Estatut de la funció pública docent


 

... que no et degraden 

Què és, i que no és,
 l'Estatut Docent  

 
El professorat en el seu laberint: L'Estatut Docent 
Manifest Confederació STEs-I - Adherix-te
veure pàgina sobre Estatut Bàsic de l'Empleat Públic

 

Concentració 5 d’octubre. Per un Estatut que dignifique al Professorat  [+info]

 

 

 
22/10/07

Carta al sr. subsecretario del Ministerio de Educación - madrid 
Por qué seguimos sin estar de acuerdo con el Estatuto Docente


05/10/07

Retroceso en la nueva propuesta de Estatuto docente que presenta el Ministerio de Educación (STEs-i) 


04/10/07

Nuevo borrador presentado por el MEC el 04/10/07


11/06/07

11 julio. El Estatuto del Profesorado, en vía muerta 


10/06/07

Nuevo Proyecto de Estatuto del Profesorado presentado en Mesa Sectorial del MEC de 8 de juliol: más de lo mismo

22-06-07

EL MEC provoca la ruptura de las negociaciones sobre el estatuto del profesorado

20-06-07

Concentración ante el MEC: STES-i demanda ante el Ministerio un estatuto que mejore realmente las condiciones del profesorado

18-06-07

Juny 2007. STEPV-Iv manifesta el seus desacord per com s'està realitzant la negociació del projecte d'Estatut de la Funció Pública Docent. 
      A Madrid, el 20 de juny, ens concentrarem davant el MEC

17/05/07

maig 2007. El MEC presenta un nou text del projecte d'Estatut Docent adaptat a l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic
STEPV–Iv denuncia que el nou esborrany de l'Estatut no aporta cap novetat i manté els aspectes més regressius

         


 


 

  
 

NOTÍCIES ANTERIORS

 

Estatut del Professorat:
silencis i molt poques veritats

Algunes ‘perles’ de l’Estatut Docent
19-04-07

 El MEC se compromete a mejorar el Proyecto de Estatuto del Profesorado y STES-i exige medidas de apoyo al profesorado


10/10/06

El Secretariado STES-i se concentra ante el MEC para hacer entrega de un escrito a la Ministra de Educación.


05/10/06

Una cinquantena de delegades i delegats sindicals de l'STEPV-Intersindical Valenciana, AFID-CV i de la Federació d'Ensenyament de la CGT es concentren davant de la delegació del govern per reivindicar un Estatut del Professorat que millore les condicions laboral del professorat.


20/07/06

El Estatuto Docente en la Mesa Sectorial del MEC de 20 de julio


20/06/06

El MEC presenta un segon esborrany (pdf)

El MECD presenta un segon esborrany i pretén convocar una Mesa Sectorial d'Educació per a la segona quinzena de juliol. El Sindicat espera que la reunió només servesca per informar del document ja que considera que ara no és el moment de negociar un document tan important.
Per altra part, el Sindicat no està d'acorr amb el contingut de l'esborrany.

 
14/06/06

L’Estatut de la Funció Pública Docent, a debat després de l’estiu
La pressió sindical evita que es tanque la negociació amb el Ministeri d’Educació


02/06/06

Acudeix a les assemblees i informa't
En 15 dies la negociació del futur del professorat!


02/06/06

STEs-i mantiene su rechazo al proyecto de estatuto y solicita formalmente su retirada

escrit d'STEs   -   escrit de totes les organitzacions


02/06/06

Carta a la Sra. Ministra del MEC


31/05/06

EL MEC vol imposar un Estatut inquietant i regressiu 

Primer Extracte de l’esborrany de l’Estatut


26/05/06

STEPV-Iv considera regressiu i inquientant l’estatut 


25/05/06

Primer esborrany complet, entregat 25/05/06
Convocatòria Mesa Sectorial MECD per a 30/05


18/05/06

Resum de l'Esborrany de l'Estatut del funcionari docent presentat en el Consell Escolar de l'Estat (pdf)


18/05/06

fitxa de premsa presentada pel MECD (pdf)


Carta al sr. subsecretario del Ministerio de Educación - madrid 

Por qué seguimos sin estar de acuerdo con el Estatuto Docente

En nombre de la Confederación de STES-i le comunico que seguimos rechazando el proyecto de Estatuto del Profesorado que nos entregó en la última reunión, dado que no aporta novedades significativas con respecto al documento anterior. Por este motivo la posición de STES-i no ha variado, entendemos que el objetivo del Estatuto Docente sigue siendo el mismo: introducir mecanismos de gestión de personal de la empresa privada en la enseñanza pública. Es, por tanto, un proyecto regresivo y jerarquizador que no recoge las propuestas de STES-i y de otros sindicatos, ni los compromisos verbales contraídos por Vd., en representación del MEC, en la reunión de la Mesa Sectorial del pasado 18 de abril.  

Nuestro rechazo al borrador de Estatuto, en síntesis, se basa en lo que sigue: 

- Carrera docente: se fundamenta en la competencia entre el profesorado y en la evaluación voluntaria y no sólo la acreditación, como forma de adquirir los grados –que sustituyen a los sexenios que ahora se consiguen con la acreditación de determinados requisitos- y aumentar las retribuciones.

- Retribuciones: la conversión de “sexenios” en “grados” no contempla el aumento en las retribuciones, en los cinco primeros tramos y aplaza en demasiados años la percepción inicial del aumento. El tasar en el 30% el porcentaje del profesorado que puede lograr el complemento de especial dedicación viene a dar la razón a los STES cuando denunciábamos que este complemento no era para todo el profesorado, por lo que lo seguimos rechazando.

- Jubilación LOE: nos parece insuficiente completamente la prórroga que se establece.

- Concurso de traslados: no asegura el modelo actual de concurso e introduce la “redistribución” en el propio centro y la “recolocación” en otros centros por “necesidades del sistema educativo”.

- Movilidad del Profesorado: mantiene el actual sistema, acceso del grupo B al A lo por concurso-oposición; no valoramos positivamente que se permita el acceso por concurso de forma tan restrictivo y por un solo año. El paso a la Universidad tan ambiguo e imposible como siempre.

- Cuerpos de Funcionarios: mantiene los que hay actualmente. Aunque pasa al Cuerpo de Maestros al Grupo A, lo sitúa en el Subgrupo A2, por lo que seguirá siendo de inferior consideración social, nivel y retribución.

- Salud laboral del profesorado: el borrador sigue sin reconocer las enfermedades profesionales dentro de la enseñanza. 

En definitiva, que estamos como antes del verano, cuando nos presentó el anterior borrador. Por tanto, desde la Confederación de STES-i le reiteramos lo que ya dijimos: que retire este nuevo borrador, que nada tiene de nuevo, y se siente a negociar otro que contemple, entre otras cosas, lo que sigue:

- Cuerpos de Funcionarios: todo el profesorado debe ser del Grupo A, Subgrupo A1. Esto es, la reivindicación histórica del “cuerpo único de enseñantes”, que ahora, con la reforma de los estudios universitarios, debe hacerse realidad.

- Retribuciones: aumento del complemento específico en 250 euros durante el período de aplicación de la LOE. Exigimos que el proyecto se acompañe de una memoria económica que lo garantice.

- Jubilación LOE: la nueva redacción debe formar parte del articulado, no de una disposición transitoria, como forma de que tenga carácter indefinido.

- Concurso de traslados: debe asegurarse el modelo actual de concurso. Las plazas obtenidas por concurso de traslados deben tener garantías jurídicas de estabilidad

- Movilidad: acceso del actual grupo B al A por concurso. La posibilidad del paso a la Universidad debe explicitarse más claramente.

- Salud laboral: reconocimiento de las enfermedades profesionales dentro de la enseñanza. 

- Profesorado Interino: Estabilidad hasta el acceso definitivo a la función pública docente. 

Entendemos que el proceso electoral que está en el horizonte hace imposible la tramitación parlamentaria del Estatuto, por lo que podemos seguir hablando sobre el contenido del mismo, pero vemos muy difícil poder llegar a algún acuerdo que no contemple los puntos antes mencionados. 

22 de octubre de 2007

 

Retroceso en la nueva propuesta del Estatuto del MEC

borrador de 04/10/07

El Subsecretario del MEC entregó el día 4 de octubre una nueva propuesta de Estatuto del Profesorado a los Sindicatos de la Mesa Sectorial y cuando tras la oferta realizada el pasado julio parecía que las cosas sólo podrían ir a mejor, nos encontramos con una propuesta que supone en su globalidad un retroceso a lo que ya había ofertado el MEC en la Mesa Sectorial del 18 de abril.

El nuevo texto mantiene aspectos muy negativos para el profesorado, incorporando algunas mejoras en aspectos técnicos, y una mejora importante: lleva la jubilación voluntaria e incentivada a los 60 años hasta 5 años después de la publicación en el BOE del Estatuto. Esta novedad es un intento del MEC de acercar posturas con los sindicatos, que pedimos que este tipo de jubilación se mantenga con carácter de indefinida, por lo que el intento de aproximación se ha quedado muy corto, porque si el Estatuto se aprobara en 2008, sólo se prolongaría la jubilación dos años sobre lo que ya contempla la LOE.

Afirmamos que la propuesta del MEC es un retroceso en la globalidad de la propuesta por no sólo no recoger otros aspectos fundamentales de las reivindicaciones de STEs, sino que en la Memoria Económica del proyecto el MEC demuestra una inconsistencia en sus propuestas absolutamente rechazable referida a dos aspectos claves: el complemento de especial de dedicación y la cuantía de la conversión de los sexenios en grados.

El primero es el complemento de especial dedicación. Cuando antes afirmaban (el MEC y los sindicatos firmantes del acuerdo del 20 de octubre de 2005) que era un complemento para todo el profesorado, ahora resulta que el MEC sólo presupuesta fondos para hacerlo efectivo para el 30% de la plantilla. Esta oferta, la primera vez que el MEC la cuantifica en el 30%, viene a dar, por desgracia, la razón a lo que decíamos los STES sobre el acuerdo antes citado. Y por si el porcentaje no fuera suficiente agravia, el MEC propone empezar a pagarlo en septiembre de 2008, ¡ tres años después de que se firmara y les sirviera para presumir de apoyo de la mayoría de los sindicatos a la “LOE!. De vergüenza.

El segundo aspecto es la reconversión de los actuales “sexenios” en “grados” que contempla el proyecto de Estatuto. El MEC ha aumentado en un año el tiempo de trabajo para poder adquirir un grado, pasando de los tres de antes a los cuatro que figuran ahora en el texto y las cantidades correspondientes a cada grado disminuyen con las que propusieron en la Mesa Sectorial del 18 de abril (verbalmente) y el 21 de junio (por escrito).

El MEC parece, en definitiva, que está jugando a la negociación y lo hace de la forma que lo hace una vez que sabe con certeza que el Estatuto no se puede aprobar en esta legislatura dadas las fechas en las que estamos y los pasos previos a la llegada del proyecto al Congreso que tendría que dar el documento definitivo.

La Confederación de STES-i participa y participará en la negociación con el MEC todo el tiempo que la administración quiera mantener la negociación abierta, pero lo haremos sabiendo que esta negociación sólo tiene un futuro: servir de base a la que se desarrollará con el nuevo gobierno, ya sea del partido actual o de otro partido. Pero no seremos cómplices en el engaño al profesorado que parecen querer hacer el MEC y algún sindicato cuando afirman que todavía se puede conseguir el Estatuto. No se puede conseguir y si se llegar a algún acuerdo con el actual equipo ministerial sería imposible de tramitar, y el equipo ministerial resultante de las elecciones de marzo de 2008, estaría legitimado democráticamente para considerarlo sólo un documento de partida y no un acuerdo que tenga que ejecutar. El pasado nos da varios e importantes ejemplos de que los acuerdos no plasmados en BOE no atan a los nuevos gobiernos; citamos dos muy importantes: el acuerdo con el PSOE de subida salarial a los funcionarios, que el PP no respetó cuando llegó al gobierno y el acuerdo del gobierno del PP con los sindicatos de la Mesa General de la Función Pública sobre el texto articulado del Estatuto del Funcionarios Públicos, que el gobierno del PSOE no respetó cuando volvió al gobierno en 2003.

5-10-07

 


 

11 juliol
2007

11 julio. El Estatuto del Profesorado, en vía muerta 

Tres días de julio, tres reuniones –una de ellas con la Sra. Ministra- y el proyecto de Estatuto del Profesorado pasa a vía muerta: la negociación se realizará en septiembre, cuando el profesorado pueda conocer y valorar las modificaciones al actual proyecto.En la tercera reunión, la celebrada en la mañana de hoy, se ha vuelto a repetir lo de las últimas reuniones tras la Mesa Sectorial del día 18 de abril el MEC no asume lo que se comprometió a asumir en esa reunión y los STES y el resto de organizaciones sindicales seguimos manteniendo dichas reivindicaciones y exigiendo al MEC que las asuma. 

Podemos afirmar que el Estatuto del Profesorado ha entrado en una vía muerta: no hay acuerdo, no se ha ultimado nada, no se ha firmado nada y la próxima reunión será la primera semana de septiembre; esta reunión será con presencia de un representante del MAP, otro del Ministerio de Hacienda, el MEC y los Sindicatos. Tras darle vueltas y revueltas a todo podemos decir que el MEC va a volver a hablar con el MAP, ahora que hay nueva Ministra y nuevo equipo, sobre las jubilaciones anticipadas después del 2011 (que contempla la LOE) y con Economía y con las Consejerías de Educación (que deben cofinanciar la posible subida que supondrían los grados) para ver como quedan las cantidades de cada uno, por lo que todo se pospone a la reunión antes citada en la que nos informarán de los avances que se puedan producir es estos dos terrenos y continuará la negociación. 

El MEC ha insistido en lo que el otro día dijo la Ministra: que si el Estatuto como texto articulado no podía tramitarse por la disolución de las Cortes, se puede hacer un “gran acuerdo político-sindical” sobre los aspectos que debería contener el Estatuto. 

El aspecto positivo de esta última reunión del curso, y como conclusión, podemos decir que es la primera vez que el MEC asume que puede prolongarse la fecha tope que tiene actualmente la jubilación voluntaria, pero que el Estatuto está en vía muerta dado que es imposible su tramitación parlamentaria en esta legislatura. 

STES-intersindical continuará defendiendo que la negociación del Estatuto o/y el Acuerdo propuesto por la Ministra contemple mejoras reales y concretas para el Profesorado y no meras promesas que luego no se cumplen. 

Secretariado Confederal de STES-intersindical

 


 

22 de  juny de 2007

EL MEC provoca la ruptura de las negociaciones sobre el estatuto del profesorado

Tras la concentración, el pasado miércoles, de delegadas y delegados de STES-i y de otras organizaciones frente al Ministerio, el Subsecretario del MEC se reunió con representantes de estos sindicatos y rechazó prácticamente todas sus reivindicaciones, que ya fueran aceptadas por el propio Subsecretario en la reunión de la Mesa Sectorial del MEC del 18 de abril.

Los STES-i denunciamos que el representante del MEC ha actuado, así, con una gran irresponsabilidad, al levantar fuertes expectativas de mejora en las condiciones de trabajo del conjunto del profesorado, y ahora, dos meses después, rebajar todas y cada una de ellas, volviendo a la situación anterior.

Las actuales propuestas del MEC ante las reivindicaciones sindicales demuestran que el subsecretario, o bien actuó calculadamente para desactivar lo que podría haber sido una fuerte movilización del profesorado por la mejora de sus condiciones de trabajo, mintiendo para ello en la Mesa Sectorial del 18 de abril, o superiores del MEC y de otros Ministerios le han parado los pies, demostrándose entonces que aceptó unas reivindicaciones para las que no tenía respaldo ni político ni económico. En cualquiera de los dos casos el subsecretario del MEC está totalmente quemado para la negociación con los representantes del Profesorado.

Las respuestas que el MEC dio en la tarde del 21 de junio a los representantes sindicales fueron:

1º.- Jubilación anticipada indefinida: no puede ir en el Estatuto. “La administración general del Estado está estudiando una reforma en profundidad de la Seguridad Social en temas referidos a jubilación y pensiones y, hasta que está reforma sea efectiva, no se puede prolongar la fecha de jubilación prevista en la LOE, 2011”, esto son palabras más o menos textuales del subsecretario. La réplica de STES-i fue que cualquier reforma de la Seguridad Social sólo puede perjudicar a la reivindicación de la jubilación anticipada con carácter indefinido, por lo que ahora la exigimos con más fuerza que nunca.

2º.- Grados: para adquirirlo deben transcurrir cuatro años y no tres como figura en el borrador de Estatuto y esto es inamovible, afirmó el subsecretario. La cuantía económica que irá asignada a cada grado no fue especificada, alegando que primero deben conocerlo las CCAA, aunque nos anticiparon algunas de ellas, y a pesar de que cuando el 18 de abril dijeron que al 5º grado corresponderían 162 euros (su equivalente en el actual sistema de sexenios es 37 euros), ahora se rebaja hasta 128, cantidad que correspondería también al resto de grados. Los STES-i seguimos pidiendo que se mantenga lo que figura en el borrador y que quede muy claro y concreto que los grados se consiguen con “acreditación” del trabajo realizado y no con “evaluación” del mismo.

3º.- Pago de los 60 euros: el subsecretario afirmó sin ruborizarse que “al ser un componente del complemento específico no se puede cobrar hasta que no se apruebe el Estatuto en las Cortes…”. Los STES siempre hemos mantenido que este complemento fue una promesa del MEC para conseguir el apoyo de algunos sindicatos a la LOE y ahora constatamos que, además, ha sido un engaño a todo el Profesorado. A los sindicatos que firmaron este complemento hace cerca de dos años les corresponde lograr que el MEC cumpla su compromiso. Los STES-i colaboraremos con estos sindicatos siempre y cuando se reivindique que el complemento de los 60 euros es para todo el Profesorado del Estado.

4º.- Memoria económica: nos entregaron la que tienen prevista para pagar tanto los grados, como los 60 euros (ver calendario de aplicación), que confirma, por desgracia, lo que decíamos los STES: el MEC no aporta dinero para pagar ahora la conversión de Sexenios en Grados (que se iniciaría en 2010) y tampoco para pagar los 60 euros a los casi cerca de 500.000 profesoras y profesores de todo el Estado.

4º.- Paso del grupo B al A. Los representantes del MEC se reafirman en su opinión de que el Estatuto Básico impide que este paso se haga por Concurso y que sólo es posible hacerlo por una vez de forma extraordinaria y para el Profesorado que está adscrito al ciclo 12-14. Esta rebaja de planteamientos es inaceptable para STES-i, que siempre ha reivindicado que el acceso del B al A se haga por concurso y pueda participar todo elprofesorado con la adecuada titulación.

Ante esta situación, los cinco sindicatos (STES-i, UGT, ANPE, CASI y CCOO) dimos por rotas las negociaciones con el subsecretario del MEC y emitimos un comunicado conjunto (ver comunicado).

Los STES-i consideramos que la ministra de Educación debe asumir los compromisos aceptados por el subsecretario en la Mesa Sectorial del 18 de abril (incluyendo la jubilación LOE con carácter indefinido) y firmarlos en nombre del Gobierno. 

Con la firma de la ministra y aunque la tramitación parlamentaria del Estatuto del Profesorado es prácticamente imposible que se haga antes de la disolución de las Cortes por la convocatoria de las elecciones generales de 2008, se cumpliría el compromiso por el que el Gobierno debe incluir en el futuro proyecto de ley del Estatuto del Profesorado las mejoras que el MEC asumió el 18 de abril.

Los STES hacemos un llamamiento al resto de sindicatos para que continúe la unidad de acción recientemente conseguida, para que sigamos reivindicando ante el MEC que el futuro Estatuto sirva para mejorar realmente las condiciones de trabajo del Profesorado y para que rechacemos todos los aspectos que tengan carácter regresivo o supongan medidas jerarquizantes. 

STES-intersindical 22.06.2007 

 


 

20 de  juny de 2007

Concentración ante el MEC

STES-i demanda ante el Ministerio un estatuto que mejore realmente las condiciones del profesorado

Un centenar de delegadas y delegados de STES-intersindical -con el lema “Ante el estatuto de la función pública docente, que no te degraden; por un estatuto que dignifique la tarea de enseñar”- se han concentrado, junto a delegados de otras organizaciones, ante la sede del MEC en Madrid para pedir que el Ministerio asuma los compromisos asumidos para mejorar el proyecto de Estatuto Docente, contraídos por el Subsecretario del Departamento en la Mesa Sectorial habida el pasado mes de abril..

Tras el éxito de la convocatoria, se ha convocado una reunión para mañana entre el subsecretario y representantes de los cinco sindicatos, para tratar de alcanzar un acuerdo. 

Desde STES-intersindical seguimos reclamando la desaparición de los aspectos del proyecto de Estatuto que implican la introducción de mecanismos de gestión de personal de la empresa privada en la enseñanza pública, como lo es el sistema de evaluación de los grados para la promoción del profesorado. Las principales reivindicaciones de STES-i que pedimos que se incluyan en el Estatuto son:

1. Cuerpos de Funcionarios: todo el profesorado debe ser del Grupo A, Subgrupo A1. Esto es, la reivindicación histórica del “cuerpo único de enseñantes”, que ahora, con la reforma de los estudios universitarios, debe hacerse realidad.

2. Retribuciones: aumento del complemento específico en 250 euros durante el período de aplicación de la LOE. Exigimos que el proyecto se acompañe de una memoria económica que lo garantice.

3. Jubilación LOE: la nueva redacción debe formar parte del articulado, no de una disposición transitoria, como forma de que tenga carácter indefinido.

4. Concurso de traslados: debe asegurarse el modelo actual de concurso. Las plazas obtenidas por concurso de traslados deben tener garantías jurídicas de estabilidad

5. Movilidad: acceso del actual grupo B al A por concurso. La posibilidad del paso a la Universidad debe explicitarse más claramente.

6. Salud laboral: reconocimiento de las enfermedades profesionales dentro de la enseñanza. 

7. Profesorado Interino: Estabilidad hasta el acceso definitivo a la función pública docente.

Por otro lado, entendemos que la posible negociación en Mesa Sectorial y la tramitación en el Consejo Escolar del Estado, órganos en los que el profesorado está representado por sus organizaciones sindicales, debe hacerse cuando el profesorado pueda ser informado y consultado sobre los contenidos de dicha negociación, por lo que exigimos al Ministerio que no se negocie ni tramite durante los meses de julio y agosto. 

Secretariado confederal de STES-INTERSINDICAL 

 


 

18 de juny de 2007

STEPV-Iv manifesta el seu desacord per com s'està realitzant la negociació del projecte d'Estatut de la Funció Pública Docent. 

El proper dimecres 20 de juliol, a les 12 hores, el STEPV-Iv (membre de la Confederació de STES-i) es concentrarà davant del MEC a Madrid per manifestar el seu rebuig al projecte d'Estatut del Professorat i per demanar que siguen incloses totes les propostes sindicals. A més, el Sindicat reclama que la negociació es faça en la Mesa Sectorial d'Educació i no s'excloga a cap organització sindical representativa del sector, així com que aquesta negociació no es faça en periode vacacional.

Un nombròs grup de delegats i delegades de l'STEPV-Iv es traslladaran a Madrid per manifestar-se junt a altres dels STES de la resta de l'Estat.

Per a STEPV-Iv és lamentable veure com acabant el curs ens trobem igual que fa un any: amb un projecte d'Estatut regressiu i jerarquitzant. La sostsecretaria d'Educació del Ministeri no ha lliurat l'esborrany en què s'haurien d'incloure les millores acceptades, a proposta de STES i altres sindicats, en la Mesa Sectorial d'Educació del MEC del passat 18 d'abril. També expressa el seu descontent sobre la política que se seguix respecte a les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial; fa uns dies es va tornar a reunir la “comissió de seguiment” de l'acord del 20 d'octubre de 2005 per a tractar sobre l'Estatut, quan el mateix acord de què es deriva la dita comissió diu al punt primer que l'Estatut es negociarà amb totes les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial, perquè legalment no podia ser d'una altra manera. El Sindicat considera injustificable la dita reunió, que suposa una clara discriminació a STES-i que atempta contra el principi de llibertat sindical, i pretén afavorir a unes organitzacions respecte a altres, quelcom impropi de l'Estat del dret.

Per al STEPV-Iv, el text de l'esborrany que ens va remetre oficialment el passat 16 de maig de 2007 no suposa cap novetat respecte al document anterior, excepte els aspectes harmonitzats amb l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic. Per aquest motiu la posició del Sindicat no ha variat, entenem que l'objectiu de l'Estatut Docent continua essent el mateix: introduir mecanismes de gestió de personal de l'empresa privada en l'ensenyament públic. 

El nostre rebuig a l'esborrany d'Estatut, en síntesi, es basa en:

1. Carrera docent: es fonamenta en la competència entre el professorat i en l'avaluació voluntària com a forma d'adquirir els graus –que substituïxen als sexennis que ara s'aconseguixen amb l'acreditació de determinats requisits- i augmentar les retribucions.

2. Retribucions: la conversió de “sexennis” en “graus” no contempla l'augment en les retribucions, a pesar del que s'havia dit en l'esmentada Mesa Sectorial. El nou projecte tampoc porta memòria econòmica.

3. Jubilació LOE: la contempla en les disposicions transitòries, la qual cosa equival a dir –encara que no ho diga expressament- que es manté només fins al 2011, com diu expressament la LOE.

4. Concurs de trasllats: no assegura el model actual de concurs i introdueix la “redistribució” en el propi centre i la “recol•locació” en altres centres per “necessitats del sistema educatiu”.

5. Mobilitat del Professorat: manté l'actual sistema, accés del grup B al A per concurs-oposició. El pas a la Universitat tan ambigu i impossible com sempre.

6. Cossos de Funcionaris: manté els que hi ha actualment. Encara que passa al Cos de Mestres al Grup A, el situa en el Subgrup A2, per la qual cosa continuarà essent d'inferior consideració social, nivell i retribució.

7. Salut laboral del professorat: l'esborrany seguix sense reconéixer les malalties professionals dins de l'ensenyament. 

En definitiva, igual que el 20 de juny del 2006, quan ens va presentar l'anterior esborrany. Per tant, el Sindicat demana un nou text que arreplegue els compromisos adquirits pel MEC en la Mesa Sectorial del passat 18 d'abril de 2007 i les reivindicacions sindicals que es concreten en: 

1. Cossos de Funcionaris: tot el professorat ha de ser del Grup A, Subgrup A1. Açò és, la reivindicació històrica del “cos únic d'ensenyants”, que ara, amb la reforma dels estudis universitaris, ha de fer-se realitat.

2. Retribucions: augment del complement específic en 250 euros durant el període d'aplicació de la LOE. A més, exigim que el projecte s'acompanye d'una memòria econòmica que ho garantesca.

3. Jubilació LOE: la nova redacció ha de formar part de l'articulat, no d'una disposició transitòria, per garantir que tinga caràcter indefinit.

4. Concurs de trasllats: ha d'assegurar-se el model actual de concurs. Les places obtingudes per concurs de trasllats han de tindre garanties jurídiques d'estabilitat

5. Mobilitat: accés de l'actual grup B al A per concurs. La possibilitat del pas a la Universitat ha d'explicitar-se més clarament.

6. Salut laboral: reconeixement de les malalties professionals dins de l'ensenyament. 

7. Professorat Interí: Estabilitat fins a l'accés definitiu a la funció pública docent.

El Sindicat considera que la negociació en Mesa Sectorial i la tramitació en el Consell Escolar de l'Estat, òrgans en què el professorat està representat per les seues organitzacions sindicals, ha de fer-se quan el professorat puga ser informat i consultat sobre els continguts de la dita negociació, per la qual cosa demana que no es negocie ni tramite durant els mesos de juliol i agost. 

STEPV-Iv manifesta que l'Estatut, com a desenrotllament de la LOE, pot negociar-se i tramitar-se amb tranquil•litat, perquè el període d'aplicació de la nova Llei d'Educació finalitza en 2011, per la qual cosa el professorat no entendria la urgència de tramitar una llei que li afecta tan clara i directament com aquest Estatut en període vacacional.

 


 

17 de maig de 2007

El MEC presenta un nou text del projecte d'Estatut Docent adaptat a l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic

STEPV–Iv denuncia que el nou esborrany d'Estatut del Professorat no aporta cap novetat i manté els aspectes més regressius

Per al Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana (STEPV-Iv) el nou text presentat el 11 de maig no suposa cap novetat: l'objectiu de l'Estatut Docent segueix sent el mateix, introduir mecanismes de gestió de personal de l'empresa privada en l'ensenyament públic. És, per tant, un projecte regressiu i jerarquizant que no recull les propostes sindical, ni els compromisos verbals contrets pel sotssecretari del MEC en la reunió de la Mesa Sectorial del dia 18 d'abril. En síntesi, ho rebutgem pel que segueix:

  • 1. Carrera docent: es fonamenta en la competència entre el professorat i en l'avaluació voluntària com forma d'adquirir els graus –que substituïxen als sexennis- i augmentar les retribucions. Els graus, que s'imposen en tot l'Estat, s'adquireixen en un temps variable en funció dels “mèrits”.
  • 2. Retribucions: la conversió de “sexennis” en “graus” no contempla l'augment en les retribucions. El nou projecte tampoc duu memòria econòmica.
  • 3. Jubilació LOE: la contempla en les disposicions transitòries, el que equival a –dir encara que no ho digui expressament- que es mantenen només fins a 2011, com diu expressament la LOE.
  • 4. Concurs de trasllats: no assegura el model actual de concurs i introduïx la “redistribució” en el propi centre i la “*recolocación” en altres centres per “necessitats del sistema educatiu”.
  • 5. Mobilitat del Professorat: manté l'actual sistema, accés del grup B a l'A el per concurs-oposició. El pas a la Universitat tan ambigu i impossible com sempre.
  • 6. Cossos de Funcionaris: manté els quals hi ha actualment. Encara que passa al Cos de Mestres al Grup A, ho situa en el Subgrup A2, pel que seguirà sent d'inferior nivell i retribució.
  • 7. Salut laboral del professorat: segueix sense reconèixer les malalties professionals dintre de l'ensenyament.

En definitiva, que estem com el 20 de juny de 2006, quan el MEC va presentar l'anterior esborrador. 

Per STEPV-Iv exigeix que el MEC retiri aquest nou projecte, que gens té de nou, i se sent a negociar altre que contempli, entre altres coses, el que segueix:

  • 1. Cossos de Funcionaris: tot el professorat ha de ser del Grup A, Subgrup A1. Això és, la reivindicació històrica del “cos únic d'ensenyants”, que ara ha de fer-se realitat.
  • 2. Retribucions: augment del complement específic en 250 euros durant el període d'aplicació de la LOE. Exigim que el projecte s'acompanyi d'una memòria econòmica que ho garanteixi.
  • 3. Jubilació LOE: la nova redacció ha de formar part de l'articulat, no d'una disposició transitòria, com forma que tingui caràcter indefinit.
  • 4. Concurs de trasllats: ha d'assegurar-se el model actual de concurs. Les places obtingudes per concurs de trasllats han de tenir garanties jurídiques d'estabilitat
  • 5. Mobilitat: accés de l'actual grup B a l'A per concurs. La possibilitat del pas a la Universitat ha d'explicitar-se més clarament.
  • 6. Salut laboral: reconeixement de les malalties professionals dintre de l'ensenyament.
  • 7. Professorat Interí: Estabilitat fins a l'accés definitiu a la funció pública docent.

Encara que tenim la seguretat que el MEC no té temps material per a convertir aquest projecte en llei seguint els tràmits ordinaris, és possible ho intente per alguns procediment d'urgència. Si això és així, si continuen els tràmits sense modificar substancialment el text actual, seran necessàries mobilitzacions per a impedir-lo.

 


 

Estatut del Professorat:
silencis i molt poques veritats 

 
El passat 14 de novembre es va reunir la Mesa Sectorial del Ministeri d’Educació. En l’ordre del dia no figurava la negociació de l’Estatut, però si dos de les mesures contemplades en ell, l’accés a la funció docent i el “complement d’especial dedicació” (el dels famosos 60 euros). 
Aquest estiu, els responsables del MEC estaven obsessionats per concloure la negociació de l’Estatut del Professorat, però últimament aquests mateixos interlocutors es manifesten molt poc entusiasmats per a encarar la negociació. 

Cada volta és més palesa la voluntat del Ministeri d’Educació d’estendre a la negociació sobre l’Estatut Docent el pacte amb què algunes organitzacions sindicals el van obsequiar un trist 20 d’octubre de 2005, durant la tramitació de la LOE. 

La tramitació de la LOE havia d’haver servit per a enfortir l’Escola Pública i per millorar les condicions de treball del professorat. Però res d’això va passar. 

Ha pasat un any i hem perdut una ocasió d’or per a obtindre millores. Tot ha quedat ajornat per a després de les eleccions sindicals. L’interés d’eixes organitzacions era que l’Administració regulara el pagament dels 60 euros, la “gran contrapartida” amb què pretenien presentar-se davant del professorat. Però ara ni el Ministeri ni aquests sindicats tenen pressa per a entrar en el joc de l’altre, una coincidència que facilita la complicitat tàcita entre ambdues parts. L’objectiu no és altre que arraconar el delicat assumpte de l'Estatut Docent fins després de les eleccions, quan l’import de la factura a pagar per les seues renúncies siga menor. És tracta d’una decisió incomprensible perquè l’Estatut pot tindre una enorme transcendència ja que, tant pels seus objectius com per la regulació laboral que configura, s’assembla molt al que representa un conveni col·lectiu en l’empresa privada.

Mentrestant, abunden les mitges veritats, quan no les falsedats sobre el contingut de l'acord en el qual renunciaven amb claredat meridiana a exigir canvis importants en el marc de la tramitació de LOE, a canvi d’algunes concessions —la majoria en mans de les administracions autonòmiques— que el Ministeri s'ha resistit a complir. 

Ingrés en la Funció Pública

Sobre el projecte de Reial decret d'ingrés en la funció pública, STEs-i ha denunciat que “ és un clar frau de llei”, puix la Disposició Transitòria 17a de la LOE en la qual es basa, assenyala que ha de ser una sola prova mentre que en la proposta del MEC figuren tantes fases com proves hi havia en el sistema anterior. Per si no fóra poc, ara s'hi afigen mèrits inexistents en aquesta disposició. STEs-i ha anunciat la interposició del preceptiu recurs per frau de llei si se n'aprova l'actual redacció. També exigeix que, en compliment de la LOE, la prova del procediment d'accés transitori no siga eliminatòria. 

Estatut Docent

La Confederació de STES-i ha sigut l'única organització estatal que ha denunciat el rerefons ideològic que sustenta el projecte —introduir en la gestió de l'ensenyament públic mètodes i procediments propis de les empreses privades— i aspectes com la carrera docent, en la qual s'admet la possibilitat de “degradar” el professorat. Altres sindicats s'han negat a fer públiques les seues valoracions sobre l'Estatut fins després de les eleccions sindicals. 

Complement de 60 euros

Els sindicats signants amb el Ministeri afirmen ara —i reivindiquen— que el complement d’especial dedicació és “per a tot el professorat”, encara que en la documentació s'assenyala clarament que “s'oferirà a tot el professorat i que hi haurà una comissió que seleccionarà qui compleixen els requisits”. Qualsevol persona sap que una cosa és oferir i una altra assignar. 

Encara més, en el projecte de Pressupostos de l'Estat només figura una partida que permetria aplicar aquest complement a poc més d'un 20% del professorat. Encara que els sindicats signants de l'acord amb el MEC ho saben, ara intenten confondre el professorat per reduir al màxim les conseqüències electorals de les seues renúncies. 

Per la seua banda, el sotssecretari del Ministeri va afirmar amb vehemència que presentaria “una memòria econòmica”, que incloga els fons necessaris perquè el complement siga efectiu. Però no ha fet.
STES reclama la memòria econòmica —que hauria d'haver acompanyat el projecte des del principi de la seua negociació— com l'única manera de conéixer a qui s’ha d’aplicar el complement. 
La realitat, però, és molt tossuda: uns dirigents sindicals van acceptar amb la seua signatura un complement per a uns pocs i ara tracten per tots els mitjans d'evitar que la seua actitud repercutisca negativament en els vots que ha d'emetre el professorat el 30 de novembre. STEPV reclama un complement de 300 euros mensuals per a tot el col·lectiu com a mesura de suport al professorat que ha d'aplicar la nova Llei d'Educació. 


  

Algunes ‘perles’ de l’Estatut Docent

 

La carrera docent i els 8 graus retributius

La nova “carrera docent” se subdivideix en: a) un component general —el percebrà tot el professorat—; b) el grau —hi ha un total de huit graus—, que substitueix els sexennis; c) la funció tutorial; d) el complement singular, destinat a alguns llocs de treball o funcions; e) el complement d’especial dedicació al centre, de caràcter anual i no consolidable. Aquest últim complement se sol·licita voluntàriament i només es percep amb una avaluació positiva; no és aplicable a tot el professorat, només a una part, i és compatible amb el que perceben els qui exerceixen els càrrecs directius i la direcció dels departaments. A més, per a percebre el complement de dedicació al cente es tindrà en compte “una dedicació horària especial de caràcter estable al centre o als serveis educatius” (article 1.2 del projecte de Reial Decret sobre el complement d’especial dedicació al centre), una formulació que recorda “la sisena hora”, en vigor en Catalunya des del passat setembre.

Avaluació voluntària

S’aplica a qui sol·licite ser avaluat per a aconseguir algun dels components del complement específic. Aquesta avaluació, no obstant això, no considera el treball quotidià amb l’alumnat. Les direccions dels centres i la inspecció són claus en aquesta avaluació.

Horari i vacances

Manté la jornada de 37,5 hores setmanals, en lloc de les 35. Per primera vegada, s’estableix un mes de vacances en període no lectiu.

Redistribució i recol·locació

Planteja la mobilitat forçosa a altres places del centre o de qualsevol altre centre, de la seua localitat o d’altra localitat, així com la impartició forçosa, amb caràcter definitiu, de matèries diferents de la de l’accés, és a dir, les “afins”. 

Professorat interí

A més de la precarietat laboral i econòmica, el professorat interí no podrà optar, en la pràctica, al complement d’especial dedicació i se li tancarà l’opció als graus. 

Règim disciplinari i graus

Les faltes i sancions, i tot allò que s’hi relaciona, ocupen un espai preponderant en l’Estatut. El professorat pot ser “degradat”, amb pèrdua dels graus adquirits, com a sanció per determinades faltes.

 


 

-
... que no et degraden 

Nou Estatut de la Funció Pública Docent

mobilitza’t !!!

   
 
 

No a la jerarquització, a la “carrera docent”, 
a la meritocràcia i a l’individualisme. 

Sí al treball col·lectiu i en equip, a l’autonomia i democratització dels centres, a l’augment de les plantilles, a la disminució de les ràtios, a una major capacitat de decisió dels òrgans col·legiats, a la millora de les retribucions. 

Per un Estatut que dignifique la tasca d’ensenyar. 

 

L’Estatut ha de millorar les nostres condicions de treball

El 20 de juny, el Ministeri d’Educació va presentar el segon esborrany de l’Estatut de la Funció Pública Docent, un document que, com el primer, aprofundeix en la jerarquització, la meritocràcia, l’individualisme i la competitivitat entre el professorat… Es tracta d’un Estatut degradant, emmarcat en l’Estatut Bàsic del Personal Empleat Públic, fruit de l’acord amb tres sindicats i actualment en tràmit parlamentari. Aquest Estatut Bàsic ha estat rebutjat per la Confederació d’STEs. 
Lluny de promoure el treball col·lectiu i en equip, l’autonomia i la democratització dels centres, l’augment de les plantilles, la disminució de les ràtios, una major capacitat de decisió dels òrgans col·legiats o la millora de les retribucions, l’Estatut que proposa el MEC estableix una “carrera docent” en el sentit literal del terme: córrer i competir per arribar primer, per obtindre tal o tal mèrit, tal o tal retribució. 

 

 

L’Estatut planteja un nou marc de relacions laborals absolutament desconegut en l’ensenyament, competitivitat entre companyes i 
companys i complements de productivitat, cosa que pot empitjorar 
les relacions entre el professorat dels centres 

 

1. Què és l’Estatut de la Funció Pública Docent? 

L’Estatut és una llei que pretén regular tot el que es refereix a la professió docent: classes de funcionariat, estructura i ordenació, procediment de selecció, mobilitat, drets i deures, nou sistema retributiu, règim disciplinari, salut laboral, etc. 
L’Estatut naix com una norma bàsica que afecta el professorat de tot l’Estat, però nombrosos preceptes queden exclosos de la consideració de bàsics, cosa que no obliga a la seua aplicació en totes les comunitats autònomes. Arreplega també nombrosos preceptes que ja són llei, com els diferents cossos d’ensenyament, l’assignació de funcions, el pas del grup B a l’A, la forma d’accés, els drets i deures, les faltes i sancions... 

L’Estatut planteja, no obstant això, una gran novetat: una nova forma de treballar en els centres. Planteja, per tant, un nou marc de relacions laborals absolutament desconegut en l’ensenyament: el treball en equip i la companyonia poden transformar-se en competitivitat entre companyes i companys i en complements de productivitat, cosa que pot empitjorar les relacions entre el professorat dels centres. 

Per a la Confederació d’STES-intersindical, aconseguir un Estatut Docent no ha estat —ni és— un tema prioritari, puix la normativa existent és suficient per a ordenar la funció docent, però altres organitzacions sí fa temps que reclamen un Estatut. El que ha reclamat històricament aquesta Confederació és el reconeixement del dret a la negociació col·lectiva, negada al funcionariat, o les clàusules automàtiques de revisió salarial en funció de la pujada de l’IPC. I com a criteri de negociació d’aquests assumptes sempre hem apostat per una norma bàsica de mínims a escala estatal i la negociació del desenvolupament de les competències en cada nacionalitat o regió. 

Hi ha dos precedents nefasts sobre l’Estatut: l’un, el que realment va existir, que va correspondre durant el franquisme i primers anys de la Transició als mestres i les mestres d’Ensenyament Primari; i l’altre, que va plantejar el primer govern socialista, que contenia la carrera docent i els seus diversos graus, entre altres assumptes, i que va provocar com a resposta una gran vaga del professorat, una mobilització que va obligar el govern a retirar la seua proposta. Posteriorment, van canviar de tàctica i les diverses mesures que pretenien imposar a través d’un sol document, sota l’epígraf d’Estatut de la Funció Docent, es van anar aplicant —o almenys ho van intentar— de forma separada i en anys successius perquè no es formara un front comú de tanta gent descontenta. 

En la situació actual, no és que el govern haja cedit davant les presumptes “pressions” d’algunes organitzacions sol·licitants, sinó que ha utilitzat la seua petició d’Estatut com a excusa per a intentar desregular les condicions de treball del professorat i introduir formes de gestió de les empreses privades en la funció pública docent, com ocorre amb els complements retributius que pretén imposar i amb la facilitat que l’Administració s’atorga per a remoure els seus empleats d’un lloc de treball obtingut per concurs. Convé recordar, per tant, que, gràcies a la pressió organitzada, el professorat va aconseguir paralitzar altres intents del Ministeri d’imposar un Estatut. 

 

La “carrera docent” modifica el concepte de les retribucions 
complementàries. Introdueix el “grau”, que substitueix els sexennis, que desapareixen. Es plantegen huit graus, des del primer al huité. El 
professorat pot ser “degradat” com a sanció davant determinades faltes. 

 

2. Què és ‘la carrera docent’? 

Les novetats de l’Estatut es basen en “la carrera docent”, és a dir, la competitivitat entre el professorat i la facultat de la direcció dels centres o/i de la Inspecció Educativa d’informar favorablement o no de l’avaluació a què ha de sotmetre’s tot el professorat. Si aquesta avaluació és “voluntària”, es corre més ràpid. 
La “carrera docent” es concreta a través d’un nou concepte de les retribucions complementàries, nous components del complement específic, aconseguits prèvia avaluació del professorat. Els components són: 

General. El percebrà tot el món. 

“Grau”. Substitueix en els sexennis, que desapareixen. Es plantegen huit graus, des del primer, que cobra tot el professorat, fins al huité. Es podrà ascendir de grau en funció dels mèrits adquirits. Es tarda a ascendir entre tres i sis anys, encara que no està gens clar que al cap dels sis anys s’aconseguisca el grau si no es compta amb l’avaluació positiva necessària. 

Funció tutorial. 
Singular. Destinat a alguns llocs de treball o funcions. 
Especial dedicació al centre. De caràcter anual, no es consolida. Es demana de forma voluntària i només es cobra si s’arriba a l’avaluació positiva. No és per a tot el professorat, només poden percebre’l els càrrecs directius i la direcció del departament. 
A més, les comunitats podran establir altres retribucions complementàries, com fins ara. 
Els mèrits per a aconseguir el grau depenen de criteris tan poc clars o tan arbitraris com els que figuren en l’art. 30.3. del projecte d’Estatut: 

- El reconeixement de la funció tutorial. 
- La participació en projectes de millora de l’activitat docent. 
- L’avaluació voluntària de la pràctica docent. 
- L’avaluació de la formació contínua. 
- L’assumpció de tasques i responsabilitats complementàries. 
- La implicació amb la millora dels resultats de l’alumnat. 
- La participació en projectes d’experimentació i innovació pedagògica. 
- El compliment de càrrecs directius.

A aquests, cal sumar-hi “una dedicació horària especial de caràcter estable al centre o serveis educatius”, com marca l’article 1.2 del projecte de Reial decret sobre el complement d’especial dedicació al centre. 

Però la proposta del MEC no queda només en açò. La “carrera docent” suposa una mica més: el grau té conseqüències per a la mobilitat, per al concurs de trasllats i per a l’ordenació del professorat, en cas de cessament o supressió d’alguna unitat o plaça. És a dir, uns mateixos “mèrits” serviran per a diverses coses, cosa que, sens dubte, provocarà un preocupant increment del desig de competir entre el professorat. 

 

Les direccions dels centres i la inspecció educativa seran determinants en l’avaluació del professorat. Qui s’atrevirà a qüestionar persones que després han d’avaluar-te? Quants docents evitaran les actituds crítiques, per la mateixa raó? 

 

3. Què és i qui realitzaria l’avaluació voluntària? 

És una avaluació que el professorat demana individualment que li aplique l’Administració sobre la seua implicació en el treball diari, la seua major dedicació horària al centre, la seua aposta per posar fi al fracàs escolar, la seua formació permanent. La sol·licita i se li realitza a qui vulga ser avaluat per a intentar aconseguir algun dels components del complement específic. Aquesta avaluació, no obstant això, no valora el dia a dia del treball amb l’alumnat. 

Aquesta curiosa avaluació és la peça clau per a la “carrera docent”. A ella s’ha de sotmetre el professorat que vulga veure reconeguda la seua "especial dedicació" per a poder cobrar anualment el complement d’especial dedicació al centre i fer mèrits per a ascendir de grau. Encara que el més greu és que aquesta avaluació és l’element fonamental per a consolidar la competitivitat, per a introduir la productivitat i per a fomentar l’individualisme i intentar eliminar el treball en equip, un dels eixos clau del treball del professorat. 

Resulta preocupant també que l’assignació dels complements es base en la total arbitrarietat del sistema: no es valoraren mèrits objectius, sinó que es practica una avaluació de determinades tasques de forma subjectiva, sense criteris clars, quantificables, objectius. 

La funció de les direccions dels centres i la inspecció educativa serà determinant en l’avaluació del professorat, amb evident risc de submissió i servilisme. Qui s’atrevirà a qüestionar persones que després han d’avaluar-te? Quants docents evitaran les actituds crítiques, per la mateixa raó?

 

L’Estatut estableix una “carrera docent” en el sentit literal del terme: córrer i competir per a arribar primer. El MEC ha d’assumir que l’ensenyament és un treball en equip, un dels eixos clau de la tasca educativa, i que introduir i incrementar la competitivitat no és positiva.

 

4. Altres aspectes laborals agressius de l’Estatut. 

Redistribució. Significa la mobilitat forçosa per al professorat, que pot ser traslladat forçosament a altres places del seu centre o de qualsevol altre centre, de la seua localitat o d’altra localitat. 

Recol·locació. Imposa impartir, forçosament i amb caràcter definitiu, matèries diferents de la de l’accés. Es fomenta la impartició d’“afins”. 
Concurs de trasllats. No garanteix que els concursos siguen anuals, ni l’alternança del concurs estatal amb l’autonòmic. 

Lliure designació. Deixa completament oberta la provisió de places per lliure “designació”, procediment que s’estableix en peu d’igualtat amb el concurs. 

Treball i deures docents. S’especifiquen totes les funcions que han de realitzar i tots els deures, i a més, malgrat açò, s’afig al final: “Qualssevol altres que li siguen atribuïdes per l’administració…”. 

Professorat interí. Manté la precarietat laboral i econòmica permanent per a aquest professorat, que segueix amb contractes anuals i que no podrà optar, en la pràctica, al complement d’especial dedicació i tindrà tancada l’opció als graus. 

Salut laboral. No aporta res de nou, ni tan sols s’esmenten les malalties professionals pròpies de la docència. 

Majors de 55 anys. Es manté la reducció d’havers si hi ha reducció de jornada lectiva i no es responsabilitzen d’altres tasques. 

Horari i vacances. Es manté la jornada de 37’5 hores setmanals, en lloc de les 35. S’estableix un mes de vacances en període no lectiu. 

Règim disciplinari. Les faltes i sancions, i tot allò que s’hi relaciona, ocupen un espai preponderant en l’Estatut. 

Representants sindicals. No s’arreplega el dret de la representació sindical a intervindre en tot allò que afecte la defensa dels drets del professorat en temes com horaris, cessaments, plantilles, barems… 

El professorat pot ser “degradat” , amb pèrdua dels graus adquirits, com a sanció per determinades faltes, una gran novetat poc estimulant. 

 

El MEC ha d’assumir que l’ensenyament és un treball en equip i que introduir i incrementar la competitivitat no és positiva per a la tasca educativa. 

 

5. Propostes d’STES-i davant la negociació de l’Estatut Docent 

Els STES vam considerar que la negociació de l’Estatut de la Funció Pública Docent ha de servir per a dignificar la tasca d’ensenyar, per a millorar les condicions laborals de les treballadores i els treballadors de l’ensenyament. Per a empitjorar no volem cap Estatut i per això proposem al Ministeri d’Educació que revise profundament les bases amb què fonamenta les retribucions del professorat. El MEC ha d’assumir que l’ensenyament és un treball en equip i que introduir i incrementar la competitivitat no és positiva per a la tasca educativa. 

Cos Únic. Entenem que en un període curt de temps pot arribar-se a el Cos Únic del Professorat, atés que els estudis de Magisteri seran equivalents a l’actual llicenciatura. Proposem que aquest concepte es reflectisca en l’Estatut i que es tendisca al mateix nivell de complement de destinació, començant pel nivell 24 per al Grup B i el 26 per a l’A . 

Pagament de tutoria. La tasca d’ensenyar du implícita la tasca de tutoritzar l’alumnat, raó per la qual aquest complement ha de ser per a tot el professorat. 

Complement d’especial dedicació. En lloc d’aquest complement, s’ha d’augmentar a tot el professorat el complement específic general en 250 euros durant el període d’implantació de la LOE, començant amb els 60 euros que el MEC i alguns sindicats van acordar i van signar que s’havia de pagar només a una part del professorat, com a mesura de suport davant la implantació de la nova llei i atesa l’heterogeneïtat de l’alumnat. 

Sexennis i Graus. Rebutgem, com sempre hem dit, els sexennis. Abans i ara suposen un complement que hauria d’haver equiparat les retribucions complementàries del professorat amb les d’altres funcionaris. Per això seguim reclamant que la quantitat total que suposen aquests sexennis es distribuïsca homogèniament des de l’inici de la docència, com ocorre en algunes comunitats. Ens oposem a la introducció dels graus, per ser molt pitjors que els sexennis, per l’alt nivell de subjectivitat associat amb la seua percepció. 
L’homologació econòmica dels treballadors i les treballadores de l’ensenyament amb la resta del funcionariat és un compromís que té el govern amb el professorat, un deute que ha de ser pagada sense contrapartides de formació ni similars, i que ha de ser aplicada a la totalitat del col·lectiu, inclòs el professorat interí i substitut. 
Jubilació als 60 anys. L’Estatut ha de reconéixer la necessitat que en l’ensenyament es mantinga amb caràcter indefinit la jubilació a aquesta edat o al cap de 30 anys de serveis, amb el màxim de l’haver regulador. 

Salut Laboral. És necessari reconéixer un catàleg de malalties professionals de l’ensenyament i aplicar-lo de forma immediata. 

Professorat interí. Aquest col·lectiu ha de veure reconegut en l’Estatut el seu dret a ser considerat com la resta del professorat, amb tots els seus drets, començant pel cobrament dels triennis i la seua consolidació en la funció pública docent. 

Altres reivindicacions. El debat sobre l’Estatut Docent coincideix amb la campanya electoral de les eleccions sindicals del 30 de novembre. Per això, el conjunt de reivindicacions dels STES-i s’inclouen en el Programa Reivindicatiu Electoral, que es pot consultar en: www.stes.es

 

Abans de l’estiu, presses. I ara, per què s’ha paralitzat el procés? Interessa evitar el debat? Què tindrà a veure amb tot això la celebració de les eleccions sindicals? 
Quin tipus d’Estatut signaran després de les eleccions?

 

6. Tramitació de l’Estatut, eleccions sindicals i mobilitzacions del professorat 

En aquests moments, la proposta d’Estatut Docent està en el marc de la Mesa Sectorial d’Educació del MEC perquè els sindicats presenten les seues propostes. Després d’aquesta fase, el Consell de Ministres aprovarà el document com a projecte de llei i s’iniciarà el tràmit parlamentari abans de la seua aprovació per les Corts i la seua publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat. 

L’acord signat el 20 d’octubre de 2005 per algunes organitzacions sindicals i el Ministeri fixava el final de les negociacions sobre l’Estatut per al 30 de juny de 2006, data en la qual també pensaven fer efectiva l’aplicació del complement d’especial dedicació al centre. No obstant això, ambdues parts no van complir els seus objectius declarats en el termini previst i han romàs en silenci. Llavors, per què s’ha paralitzat el procés? Interessa evitar el debat? Què deu tindre a veure amb tot això la celebració de les eleccions sindicals? Quin tipus d’Estatut signaran després de les eleccions? 

La tramitació legal de l’Estatut es perllongarà durant alguns mesos, en els quals des dels STES treballarem per informar del contingut de la llei i de les nostres propostes. Com sempre, en l’organització arreplegarem les reivindicacions del professorat i pressionarem perquè el MEC reconsidere la seua posició actual i accepte millores en el redactat actual. 

El neoliberalisme instal·lat en algunes dependències del MEC ha provocat que alguns responsables confonguen de manera interessada la gestió de l’ensenyament com la de qualsevol empresa. L’actual proposta d’Estatut Docent és un fidel reflex d’aquesta filosofia i, per això, els STES plantejarem al professorat i a les organitzacions sindicals la necessitat de convocar tot tipus de mobilitzacions a partir d’ara i durant el temps que dure la tramitació parlamentària de l’Estatut. 

No es tracta només d’impedir que ens “degraden”, sinó que l’Estatut servisca per a dignificar la tasca d’ensenyar i per a millorar les condicions de treball de qui treballen en l’ensenyament. Un Estatut que no arreplegue aquestes propostes és inacceptable per a la Confederació d’STES-i. Si no és així, no volem cap Estatut. 


 

No a la jerarquització, a la “carrera docent”, 
a la meritocràcia i a l’individualisme. 

Sí al treball col·lectiu i en equip, a l’autonomia i democratització dels centres, a l’augment de les plantilles, a la disminució de les ràtios, a una major capacitat de decisió dels òrgans col·legiats, a la millora de les retribucions. 

Per un Estatut que dignifique la tasca d’ensenyar. .

 

Secretariat de la Confederació d’STES-intersindical 

 


El Secretariado STES-i se concentra ante el MEC para hacer entrega de un escrito a la Ministra de Educación. 

En este escrito denunciamos la paralización en la que se encuentran todos los asuntos relacionados con el Profesorado que deben desarrollarse según la LOE. Nos referimos al Estatuto del Profesorado (que los STREs calificamos de jerarquyizante y regresivo), al Complemento de especial dedicación al centro (que es un complemento encubierto de productividad) y al Reglamento que regula el acceso del profesorado a la función pública docente.

Los STES planteamos a la Sra. Ministra que estas cuestiones, que el MEC pretendía cerrar este verano, deben ser negociadas ahora, y no dejarse para después de las elecciones sindicales; entendemos que dilatar la negociación es intentar engañar al profesorado, que no tendría toda la información ante de votar en estas elecciones. 

Nuestra organización ha informado también a Mercedes Cabrera de la necesidad de modificar a fondo el proyecto de Estatuto Docente, ya que el actual establece una serie de medidas que consideramos serán perjudiciales para el profesorado y la enseñanza en su conjunto, dado que se potencia la competitividad entre el profesorado en lugar de potenciar el trabajo en equipo. 

Confederación de STES-intersindical.

 


 

Una cinquantena de delegades i delegats sindicals de l'STEPV-Intersindical Valenciana, AFID-CV i de la Federació d'Ensenyament de la CGT es concentren davant de la delegació del govern per reivindicar un Estatut del Professorat que millore les condicions laboral del professorat.

La concentració s'ha fet coincidint al la commemoració del dia mundial dels docent que té lloc cada 5 d'octubre. Una delegació dels sindicats convocants s'ha entrevistat amb Luis Felipe Martínez, sotsdelegat del Govern, al qual li han traslladat les seues reivindicacions sobre el projecte ministerial. Per al sindicats, el projecte lluny de promoure el treball col·lectiu i en equip, l'autonomia i democratització dels centres, l'augment de les plantilles, la disminució de les ràtios, o la millora de les retribucions del professorat,  crea “una carrera docent” en el sentit literal del terme: córrer, competir per a arribar primer, per a obtenir tal o com mèrit, tal o com retribució.
Les propostes dels sindicats convocants són:
Cos Únic. Entenem que en un període curt de temps pot arribar-se a el Cos Únic del Professorat, atés que els estudis de Magisteri seran equivalents a l’actual llicenciatura. Proposem que aquest concepte es reflectisca en l’Estatut i que es tendisca al mateix nivell de complement de destinació, començant pel nivell 24 per al Grup B i el 26 per a l’A .
Pagament de tutoria. La tasca d’ensenyar du implícita la tasca de tutoritzar l’alumnat, raó per la qual aquest complement ha de ser per a tot el professorat.
Complement d’especial dedicació. En lloc d’aquest complement, s’ha d’augmentar a tot el professorat el complement específic general durant el període d’implantació de la LOE, començant amb els 60 euros que el MEC i alguns sindicats van acordar i van signar que s’havia de pagar només a una part del professorat, com a mesura de suport davant la implantació de la nova llei i atesa l’heterogeneïtat de l’alumnat.
Sexennis i Graus. Rebutgem, com sempre hem dit, els sexennis. Abans i ara suposen un complement que hauria d’haver equiparat les retribucions complementàries del professorat amb les d’altres funcionaris. Per això seguim reclamant que la quantitat total que suposen aquests sexennis es distribuïsca homogèniament des de l’inici de la docència, com ocorre en algunes comunitats. Ens oposem a la introducció dels graus, per ser molt pitjors que els sexennis, per l’alt nivell de subjectivitat associat amb la seua percepció.
L’homologació econòmica dels treballadors i les treballadores de l’ensenyament amb la resta del funcionariat és un compromís que té el govern amb el professorat, un deute que ha de ser pagada sense contrapartides de formació ni similars, i que ha de ser aplicada a la totalitat del col·lectiu, inclòs el professorat interí i substitut.
Jubilació als 60 anys. L’Estatut ha de reconéixer la necessitat que en l’ensenyament es mantinga amb caràcter indefinit la jubilació a aquesta edat o al cap de 30 anys de serveis, amb el màxim de l’haver regulador.
Salut Laboral. És necessari reconéixer un catàleg de malalties professionals de l’ensenyament i aplicar-lo de forma immediata.
Professorat interí. Aquest col·lectiu ha de veure reconegut en l’Estatut el seu dret a ser considerat com la resta del professorat, amb tots els seus drets, començant pel cobrament dels triennis i la seua consolidació en la funció pública docent.

València, 5 d'octubre de 2006


 

El Estatuto Docente en la Mesa Sectorial del MEC de 20 de julio

Borrador de RD sobre Reglamento de ingreso, accesos y adquisición de nuevas especialidades en los cuerpos docentes regulados en la LOE presentado en Mesa MEC 20/07/06

Borrador de RD por el que se establece un complemento económico por especial dedicación, actividades de investigación o innovación educativa

Hoy, 20 de juliol, ha tenido lugar una reunión de la Mesa Sectorial de Educación del MECD para tratar sobre el Estatuto Docente, el nuevo real decreto de acceso a la función pública docente, el real decreto del complemento de especial dedicación, el desarrollo de la LOE en los aspectos que hacen referencia al profeosaro de religión y el pago de las vacaciones de verano al profesorado interino que depende del MECD.

El MECD ha entregado los documentos antes referidos en la misma mesa de negociación y los ha enviado por correo electrónico mientras se desarrolaba la misma.

Sobre el Estatuto Docente no ha cambiado nada, los sindicatos presentes en la Mesa nos hemos ratificado en los escritos e intervenciones anteriores. Esto supone que no vamos a negociar una norma de tanto calado en el verano.

En cuanto al Real Decreto de ingreso a la función pública se nos ha entregado un borrador que se pretende negociar durante el mes de septiembre y la primera semana de octubre. El objectivo del MECD es tener el documento aprobado y publicado al BOE para las oposiciones del 2007.

Sobre el Real Decreto del complento específico de especial dedicación no se ha planteado ninguna fecha.

La reunión ha vuelto a ser tensa ya que hemos planteado diversas enmiendas al acta, algunas de ellas ya fueron acceptadas por el mismo Subsecretario que hoy se ha desdicho.

En la delegación de STES ha estado presente una representante de las asociaciones de interinos.

Madrid, 20 de julio de 2006


 

Comunicat de la Confederació de STEs 

L’Estatut de la Funció Pública Docent,
a debat després de l’estiu

La pressió sindical evita que es tanque la negociació amb el Ministeri d’Educació

El sotssecretari del Ministeri d’Educació va informar el 14 de juny, en el marc d’una reunió amb les organitzacions sindicals, que el seu departament accedia a retardar el debat del projecte d’Estatut del Professorat, una petició que havia sigut formulada, de manera expressa, pels representants del professorat. De fet, la Confederació de STES-i havia denunciat públicament el caràcter regressiu de la proposta ministerial, que havia qualificat d’“inquietant i jerarquitzadora”. El MEC va presentar el 30 de maig, en la mesa sectorial d’Educació, l’esborrany de l’Estatut del Professorat, un document que, segons els compromisos adquirits, havia d’haver presentat pel mes de març. Els responsables d’Educació volien una negociació molt ràpida, aprofitant els mesos de l’estiu, que deixara sense participar-hi el professorat. El Sindicat i els STEs van denunciar de manera reiterada la seua oposició a les intencions de l’Administració i van plantejar un debat obert que permeta aprofundir en les qüestions principals que recollirà una llei que regularà tota la vida laboral i administrativa dels docents. 
El 2 de juny, STES-i va sol·licitar a la ministra d’Eduació, per escrit, que la negociació “no es tancara en la mesa sectorial del 14 de juny, com havia plantejat el sotssecretari del Ministeri. La Confederació va plantejar l’exigència que la negociació entre Administració i sindicats tinguera lloc en els primers mesos del curs 2006/07, per permetre, així, que el professorat puga conéixer el projecte, adoptar criteris sobre la proposta i estudiar alternatives. Finalment, el 8 de juny, totes les organitzacions de la mesa sectorial d’Educació van presentar a la ministra un escrit conjunt en què li demanaven que deixara la negociació oberta i no es tancara el procés en juny, com pretenia la Sotssecretaria del MEC. El dia 20, el Ministeri ha presentat un nou redactat de l’Estatut.

Més negociació

La pressió sindical possibilitarà ara obrir un nou sistema de negociació que, en els pròxims mesos, haurà de comptar amb el professorat per a decidir temes com les seues condicions de treball, les retribucions o la vida administrativa, tres aspectes que l’Administració vol que aborde l’Estatut. STES-i, que segueix atentament les actuacions del Ministeri d’Educació, ha manifestat que “impedirà que un document de tanta importància s’impose sense un veritable procés de negociació amb els afectats”. La Confederació i STEPV-Iv presentaran al professorat un calendari de treball per a l’anàlisi, la reflexió i de mobilització que es desenvoluparà en octubre pròxim. 

Secretariat de la Confederació de STES-.intersindical 

 


 

STEs-i mantiene su rechazo al proyecto de estatuto docente y solicita formalmente su retirada

ver escrito presentado por STEs
ver escrito presentado por todas las organizaciones

La Confederación de STES-intersindical ha demandado por escrito a la ministra de Educación Mercedes Cabrera la retirada del actual proyecto de estatuto básico docente, por considerarlo inquietante, regresivo y jerarquizador, y le ha pedido al mismo tiempo la apertura de un proceso real de negociación con las organizaciones representativas y por los cauces legalmente establecidos, con el objeto de que se puedan recoger y transmitir las opiniones y demandas del profesorado. –Se adjunta documento en PDF con la solicitud presentada el pasado viernes 2 de junio por STEs y el documento unitario presentado por todos los sindicatos de la Mesa Sectorial de Educación-.

Desde un primer momento, STES-i ha sido la única organización de ámbito estatal que ha manifestado su oposición tajante a la manera en que se ha elaborado este borrador y a los contenidos del mismo. El MECD pretende una apresurada negociación de un documento que, de aprobarse tal como está, supondrá una regresión en toda línea de los derechos e intereses del profesorado.

Con la excusa de desarrollar la posibilidad de una "carrera docente", se pretende introducir una estratificación innecesaria del profesorado, que bloqueará el trabajo en equipo, primordial para la cohesión en los centros educativos, y someterá a los docentes a un proceso de supervisión e inspección continuos, sin garantías de objetividad. La introducción de una filosofía mercantilista puede resultar nefasta en la gestión de un derecho esencial como es la educación, cuyos objetivos no son comerciales.

Plantear cambios tan drásticos como la introducción de ocho grados en el profesorado, con consecuencias retributivas y de movilidad, la desaparición del concepto de plantilla orgánica de los centros o la no recogida de reivindicaciones laborales históricas son elementos que nos asombran y preocupan.

El tan anunciado propósito de dignificar la función social de los enseñantes merece, como mínimo, el respeto de que se garanntice un proceso real de diálogo y de negociación, y no un trueque irresponsable y sectario que será a medio plazo una bomba de relojería contra las aspiraciones del profesorado.

STES-intersindical 9-6-06

 


Carta a la Sra. Ministra Ministerio de Educación y Ciencia

Madrid

 

MADRID

En la Mesa Sectorial de Educación celebrada el 30 de mayo, el Subsecretario del MEC nos planteó una negociación del Estatuto Básico del Profesorado que entendemos que no responde a lo que debe ser una auténtica negociación con los representantes del profesorado en un tema tan importante como este, dado que el resultado puede ser una Ley que cambie por completo la normativa que regula las condiciones de trabajo y las retribuciones del profesorado de los centros públicos de educación básica y secundaria. No podemos compartir el objetivo marcado por el Sr. Subsecretario de dar por finalizada la negociación en la reunión de la Mesa Sectorial del próximo día 14, teniendo en cuenta que el primer texto articulado lo conocimos el pasado día 25.

El Ministerio, que no cumplió su compromiso de entregar el texto articulado del proyecto de Estatuto el pasado mes de marzo, pretende ahora cerrar la negociación sin dar tiempo a que el conjunto del profesorado conozca la propuesta del MEC y pueda valorarlo, dar su opinión y realizar propuestas alternativas a través de sus sindicatos.

La Confederación de STES-intersindical, rechazó en la Mesa Sectorial clara y rotundamente el procedimiento propuesto por el Sr. Subsecretario, exigiendo tiempo para la negociación, tiempo para que el profesorado conozca y opine sobre esta propuesta. Planteamos la necesidad de que la negociación se prolongue y llegue a los primeros meses del próximo curso 2006-2007, pues los cambios que plantea el MEC son demasiado importantes como para que se pretendan imponer en una falsa negociación, impropia del talante del que hace gala el Gobierno.

La Confederación de STES-intersindical le pide a Vd, en definitiva, que como Ministra de Educación no permita que este proyecto se tramite con la celeridad que se quiere imponer desde la Subsecretaría del MEC; le pedimos que se establezca un plazo amplio para la negociación con la representación sindical del profesorado y que antes de que los sindicatos lo aprobemos o rechacemos en la Mesa Sectorial se trabaje el texto en Mesa Técnica.

Atentamente, Secretariado de STES-intersindical.

2-6-06

 


EL MEC vol imposar un estatut del professorat inquietant i regressiu 

En la Mesa Sectorial d'Educació celebrada el 30 de maig en el Ministeri d'Educació, el Sotssecretari del MEC ha plantejat una falsa negociació de l'Estatut Bàsic del Professorat: pretén que en 20 dies la representació del professorat aprove un Estatut que va a canviar per complet la normativa que regula les condicions de treball i les retribucions del professorat dels centres públics d'educació bàsica i secundària. Des que en 1985 es presentara l'últim esborrany d'estatut del Professorat, que finalment va ser retirat per la forta oposició que va suscitar, no s'havia presentat una altra proposta tan global i que es volguera tancar en tan poc de temps. 

El Ministeri, que no va complir el seu compromís de lliurar el text articulat del projecte d'Estatut el passat mes de març, pretén ara tancar la negociació el 14 de juny, sense donar temps que el conjunt del professorat conega la proposta del MEC i puga valorar-lo, donar la seua opinió i realitzar propostes alternatives a través dels seus sindicats. 

STEs-i, segona força sindical en l'ensenyament i que representa al 25% del professorat, va rebutjar en la Mesa Sectorial clara i rotundament el procediment proposat pel Sr. Sotssecretari, exigint temps per a la negociació, temps perquè el professorat conega i opine sobre aquesta proposta. Hem plantejat la necessitat que la negociació es perllongue i arribe als primers mesos del pròxim curs 2006-2007 per tal que puga participar el professorat, doncs els canvis que planteja el MEC són massa importants com perquè el govern pretenga imposar-los en una falsa negociació, impròpia del tarannà del que fa gala el govern. 

En aquesta primera reunió d'anàlisi del projecte de l'Estatut del Professorat, la Confederació de STES-intersindical va fer també una primera valoració del conjunt de l'Estatut, qualificant-lo d'inquietant i regressiu. Entre els aspectes que STEs-i considera més inquietants i regressius volem destacar els quals segueixen. 

És inquietant que la creació d'una mal anomenada carrera professional del professorat es vincule a criteris arbitraris, per no ser objectius, que dependran dels superiors jeràrquics corresponents. El MEC pretén que el principi d'arbitrarietat presidisca la nova forma de promoció del professorat, posant al conjunt del professorat sota sospita de no treballar o de realitzar malament el seu treball. Es pretén aplicar al professorat un sistema d'escalafó format per huit graus, amb conseqüències retributives i per als concursos de trasllats, que dependran en bona mesura de criteris subjectius, sense tenir en compte que l'educació és i ha de ser un treball en equip. 

És regressiu que no s'assegure la mobilitat del professorat via concurs anual de trasllats. És inquietant que es pretenga deixar en mans de l'Administració la redistribució i recolocació d'efectius al subordinar-los a les necessitats de la mateixa: és a dir, que l'obtenció de destinació definitiva en un lloc de treball no suposa cap garantia d'estabilitat sinó que es faculta a l'administració educativa per a traslladar amb caràcter forçós al professorat. És regressiu que desaparega el concepte de plantilla orgànica dels centres. 

És regressiu que es pretenguen fixar les retribucions complementàries des del govern central, quan la gestió del professorat correspon a les comunitats autònomes, el que ha suposat dur la negociació d'aqueixes retribucions a cada Conselleria d'Educació; negociació que s'ha demostrat efectiva, doncs aquest tipus de retribucions han augmentat amb la negociació descentralitzada. Ara volen acabar amb aquesta possibilitat d'avanç envaint competències de les comunitats autònomes. 

És inquietant i regressiu que es pretenga limitar la llibertat de càtedra del professorat amb el projecte educatiu dels centres. 

És regressiu que el projecte no arreplegue drets del professorat que ja tenen en algunes comunitats, com la inexistència dels anomenants sexennis i el cobrament del total dels mateixos des de l'inici de la vida professional, la possibilitat de l'anomenat “any sabàtic” o el pagament de l'antiguitat al professorat interí. 

El projecte d'Estatut no avança en l'assignació del grau equivalent a Llicenciatura per als estudis de Magisteri, per la qual cosa no és assignat dins del Grup A del funcionariat, incomplint una promesa electoral del PSOE. 

Per altra banda, conté elements que van clarament contra la creació d'ocupació, com el manteniment de la possibilitat de jubilació als 70 anys; tampoc es contempla la pròrroga de la jubilació voluntària amb caràcter indefinit per al professorat que tinga 60 anys o 30 de serveis ni la reducció per a majors de 55 anys (qui vulga aqueixa reducció veurà disminuït el seu sou). 

El tractament que es dóna al professorat interí és fins i tot regressiu amb alguns aspectes arribats en Comunitats Autònomes. El sistema d'accés previst continuarà deixant en la precarietat o en l'atur a milers de docents que han ocupat el seu treball per a l'administració. 

És inquietant que la salut laboral del professorat semble importar poc al MEC, atès que en aquest apartat no es reflecteix gens sobre les malalties professionals del professorat i la necessitat de reconèixer-les i catalogar-les. 

Per a la Confederació STES-intersindical és, en definitiva, un mal projecte d'Estatut que no arreplega reivindicacions històriques del Professorat. Esperem que no es tramite amb la celeritat que vol imposar la Sotssecretaria del MEC i exigim que el MEC establisca un termini ampli per al debat, donada la importància i la transcendència dels canvis esmentats. 

STEs-i durem aquesta informació als docents de tot l'Estat perquè puguen formar-se una opinió sobre el mateix i exigirem al MEC que es respecten els drets adquirits de qui ocupen en condicions cada vegada més difícils la lloable tasca d'ensenyar. 

STES-intersindical 
31.05.2006. 

 
 


Estatut docent . MINISTERI D'EDUCACIÓ I CIÈNCIA

Primer Extracte de l’esborrany de l’Estatut 

24 de maig de 2006

 

a) Dues classes de funcionaris docents els funcionaris de carrera i els funcionaris interins.


b) El interins es seleccionaran a través de convocatòries àgils i respectant en tot cas amb els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.


c) Els funcionaris docents s’estructuraran en els següents cossos:

a) Mestres g)Catedràtics d’arts plàstiques i disseny
b) Catedràtics d’ensenyament secundari. h) Professors d’arts plàstiques i disseny
c) Professors d’ensenyament secundari i) Mestres de taller d’arts plàstiques i disseny
d) Professors tècnics de formació professional j)Catedràtics d’escoles oficials d’idiomes
e) Catedràtics de música i arts escèniques k) Professors d’escoles oficials d’idiomes
f) Professors de música i arts escèniques l) Inspectors d’Educació

El cos de mestres desenvoluparà la seua tasca en l’ensenyament de primària i infantil i pertanyerà al grup B

El diferents cossos de funcionaris docents podran estar estructurats en especialitats les quals estaran determinades pel govern central prèvia consulta a les comunitats autònomes.

Les plantilles determinant la relació de llocs de treball docent per cada centre serà pública.


d) El sistema d’accés a la funció pública serà el de concurs oposició on es valoraran la formació acadèmica, l’experiència docent i altres mèrits.

Existirà un període d’un any de pràctiques.

Els funcionaris del grup B podran accedir al grup A si tenen la titulació requerida, sis anys d’antiguitat en el cos d’origen i superen el procés de selecció on s’avaluarà l’experiència prèvia i els coneixements propis de la especialitat mitjançant un prova específica.


e) La carrera professional dels funcionaris docents es fonamenta en el reconeixement de l’exercici professional realitzat, en les activitats de formació permanent relacionades amb la professió docent així com la major implicació en l’activitat del centre i la seua avaluació.

S’organitzarà en 8 graus.

El grau ú correspondrà als funcionaris de nou ingrés i als interins. Els graus següents s’adquireixen per l’acreditació dels mèrits durant un període variable d’anys de serveis entre tres i sis anys.

Els criteris generals hauran d’ajustar-se a un sistema senzill, transparent i quantificable.

Entre els criteris figuraran: el reconeixement de la funció tutorial, la participació dels equips docents en projectes conjunts de millora de l’activitat didàctica a l’aula o de la vida del centre i la seua corresponent avaluació, la participació en projectes d’experimentació, investigació o innovació educativa i la seua corresponent avaluació; l’assumpció de tasques i responsabilitats complementàries; la implicació en la millora de l’ensenyament i del rendiment dels alumnes, la major dedicació; la valoració del treball desenvolupat i l’exercici de càrrecs directius.

L’avaluació es realitzarà com ho determine l’administració educativa respectant els principis de professionalitat, imparcialitat, objectivitat i transparència.

El grau adquirit es tindrà en compte com a mèrit en la mobilitat, en la promoció interna i a efectes retributius.


f) Les administracions convocaran Concursos de trasllats a fi de proveir les places vacants als centres. Periòdicament aquest concurs serà estatal i durant els cursos que no hi haurà concurs estatal, serà autonòmic.

Les administracions educatives podran, per necessitats del sistema, destinar a altres places als funcionaris definitius.

Els funcionaris docents podran ser remoguts per falta de capacitat per al seu exercici. La remoció s'efectuarà previ expedient administratiu, mitjançant una resolució motivada de l'òrgan que va realitzar el nomenament, sentida la Junta de personal corresponent.


g) Els funcionaris docents es jubilaran als 65 anys. Si es compleixen les condicions establertes podrà jubilar-se voluntàriament.

Els funcionaris de carrera dels cossos docents a què es refereix aquesta Llei, així com els funcionaris dels cossos a extingir que es refereix la disposició transitòria quinta de la Llei 31/1991, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 1992, inclosos en l'àmbit d'aplicació del règim de classes passives de l'Estat, podran optar a un règim de jubilació voluntària fins a la data en què finalitze el procés d'implantació de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.


h) Les Administracions educatives establiran la jornada general i les especials de treball dels funcionaris docents. La duració màxima de la jornada de treball serà de trenta-set hores i mitja setmanals de treball efectiu.

El funcionari docent tindrà dret a gaudir, durant cada any natural, d'unes vacances retribuïdes d'un mes en període no lectiu, o dels dies que corresponguen proporcionalment si el temps de servei durant l'any fora menor.


i) Les retribucions dels funcionaris de carrera es classifiquen en

Bàsiques:

Integrades pel sou, els triennis, i les pagues extraordinàries i que es regeixen per la legislació bàsica de la funció pública,

Complementàries que responen als següents conceptes:

- Complement de destí; (nivell 21 per als mestres)
- Complement específic integrat per:

Component general que retribuirà el grau 1;
Component de grau que retribuirà la carrera professional a què es refereix l'article 29 d'esta Llei, dels graus dos a huit;
Component destinat a retribuir la funció tutorial;
Component singular destinat a retribuir les condicions particulars d'alguns llocs de treball o funcions en atenció a la responsabilitat i la seua dificultat;
Component d'especial dedicació i innovació educativa que retribuirà, anualment, la major implicació en el centre així com la innovació i investigació educativa.

- Les comunitats autònomes podran establir altres retribucions complementaries lligades a altres mèrits docents.

A fi que les Administracions educatives puguen adaptar el seu actual model retributiu al derivat de la implantació de la carrera professional a què es refereix l'article 29 d'esta Llei, durant el termini indicat en la disposició final segona d'esta Llei continuarà existint l'actual sistema retributiu. L'actual component general del complement específic serà subsumit pel grau u. En cap cas les equivalències entre l'anterior component per formació permanent i els graus en què s'organitza la carrera professional suposarà minva retributiva.

Els funcionaris interins percebran les retribucions bàsiques i les pagues extraordinàries, exclosos els triennis, corresponents al grup de classificació a què pertany el cos de funcionari de carrera la plaça del qual exerceixen. Les seues retribucions complementàries s'ajustaran a les que per semblants tasques o funcions perceben els funcionaris de carrera i inclouran el complement de destí i el component general del complement específic corresponent al grau un i si és el cas, el component destinat a retribuir la funció tutorial i el component destinat a retribuir les condicions particulars d'alguns llocs de treball o funcions.

Els professors interins amb horaris de treball inferiors a allò que s'ha establert amb caràcter general percebran les retribucions bàsiques i complementàries de forma proporcional a la jornada exercida.


j) Les Administracions educatives sancionaran disciplinàriament les infraccions del personal en l'exercici de les seues funcions, sense perjudici de la responsabilitat patrimonial o penal que poguera derivar-se d’aquestes infraccions.

Les faltes disciplinàries poden ser molt greus, greus i lleus. Les sancions podran anar des de la separació del servei en cas de faltes molt greus, la suspensió temporal o el trasllat forçós, fins a una simple advertència.


k) La prevenció de riscos laborals es basarà en els següents principis d'actuació:

  • Determinar i avaluar els factors de risc en el supòsit específic de l'activitat docent.

  • Valorar els riscos.

  • Eliminar els riscos

  • Combatre els riscos

  • Adaptar el lloc de treball a la persona

  • Adscriure a altres llocs de treball a aquells funcionaris docents afectats per una disminució física, psíquica o sensorial en relació amb el seu lloc de treball.

 


STEPV-Iv considera regressiu i inquientant l’estatut de la funció pública docent

Per al Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana (STEPV-Iv), majoritari en el sector, l'esborrany de l'Estatut de la Funció Pública Docent presentat pel ministeri d'Educació conté propostes inquietants per al futur desenvolupament de la professió d’ensenyant i no arreplega en absolut les reivindicacions històriques del professorat.

En primer lloc, la creació d’una carrera professional es vincula a criteris arbitraris i que dependran dels superiors jeràrquics corresponents. El principi d’arbitrarietat presideix la nova forma d’organització del professorat, al que se li aplica un sistema d’escalafó format per vuit graus i que dependran en bona mesura de criteris externs i no d’elements objectius i comuns al professorat. El nou sistema tindrà efectes en les retribucions, concursos de trasllats i accés a determinats llocs de treball. Aquest sistema jerarquitza encara més al professorat penalitzant així el treball en equip o el treball col·legiat i cooperatiu, treball que es realitza en bona part dels centres educatius.

Per altra banda, aquest Estatut podria suposar un atac gravíssim als drets adquirits del professorat, ja que es deixa en mans de l’administració la redistribució i recolocació d’efectius al subordinar-los a les necessitats de la mateixa: és a dir, que l’obtenció de destinació definitiva en un lloc de treball no suposa cap garantia d’estabilitat sinó que es faculta a l’administració educativa per a traslladar amb caràcter forçós al professorat. Desapareixen conceptes com el de plantilla orgànica, així com altres referències legislatives que impedien l’actuació arbitrària de l’administració.

El sistema de retribucions proposat respon a aqueixa intenció jerarquitzadora i arbitrària (el sou dependrà en bona mesura de criteris no objectius) amb la creació de nous conceptes vinculats als graus adquirits (els graus s’adquireixen entre uns altres després de l’avaluació realitzada per la direcció del centre o per la inspecció educativa)

Per altra banda, conté elements que van clarament contra la creació d’ocupació, com el manteniment de la possibilitat de jubilació als 70 anys: tampoc es contempla la pròrroga de la jubilació voluntària amb caràcter indefinit per al professorat que tinga 60 anys o 30 de serveis ni la reducció per a majors de 55 anys (qui vulga aqueixa reducció veurà disminuït el seu sou).

El tractament que es dóna al professorat interí és fins i tot regressiu amb alguns aspectes aconseguits en Comunitats Autònomes. El sistema d’accés previst continuarà deixant en la precarietat o en l’atur a milers de docents que han ocupat el seu treball per a l’administració.

En definitiva, es tracta d’un mal esborrany que esperem no es tramite amb la celeritat que demanda el MEC i alguns sindicats. STEPV-Iv exigeix que el MEC establisca un termini ampli per al debat i per a la participació del professorat en tot el procés de negociació, donada la importància i la transcendència dels canvis esmentats. STEPV-Iv durà aquesta informació als docents de tot el País Valencià convocant reunions i assemblees per al seu debat i exigirà al MEC que es respecten els drets de qui ocupen en condicions cada vegada més difícils la lloable tasca d’ensenyar.

 

STEPV-Iv considera regresivo e inquientante el estatuto de la función pública docente

Para el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana (STEPV-Iv), mayoritario en el sector, el borrador del Estatuto de la Función Pública Docente presentado por el Ministerio de Educación contiene propuestas inquietantes para el futuro desarrollo de la profesión de enseñante y no recoge en absoluto las reivindicaciones históricas del profesorado.

En primer lugar, la creación de una carrera profesional se vincula a criterios arbitrarios y que dependerán de los superiores jerárquicos correspondientes. El principio de arbitrariedad preside la nueva forma de organización del profesorado, al que se le aplica un sistema de escalafón formado por ocho grados y que dependerán en buena medida de criterios externos y no de elementos objetivos y comunes al profesorado. El nuevo sistema tendrá efectos en la retribuciones, concursos de traslados y acceso a determinados puestos de trabajo. Este sistema jerarquiza aún más al profesorado penalizando así el trabajo en equipo o el trabajo colegiado y cooperativo, trabajo que se realiza en buena parte de los centors educativos.

Por otra parte, este Estatuto podría suponer un ataque gravísimo a los derechos adquiridos del profesorado, ya que se deja en manos de la Administración la redistribución y recolocación de efectivos al subordinarlos a las necesidades de la misma: es decir, que la obtención de destino definitivo en un puesto de trabajo no supone ninguna garantía de estabilidad sino que se faculta a la administración educativa para trasladar con carácter forzoso al profesorado. Desaparecen conceptos como el de plantilla orgánica, así como otras referencias legislativas que impedían la actuación arbitraria de la Administración.

El sistema de retribuciones propuesto responde a esa intención jerarquizadora y arbitraria (el sueldo dependerá en buena medida de criterios no objetivos) con la creación de nuevos conceptos vinculados a los grados adquiridos (los grados se adquieren entre otros tras la evaluación realizada por la dirección del centro o por la inspección educativa)

Por otra parte, contiene elementos que van claramente contra la creación de empleo, como el mantenimiento de la posibilidad de jubilación a los 70 años: tampoco se contempla la prórroga de la jubilación voluntaria con carácter indefinido para el profesorado que tenga 60 años ó 30 de servicios ni la reducción para mayores de 55 años (quien quiera esa reducción verá disminuido su sueldo).

El tratamiento que se da al profesorado interino es incluso regresivo con algunos aspectos alcanzados en Comunidades Autónomas. El sistema de acceso previsto continuará dejando en la precariedad o en el paro a miles de docentes que han desempeñado su trabajo para la administración.

En definitiva, se trata de un mal borrador que esperamos no se tramite con la celeridad que demanda el MEC y algunos sindicatos. STEPV-Iv exige que el MEC establezca un plazo amplio para el debate y para la participación del profesorado en todo el proceso de negociación, dada la importancia y la trascendencia de los cambios mencionados. STEPV-Iv llevará esta información a los docentes de todo el País Valencià convocando reuniones y asambleas para su debate y exigirá al MEC que se respeten los derechos de quienes desempeñan en condiciones cada vez más difíciles la loable tarea de enseñar.

València, 26 de mayo de 2006

 


< anar al començament | intersindical | All-i-Oli | Principal >