediata a les seues peticions, el compliment dels acords signats i mantindre una reunió amb el President per tractar sobre la situació generada.

València, 11 d’abril de 2003
 


La Intersindical Valenciana denuncia l'oblit de més de 120.000 treballadores i treballadors públics de la Generalitat Valenciana en el III Congrés de Seguretat i Salut en el treball de la Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana incompleix la Llei de Prevenció de Riscs Laborals amb els seus propis treballadors.

La Intersindical Valenciana posa de manifest que en cap moment s'ha parlat dels riscos laborals dels més de 120.000 treballadors públics de la Generalitat Valenciana.durant els tres dies -del 2 al 5 d'abril- en què s'ha desenvolupat l'III Congrés de Seguretat i Salut en el Treball de la Comunitat Valenciana

Els temes tractats en el III Congrés (la importància dels sistemes de gestió de la Prevenció de Riscos Laborals en les empreses, l'anàlisi dels riscos laborals emergents i els aspectes institucionals i polítics de la prevenció) sempre han sigut estat al món de l'empresa privada i mai a l'àmbit públic.

Els riscos laborals i els danys en la salut que suporten els treballadors/es de la Sanitat, l'Administració Pública i l'Ensenyament són d'una entitat que no poden obviar-se: la seguretat en els edificis, en les màquines i instruments, els plans d'emergència, els riscos higiènics, els danys ergonòmics i psicosocials, així com la perceptiva vigilància de la salut de tots els funcionaris i treballadors públics exigeixen el seu espai la seua avaluació i l'establiment del Pla de prevenció.

La Intersindical Valenciana entén que aquest fet és un clar reflex de la gran contradicció de la Generalitat Valenciana: d'una banda exigeix el compliment de la Llei de Prevenció en l'àmbit privat i, per una altra, ella mateixa la incompleix amb els seus propis treballadors.

Per tot açò, no és casual que el primer dia del Congrés totes les Organitzacions Sindicals que constitueixen el Comité de Seguretat i Salut Laboral Docent no universitari de València denunciaren amb una pancarta, en el propi Congrés, que: "42.000 docents sense Serveis de Prevenció. Creació Immediata".

Des de la Intersindical Valenciana exigim de la Generalitat Valenciana el compliment de les obligacions que la Llei de Prevenció de Riscos Laborals exigeix a l'Administració, entre elles el desenvolupament complet dels Serveis de Prevenció, la preceptiva col·laboració amb els comités de Seguretat i Salut Laboral i el tractament dels riscos laborals d'aquests sectors en el pròxim Congrés.

València, 6 d'abril de 2003.

 


 

< anar al començament | index ensenyament públic | All-i-Oli | Principal >