Comunicats/notes de premsa  curs 2010/2011

  
14/09/11  

La Plataforma per l’Ensenyament Públic realitza una performance per cridar l’atenció sobre la situació de l’ensenyament públic

     
13/09/11   STEPV qualifica de covards, antivalencians i totalitaris els autors de l’atac a la placa en memòria de Sanchis Guarner
     
12/09/11  

L’escola en català, ni un pas enrere!

Comunicat conjunt d'USTEC·STEs, STEPV i STEI

     

18/06/11

  Milers de persones omplen el carrer a València contra les retallades i pel valencià
     

07/06/11

  Conselleria consolida les retallades amb les instruccions d’inici de curs. La Direcció General de Centres imposa la negociació del decret de plurilingüisme
     

02/06/11

  Acord unànim pel consens i la retirada immediata del decret del Consell
     

31/05/11

  STEPV dóna suport a les mobilitzacions que es convoquen pel manteniment de les línies en valencià
     

30/05/11

  STEPV s'oposa al model lingüistic que planteja Font de Mora a l'ensenyament
     

18/04/11

  STEPV estudia recórrer l’ordre de creació de la xarxa de centres plurilingües. El Sindicat ha posat en marxa una campanya en els centres docents per advertir dels perjudicis de l’ordre a l’ensenyament en valencià.
     

23/03/11

  STEPV i Escola Valenciana reclamen l’extensió de l’ensenyament en valencià i un model plurilingüe que no margine la llengua pròpia.
     

11/03/11

  STEPV exigeix el compliment de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià
     

10/03/11

  STEPV presenta l’Informe sobre l’ensenyament en valencià 2011
     

26/02/11

  La nova ordre sobre centres plurilingües no respecta els objectius de la legislació vigent. STEPV tornarà a demanar-ne la retirada dilluns que ve en la Mesa Sectorial.
     

21/02/11

  La Permanent del CECV aprova la modificació dels PIP que impedeix l’extensió del valencià. STEPV anima a la comunitat educativa a mostrar el seu rebuig.
     

18/02/11

  Intersindical Valenciana qualifica d’atac a la llibertat d’expressió i a la unitat lingüística el tancament de TV3 al País Valencià
     

17/02/11

  STEPV demana la retirada de l’ordre sobre centres plurilingües perquè atempta contra l’ensenyament en valencià
     

24/12/10

  STEPV rebutja les sentències del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a Catalunya
     

21/12/10

  Escola i Intersindical acorden sumar esforços per ampliar el moviment en defensa del valencià.
     
22/10/10   Intersindical Valenciana denuncia l’intent de l’Executiu espanyol d’aturar la ILP Televisió Sense Fronteres
     
08/10/10   El Consell manté exclós a STEPV de les subvencions per a la promoció del valencià. El Sindicat presentarà el corresponent recurs per discriminació sindical
   
 

[notícies en arxiu]

 


 

performance plataforma

La Plataforma per l’Ensenyament Públic realitza una performance per cridar l’atenció sobre la situació de l’ensenyament públic

L’acte s’ha celebrat en el solar del barri de Campanar a València cedit a la Universitat Catòlica on hi hauria d’haver centres educatius públics
Representants de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic -integrada pels sindicats STEPV-Iv, FECCOO-PV, FETE-UGT, CGT, Federació de pares i mares d'alumnes FAPA-València, Escola Valenciana –Federació d’Associacions per la Llengua, l’associació d’estudiants FAAVEM, el sindicat d’estudiants dels països catalans (SEPC), BEA, la Confederació de Veïns (CAVECOVA), Associació Directors de Primària, Associació Directors de Secundària, MRP’S i ADIDE- han realitzat una performance en el solar del barri de Campanar a València cedit a la Universitat Catòlica on hi hauria d’haver centres educatius públics.
L’acte ha consistit en la representació del primer dia de classe en un institut públic valencià –coincidint amb l’inici de curs en secundària- i s’ha realitzat un debat entre la mestra i l’alumnat sobre la situació de l’ensenyament públic. En concret s’ha parlat sobre l’impagament per part de Conselleria de les despeses de manteniment dels centres (llum, aigua, telèfon, etc.), la massificació de les aules, la manca de professorat de reforç, la situació del valencià i de l’ensenyament de llengües estrangeres, la situació de les instal·lacions, l’atac d’alguns representants polítics al professorat i a la tasca docent, etc.
Amb aquest acte, la Plataforma vol cridar l’atenció sobre la necessitat de no retallar en ensenyament per a mantindre i millorar els nivells de qualitat i fer front als alts índex de fracàs escolar que al País Valencià estan al voltant del 40%.
Per a la Plataforma, la política de retallades que la Conselleria d’Educació està aplicant des del curs passat (de grups, programes d’atenció a la diversitat, línies en valencià, desdoblaments i, per tant, professorat) no és la millor manera de fer front al fracàs escolar. Per això exigeix a la Conselleria que s’acabe amb les retallades en ensenyament i es recuperen tots els recursos que s’han perdut des del curs passat.
València, 14 de setembre de 2011


   
 

STEPV qualifica de covards, antivalencians i totalitaris els autors de l’atac a la placa en memòria de Sanchis Guarner

STEPV condemna enèrgicament l’acte vandàlic perpetrat ahir contra la placa honorífica que s’ha col·locat a la Sala d’Actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació amb motiu de la celebració del centenari del naixement de Sanchis Guarner, ocorregut tot just poques hores després de l’acte d’homenatge que se li va retre i on es va inaugurar l’esmentada placa.
L’atac a aquesta placa no és només un atac contra la memòria i la figura del gran filòleg Sanchis Guarner, sinó que és un atac contra tota la Universitat i els seus valors, contra la cultura i contra la llengua catalana.
Els autors d’aquesta barbàrie només poden ser qualificats de covards, antivalencians i totalitaris, perquè això és el que han demostrat amb la seua lamentable actuació. Per això, STEPV demana a la Delegació del Govern, que no s’inhibesca, com ha fet fins ara, i actue amb la contundència que correspon a la gravetat dels fets actuals i passats, perquè recordem que els atacs a les diverses instal·lacions de la Universitat, molt especialment la Llibreria i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, sovintegen més del que és habitual en qualsevol altre àmbit.
En aquest sentit, exigim, d’una vegada per sempre, que la Delegació del Govern perseguesca, detinga i pose a disposició de la justícia els autors d’aquests atacs a la Universitat, i se’ls comdemne per aquestes actuacions vils i antidemocràtiques.

13 de setembre de 2011


 

   
  L’escola en català, ni un pas enrere!
Malauradament ja són conegudes les dificultats que pateix la nostra llengua als diferents sistemes educatius del territori lingüístic comú. La referència del català com a llengua vehicular al sistema educatiu de Catalunya que, gràcies a la immersió lingüística, ha permès de construir un model d’escola catalana no segregadora per motius de llengua perilla a causa de la persecució que pateix per part dels alts tribunals espanyols.
Davant l’ultimàtum judicial que pretén desmantellar aquest model d’escola amb que ens hem dotat els darrers 30 anys a Catalunya, els tres sindicats, que portem una trajectòria de treball en comú en defensa de la nostra llengua, manifestem el nostre més enèrgic rebuig. Exigim a la Generalitat de Catalunya que no cedeixi davant d’aquestes pressions i alhora cridem a tota la comunitat educativa a no acatar cap actuació que posi en perill aquest model lingüístic.
USTEC·STEs STEPV STEI
   
 
 
   
 

Milers de persones omplen el carrer a València contra les retallades i pel valencià

Milers de persones, més de 30.000, convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic han omplert els carrers de València i la Plaça de la Mare de Déu exigint un ensenyament públic de qualitat, el fre a les retallades en ensenyament i un model plurilingüe que potencie el valencià i no l’arracone.

La comunitat educativa –professorat, pares i mares i alumnat- ha mostrat el seu rebuig a les retallades en educació i pel valencià aquest dissabte 18 de juny a València. Els partits polítics PSPV, Compromís, EU i ERPV, i nomborses entitats cíviques i culturals també hi han assistit a la multitudinària manifestació que ha col·lapsat el carrer Sant Vicent de València perquè la gent no cabia ja en la plaça de la Mare de Déu, lloc on finalitzava la marxa.

Aquesta manifestació és una seriosa advertència a la Conselleria d’Educació i al nou govern del president Camps que la comunitat educativa no pensa consentir més retallades en ensenyament ni la desaparició de l’ensenyament en valencià del nostre sistema educatiu. Per això STEPV fa una crida a l’administració perquè escolte la veu del carrer, pose fre a les retallades i accepte negociar un model plurilingüe consensuat i que potencie el valencià. Altrament, les mobilitzacions continuaran i la comunitat educativa donarà resposta a les agressions a l’ensenyament públic per part del govern valencià.

Des de STEPV volem agrair a totes i tots la vostra presència en la manifestació i us animem a mantindre l’actitud de lluita els pròxims mesos per aconseguir l’ensenyament de qualitat que mereix el nostre alumnat.

18/06/2011

   

   
 
  INSTRUCCIONS D’INICI DE CURS

Conselleria consolida les retallades amb les instruccions d’inici de curs

La Direcció General de Centres imposa la negociació del decret de plurilingüisme

Aquest matí s’ha celebrat la Mesa Sectorial per a tractar les instruccions d’inici de curs d’infantil i primària, secundària i FP.

Quant a les instruccions d’Educació Infantil i Primària, STEPV ha rebutjat el document perquè no s’ha acceptat cap esmena de les presentades. El Sindicat demanava la regulació de la jornada flexible, la dotació de personal d'administració i serveis i l’ampliació de l’horari dels equips directius que cada vegada han de fer front a més tasques burocràtiques i de gestió; la inclusió explícita de les hores de reducció de jornada a què tenen dret els i les membres de la Junta de Personal i del Comité de Salut Laboral; o la dotació del professorat necessari per tal d'implantar anglés a l'educació infantil, com marca la LOE.

Quant a FP, STEPV ha demanat un aclariment sobre la instrucció que està donant la inspecció de no obrir grups amb menys de 25 alumnes inscrits, quan el que està regulat és un mínim de 12 alumnes. El Cap d’Àrea de Centres, Alberto Morales, ha garantit que els grups s’obriran amb 12 alumnes com a mínim tot i que en les preinscripcions estan demanant 25. STEPV ha denunciat que aquesta demanda està creant una gran alarma en el professorat i l’alumnat de FP. En eixe sentit, STEPV aconsella als centres que denuncien qualsevol incompliment en l’aplicació de la normativa vigent  i que no consentisquen cap denegació d’obertura de grups si compleixen el requisit d’un mínim de 12 alumnes.

I, quant a Secundària, el Sindicat ha rebutjat les instruccions perquè donen cobertura a les retallades en educació, ja que es basen en l’ordre de plantilles de secundària i FP, imposada per la Conselleria aquest curs i rebutjada pels sindicats, per a configurar les plantilles de Secundària i FP. Com ja vam denunciar en el seu moment, l’ordre de plantilles dóna cobertura legal a les retallades de professorat que ha aplicat la Conselleria aquest curs i que s’incrementaran encara més el curs que ve. En eixe sentit, STEPV ha demanat la restitució de les plantilles de Secundària i FP, la recuperació de les unitats i dels programes necessaris en els centres, el respecte a les línies en valencià.

Imposició de la negociació del Decret sobre plurilingüisme

En la mateixa Mesa, el Director General de Centres, Rafael Carbonell, ha proposat la negociació aquest mes de juny del Decret sobre plurilingüisme proposat fa pocs dies el Conseller d’Educació, que ha estat rebutjat per la major part de les organitzacions que representen la comunitat educativa.

STEPV ha manifestat el seu rebuig a negociar aquest decret, que modifica substancialment el sistema educatiu, a pocs dies per a finalització del curs, a proposta d’un conseller en funcions i sense un consens en la comunitat educativa i ha exigit  que es donen a conéixer les avaluacions dels programes lingüístics vigents com a informació prèvia i necessària a l’hora de tractar l’aplicació d’un model plurilingüe eficaç i consensuat.

Tanmateix, el Director General de Centres ha imposat una Mesa Tècnica el 29 de juny i una Sectorial el 6 de juliol. Per al Sindicat, aquest tipus d’imposicions no són la millor manera d’encarar la negociació i posen de manifest, novament, la manca de voluntat de Conselleria d’arribar a acords amb la comunitat educativa. 

7 de juny de 2011

   

   
 
 
   
 

Escola Valenciana anuncia les primeres mobilitzacions per al 9 de juny a València, Alacant i Castelló, i destaca que les protestes s'ampliaran al proper curs

Acord unànim pel consens i la retirada immediata del decret del Consell

Representants del sector educatiu, sindicats, partits polítics, entitats i institucions culturals donen suport al manifest d'Escola Valenciana a favor de l'ensenyament en valencià i d'un model plurilingüe de consens fet amb criteris pedagògics, i exigeix la retirada immediata de l'esborrany presentat per la Conselleria d'Educació. Escola Valenciana anuncia un calendari de mobilitzacions que comença aquest dissabte amb les Trobades d'Escoles en Valencià d'Ibi i Relleu i prosseguirà amb una setmana d'accions que culminaran el 9 de juny, dia de constitució de les Corts Valencianes, amb concentracions a València, Castelló i Alacant. Les mobilitzacions s'allargaran fins la retirada del decret, prologant el moviment de protesta fins els curs que ve si és necessari. La reunió de hui visualitza un consens a favor del plurilingüisme i l'ensenyament en valencià i situa el Consell presidit per Francisco Camps al marge del consens i en posicions antivalencianes.

“L'aprenentatge de les llengües no s'aconsegueix sumant idiomes a parts iguals als curriculums sinó aplicant un sistema pedagògic d'aprenentatge adequat al context”, han destacat. La comunitat educativa recorda que ja hi han precedents de grans mobilitzacions del sector que han provocat la retirada de plantejaments del Conseller, fent referència a les mobilitxacions amb motiu de l'intent del Conselleri d'imposar Educació per la Ciutadania en anglés. Això sí, per aconseguir recorden que cal “la implicació de tothom en les mobilitzacions, com la del proper 9 de juny”.

La reunió convocada per Escola Valenciana amb el sector educatiu, els partits polítics, sindicats, universitats, entitats i institucions per consensuar un front a favor de l'ensenyament en valencià i el plurilingüisme ha estat un èxit. Hi han assistit representants de la Confederació Gonçal Anaya de pares i mares d'alumnes, la permanent de directors, la Intersindical-STEPV, CCOO PV, UGT PV, PSPV, COMPROMÍS, EUPV, ERPV, ACPV, Ca Revolta, la Societat Coral el Micalet, Xúquer Viu, diversos sindicats d'estudiants, les associacions de directors de Primària i Secundària, el Col·lectiu de Professionals del Doblatge, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Associació d'Editors del País Valencià, Benimaclet Viu i altres entitats i asociacions, a més com alguns membres de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i d'equips rectorals de les universitats valencianes a títol individual.

Les organitzacions reunides han donat suport al “Manifest pel consens en l'ensenyament plurilingüe de qualitat: SÍ AL VALENCIÀ” redactat per Escola Valenciana, a favor de l'ensenyament en valencià i d'un model plurilingüe dissenyat amb criteris pedagògics i consensuat amb els agents educatius. En aquest sentit, el manifest exigeix la retirada immediata de l'esborrany de decret i que no s'inicie la seua tramitació.

La trobada de hui dibuixa un gran consens a favor de l'ensenyament en valencià i un model plurilingüe dissenyat a partir de criteris pedagògics, enfront d'un decret elaborat amb criteris ideològics, sense tindre en compte l'opinió dels experts i que ataca directament l'ensenyament en valencià.

“El decret és un pas enrere en el camí al plurilingüisme i ataca greument el valencià a l'ensenyament. Agafa com a excusa un suposat plurilingüisme per arraconar la nostra llengua a l'escola, situant el Consell en actituds antivalencianes inacceptables”, ha afirmat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana. “La realitat del decret és que de plurilingüisme res de res, és una maniobra per suprimir les línies en valencià, que són el model que millor ha funcionat des de l'aprovació de la LUEV. És un text ple de desgavells i trampes per reduir la presència del valencià i no està fet amb cap criteri científic per introduir la llengua estrangera”. “L'aprenentatge de les llengües no s'aconsegueix sumant idiomes a parts iguals als curriculums sinó aplicant un sistema pedagògic d'aprenentatge adequat al context”, han destacat

Vicent Moreno ha insistit en el fet que “qualsevol modificació del model educatiu que naix de la LUEV, que es va aprovar sense cap vot en contra a les Corts, ha de tindre almenys el mateix consens. Ací en aquesta reunió hi ha la majoria dels interlocutors en aquest debat. Exigim al Consell la retirada de l'esborrany de decret i debatre per fer les coses bé, amb criteris pedagògics i amb el màxim consens”.

Calendari de mobilitzacions

Per tal de fer pressió per la retirada de l'esborrany de decret, s'han preparat una sèrie de mobilitzacions que començaran aquest dissabte 4 de juny amb la celebració de les Trobades d'Escoles en Valencià d'Ibi (l'Alcoià) i Relleu (la Marina Alta), que es volen convertir en més massives que mai com a mostra del suport a l'ensenyament en valencià.

També s'ha convidat als centres educatius valencians a llegir públicament el manifest durant l'hora del pati entre dimarts 7 i dimecres 8 de juny, a més de demanar als claustres i consells escolars dels centres que facen arribar una carta als seus ajuntaments i a la Conselleria d'Educació expressant el suport a un model plurilingüe de consens.

La mobilització central de la setmana serà el dijous 9 de juny, dia de constitució de les Corts Valencianes, quan s'han convocat concentracions a la plaça de la Mare de Déu de València, la Casa dels Caragols de Castelló de la Plana i els Serveis Territorials d'Educació d'Alacant. La convocatòria és a les 19 hores, i per visualitzar al màxim l'aposta pel plurilingüisme es convida tothom a acudir-hi amb samarretes de colors vius, els colors de la imatge gràfica de la campanya “Sí al valencià”. Per tal de fer sentir al màxim la reivindicació, s'han convidat també dolçainers i tabaleters perquè se sumen.

Una altra de les accions és emplaçar els grups parlamentaris a les Corts Valencianes a presentar una moció de suport al manifest, emplaçament que es fa extensiu als alcaldes i grups municipals als ajuntaments valencians perquè presenten la moció als plens municipals. S'estudien també possibles accions en la pressa de possessió dels governs municipals.

Totes aquestes accions previstes, així com totes les que les entitats, organitzacions i associacions vulguen impulsar amb els seus respectius àmbits, són una primera fase de mobilitzacions abans de l'acabament del curs. En el cas que el Consell no retire l'esborrany de decret abans de setembre les mobilitzacions prosseguiran a partir de l'inici del curs amb diferents accions que culminarien amb una gran manifestació per l'ensenyament en valencià i el plurilingüisme.

2/06/2011

   

 
 
   
  ENSENYAMENT EN VALENCIÀ

STEPV dóna suport a les mobilitzacions que es convoquen pel manteniment de les línies en valencià

En la Mesa Tècnica, el Sindicat ha rebutjat les instruccions d’inici de curs perquè donen cobertura a les retallades en educació

Aquest matí s’han concentrat els sindicats STEPV, CCOO i UGT a la porta de la Conselleria en rebuig a les retallades en educació, aprofitant la negociació en Mesa Tècnica de les instruccions d’inici de curs d’infantil i primària, secundària i FP (adjuntem foto).

STEPV considera, a més, que l’anunci del conseller de suprimir les línies en valencià, a més d’incrementar les retallades de professorat, suposa l’atac més greu a l’ensenyament en valencià des que governa el PP. En l’Informe sobre la situació de l’ensenyament en valencià 2011, publicat pel Sindicat, ja es denuncia el canvi de política del govern popular en aquest sentit, que ha passat d’entrebancar l’extensió del valencià a una política d’involució en modificar, per primera vegada, la normativa que regula els programes lingüístics (modificació dels PIP i creació d’una xarxa de centres plurilingües). La decisió de suprimir les línies en valencià és una passa més en aquesta lògica involucionista.

STEPV ja va mostrar ahir el seu rebuig a l’anunci del conseller i treballarà per a impedir que el decret anunciat s’aplique. En eixe sentit, donarà suport a les mobilitzacions que es convocaran pròximament i instarà al professorat i a la comunitat educativa a manifestar la seua oposició a aquesta mesura.

D’altra banda, el Sindicat ha rebutjat les instruccions d’inici de curs d’infantil i primària, secundària i FP perquè donen cobertura a les retallades en educació, ja que es basen en l’ordre de plantilles de secundària i FP, imposada per la Conselleria aquest curs i rebutjada pels sindicats per a configurar les plantilles de Secundària i FP. Com ja vam denunciar en el seu moment, l’ordre de plantilles dóna cobertura legal a les retallades de professorat que ha aplicat la Conselleria aquest curs i que s’incrementaran encara més el curs que ve.

En eixe sentit, STEPV ha demanat la restitució de les plantilles de Secundària i FP, la recuperació de les unitats i dels programes necessaris en els centres, el respecte a les línies en valencià i la regulació del model de jornada per als centres d’infantil i primària i la dotació en aquests centres de personal d’administració.

31 de maig de 2011

   

 
  CANVI DEL MODEL LINGÜÍSTIC

STEPV s'oposa al model lingüistic que planteja Font de Mora a l'ensenyament

El Sindicat planteja un model basat en l’ensenyament en valencià, que garanteix l’adquisició de llengües

El Conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, ha anunciat que estan treballant en un esborrany de decret que planteja un canvi del model de programes lingüístics en ensenyament per al curs 2012/13.

El model que planteja, pel que STEPV ha pogut saber ja que desconeixem el contingut de l’esborrany, és el mateix que ha aplicat Galícia i que ha comptat amb el rebuig de la comunitat educativa gallega. Segons aquest model, s’impartirien les matèries en tres llengües, en una determinada proporció. STEPV rebutja aquest model plantejat pel conseller en funcions perquè dóna per suposat que el valencià està en les mateixes condicions d’igualtat que el castellà, cosa que no és certa, tal i com ve denunciant any rere any STEPV en els informes sobre la situació del valencià a l’ensenyament.

L’aplicació d’un model plurilingüe necessita que l'aprenentatge de totes tres llengües siga introduït amb criteris educatius, segons allò que la psicolingüística diu sobre l'aprenentatge de les llengües: immersió en les llengües minoritzades, assoliment de la lectoescriptura primer en una de les llengües minoritzades i després en la resta. L'aprenentatge de diverses llengües ha de descansar sobre fonaments científics i no pas ideològics, i menys encara sobre prejudicis.

Per al Sindicat, el model proposat per Font de Mora no garanteix el compliment de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià ni dels decrets curriculars de primària i secundària en el que es refereix a l’adquisició de les mateixes competències lingüístiques en valencià i en castellà.

També és aventurat fer una proposta d’un nou model lingüístic sense haver fet ni donat a conéixer una avaluació prèvia del funcionament dels programes lingüístics actualment vigents tot posant-los en relació amb els objectius de l’adquisició de llengües.

En eixe sentit, els únics informes coneguts  de la pròpia Conselleria són de fa anys  i posen de manifest que els programes que tenen el valencià com a base (PEV i PIL) han complit aquests objectius, tant en adquisició de les llengües oficials, com d’altres llengües.

Per tot això, STEPV considera que cal estendre al conjunt del sistema educatiu els programes d’ensenyament en valencià, sobre els quals s’hauria de construir un model d’ensenyament plurilingüe, d'una manera assenyada i planificada.

30 de maig de 2011

   

 
 

Centres plurilingües

STEPV estudia recórrer l’ordre de creació de la xarxa de centres plurilingües

El Sindicat ha posat en marxa una campanya en els centres docents per advertir dels perjudicis de l’ordre a l’ensenyament en valencià

Divendres passat es va publicar en el DOCV l’ordre que regula la xarxa de centres plurilingües. STEPV va criticar aquesta ordre en les meses de negociació, entre altres coses, perquè margina l’ensenyament en valencià (no té en compte els programes lingüístics que s’apliquen en els centres) i perquè permet a l’alumnat a examinar-se en en qualsevol llengua oficial. A més, amb aquesta ordre es perd una nova oportunitat per a consensuar amb la comunitat educativa un model d’ensenyament plurilingüe per a estendre’l a tot l’alumnat i no només a aquells centres que s’acullen a la xarxa.

La xarxa de centres plurilingües, tal i com està dissenyada, desvirtua els programes lingüístics que s’apliquen des de fa anys i no garanteix en absolut l’objectiu d’adquirir les mateixes competències lingüístiques en les dues llengües oficials, com assenyala la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià.

Per tot això, el Sindicat està estudiant presentar un recurs contra l’ordre perquè altera el disseny dels programes lingüístics dels centres que ni tan sol té en compte.

A més d’aquesta ordre, s’ha d’afegir la modificació dels programes d’incorporació progressiva que consisteix en limitar les matèries que s’imparteixen en valencià a l’assignatura de valencià i, com a màxim, a una altra, quan fins ara es poden estendre a més matèries.

El Sindicat també critica que l’administració ha posat molts impediments aquests darrers cursos per a l’extensió dels programes lingüístics en valencià als centres que ho han sol·licitat.

Davant de totes aquestes agressions a l’ensenyament en valencià, STEPV ha posat en marxa una campanya en els centres docents sota el lema “El valencià és de llei. Que no et (re)tallen la llengua”, en què s’explica les conseqüències d’aquestes noves normatives i demana als claustres i els consells escolars que es posicionen contra la modificació dels PIPs i pel consens en el disseny d’un model d’ensenyament plurilingüe al País Valencià. Els materials de la campanya són un tríptic explicatiu i un Allioli sobre la situació de l’ensenyament en valencià arran de l’informe elaborat pel Sindicat i presentat recentment a l’opinió pública.

Material de la campanya

“El valencià és de llei. Que no et (re)tallen la llengua”

Tríptic de la campanya

Escrit d’adhesió dels claustres i consells escolars

Informe sobre l’ensenyament en valencià 2011

Allioli sobre l’ensenyament en valencià

   

 
 

Ensenyament en valencià i plurilingüisme

STEPV i Escola Valenciana reclamen l’extensió de l’ensenyament en valencià i un model plurilingüe que no margine la llengua pròpia

Les avaluacions de la pròpia Conselleria avalen els programes d’ensenyament en valencià com els més idonis per a l’adquisició de llengües

STEPV i Escola Valenciana s’han reunit per analitzar la situació de l’ensenyament en valencià. Aquesta reunió és fruit de la roda de contactes que STEPV està realitzant amb diverses entitats, partits polítics i institucions per a presentar l’Informe sobre l’ensenyament en valencià 2011 que ha fet públic el Sindicat recentment en roda de premsa.

Recordem que l’informe denunciava la política lingüística de la Conselleria d’Educació, que havia passat d’entrebancar l’avanç de l’ensenyament en valencià a practicar una política regressiva amb modificacions normatives que frenaran encara més el desenvolupament de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià.

A més de l’informe, en la reunió també s’ha tractat la proposta d’Escola Valenciana i la Unitat d’Ensenyament Multilingüe (UEM) sobre el model d’ensenyament plurilingüe que cal al País Valencià, presentat recentment.

Les dues entitats han coincidit en assenyalar que els dos treballs són complementaris, ja que l’informe de STEPV assenyala la situació present de l’ensenyament en valencià i la proposta de model plurilingüe d’Escola Valenciana i la UEM marca el camí de futur a partir d’aquesta realitat.

En eixe sentit, les dues entitats s’han compromés a continuar treballant conjuntament en aquelles campanyes i propostes que caminen cap a l’extensió de l’ensenyament en valencià i la introducció seriosa i planificada d’una llengua estrangera en el sistema educatiu.

Així mateix, les dues entitats exigeixen a la Conselleria d’Educació que no entrebanque l’extensió dels Programes d’Ensenyament en Valencià (PEV) i dels Programes d’Immersió Lingüística (PIL) en aquells centres que ho sol·liciten. També reclamen a l’administració que reconsidere les modificacions normatives que pretén introduir el curs que ve amb la modificació dels Programes d’Incorporació Progressiva (que limiten la impartició en valencià a una única matèria) i que negocie un model d’ensenyament plurilingüe que no margine el valencià i que es base en els programes PEV i PIL que han demostrat millors resultats en l’adquisició de les llengües oficials i d’una llengua estrangera, d’acord amb les avaluacions de l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa, que depén de la pròpia Conselleria d’Educació.

Adjuntem foto de la reunió: Vicent Moreno i Àngel Martí, president i gerent d’Escola Valenciana, respectivament, i Rosa Roig i Vicent Esteve, responsables de l’Informe sobre l’Ensenyament en Valencià de STEPV.

23 de març de 2011

   

 
 

STEPV exigeix el compliment de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià

A l’entrebanc en l’extensió de l’ensenyament en valencià se suma ara una política regressiva que margina la llengua pròpia

STEPV ha presentat avui en roda de premsa l’Informe sobre l’ensenyament en valencià 2011 (que adjuntem), que enguany du per títol Informe sobre l’ensenyament en valencià: de l’entrebanc a la involució, que des de l’any 1999 publica amb regularitat. Un dels objectius de l’informe és combatre l’opacitat amb que l’administració valenciana tracta aquest tema: nmo es coneix ni un sol informe, ni una sola valoració rigorosa i completa, ni una sola avaluació de la conselleria d’Educació sobre el valencià en l’ensenyament.

Les conclusions a què arriba l’informe no han variat respecte d’altres anys. Es continua constatant un lent desplegament de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Trenta anys després de ser aprovada per unanimitat en les Corts Valencianes, només un 29% de l’alumnat rep l’ensenyament en valencià, malgrat el creixement de la demanda. Denunciem també, en cada informe, el desequilibri amb què s’aplica (territorial, per titularitat pública o privada i per etapes educatives). La novetat d’enguany, i allò que justifica el títol de l’edició 2011 de l’informe, és el canvi d’actitud de la Conselleria d’Educació cap a l’ensenyament en valencià: modificacions de la normativa de desplegament de la LUEV, creació d’una xarxa de centres pretesament plurilingües a costa del valencià, amenaces de fer desaparéixer els programes lingüístics, retallades de les partides pressupostàries per ajudes al valencià, reducció del nombre d’assessors i assessores de valencià, etc.

La Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià marca com a objectiu que l’alumnat ha d’acabar l’ensenyament obligatori amb les mateixes competències en valencià i en castellà. Els programes d’ensenyament en valencià (PEV i PIL) garanteixen aquest objectiu, d’acord amb les avaluacions de la pròpia Conselleria d’Educació que no fa públiques.

L’ensenyament en valencià creix, però ho fa molt lentament, poc més d’un 1% anual. I no és per falta de demanda.

Continua la fragmentació entre etapes educatives: mentre que un 35’9% de l’alumnat en infantil s’acull a programes PEV/PIL, un 33’3% ho fa en primària, només un 27’3% pot continuar fent-ho en ESO. En batxillerat, un 18% en tindrà la sort i un 4’6% en formació professional.

I l’escletxa de l’oferta d’ensenyament en valencià entre la xarxa pública i la privada continua sense reduir-se: el 93’09% de l’alumnat escolaritzat en valencià ho fa en centres públics mentre que només un 6’32% ho fa en la privada concertada, i un 0’59% en la privada.

També es manté el desequilibri entre territoris: si 3 alumnes de cada 10 s’escolaritzen en valencià, ens trobem que quasi 2 ho fan a Castelló. L’alumnat escolaritzat a Castelló només són 90.641, mentre que València escolaritza 397.802 i Alacant 276.529. Els 55.000 que enguany s’escolaritzen en valencià a Castelló, si bé representen un percentatge alt, no deixen de ser ben poca cosa davant dels més de 500.000 de la resta del territori que ho fan en castellà.

En resum, aprendre en valencià és cosa, bàsicament, dels xiquets i xiquetes d’infantil, que assistisquen a l’escola pública i si viuen en el territori de Castelló. Com més al sud, menys valencià, com més edat, menys valencià. Com més escola concertada, pagada amb els diners de totes i tots, menys valencià.

Quasi dues generacions d’alumnat han passat pel sistema educatiu sense que la LUEV s’haja aplicat en tota la seua extensió. Amb dificultat trobaríem una persona que s’haja pogut escolaritzar en valencià des dels 3 anys fins acabar un cicle formatiu o una carrera universitària. Tanta demora en aconseguir uns objectius és una oposició d’amagat a la llengua. Hem de reclamar que el valencià és de llei, i que la llei s’ha de complir.


11 de març de 2011

   

 
 

STEPV presenta l’Informe sobre l’ensenyament en valencià 2011

STEPV presenta en roda de premsa l’Informe sobre l’ensenyament en valencià, corresponent a l’edició de 2011. Serà demà  divendres 11 de març, a les 12h en la seu del Sindicat a València (c/Juan de Mena, 18-baix).

L’informe d’enguany conté l’anàlisi de les dades relatives a la situació de l’ensenyament en valencià i les propostes del Sindicat, a més d’un informe detallat de les poblacions de més de 30.000 habitants, que representen quasi la meitat de la població valenciana. També inclou una valoració de la política lingüística del govern valencià en l’àmbit de l’ensenyament, especialment després de l’aprovació de les modificacions dels programes d’incorporació progressiva i de la pretensió de crear una xarxa de centres plurilingües que marginen el valencià.

En eixe sentit, l’informe d’enguany du per títol Informe sobre l’ensenyament en valencià: de l’entrebanc a la involució, ja que el Sindicat constata amb preocupació les maniobres de la Conselleria d’Educació per a reduir la implantació i extensió de l’ensenyament en valencià.

10 de març de 2011

   

 
 

La nova ordre sobre centres plurilingües no respecta els objectius de la legislació vigent

STEPV tornarà a demanar-ne la retirada dilluns que ve en la Mesa Sectorial

Dilluns que ve es tractarà en Mesa Sectorial l’esborrany d’ordre que estableix la xarxa de centres plurilingües que ja va passar per Mesa Tècnica el 17 de febrer i que STEPV va rebutjar perquè no respon realment al que hauria de ser un model plurilingüe i margina l’ensenyament en valencià.

Tal com planteja l’ordre, els centres que s’acullen a la xarxa podran ofertar una o més matèries no lingüístiques en una llengua estrangera, preferentment en anglés. Però per a res té en compte el projecte lingüístic del centre ni els programes lingüístics que aplica i dóna a entendre que el castellà i el valencià es troben en igualtat de condicions quant a la normalització i ús social al País Valencià, fet que, òbviament, no es correspon a la realitat.

L’ordre permet, a més, que l’alumnat puga realitzar les proves d’avaluació en qualsevol llengua oficial, mesura antipedagògica que trenca el funcionament dels programes lingüístics en vigor, i premiarà als centres i al professorat acollit a la xarxa de centres plurilingües, amb la qual cosa crea una segregació de centres dins d’un mateix sistema educatiu.

En contextos lingüístics com el valencià, on hi ha un desequilibri manifest entre la situació social de cada llengua, no serveixen per a res els plantejaments basats en un tractament equilibrat. L'única manera d’aconseguir els objectius educatius determinats per la normativa legal (igualitaris per a castellà i valencià, però diferents per a les llengües extrangeres) és donar un tractament preferent a la llengua minoritzada, com ho han demostrat experiències en altres països amb situacions lingüístiques similars.

Això significa que el valencià ha de ser l'eix central de qualsevol projecte plurilingüe i s'ha d'aprofitar tot el cabal d'experiències ben positives que tenim a casa nostra. Els estudis de la Conselleria sobre els programes lingüístics, que només va fer públics una vegada fa anys, demostren que el PEBE (Programa Educactiu Bilingüe Enriquit) és un bon punt de partida, i que els resultats del PEV (Programa d’Ensenyament en Valencià) i PIL (Programa d’Incorporació Lingüística) demostren que són efectius i que l’alumnat obté millors resultats en totes les matèries en comparació amb l’alumnat que cursa el PIP (Porgrama d’Incorporació Progressiva), que és un programa feble, de mínims, i no obté resultats òptims. El PIP és el programa que cursa la majoria de l’alumnat valencià (el 71%, 542.736 alumnes) i ha estat recentment retallat per impedir que el valencià puga ampliar-se a noves matèries.

Un bon programa plurilingüe hauria de tindre en compte tot això, així com un pla de formació del professorat, una bona planificació quant a la introducció d’una llengua estrangera i un tractament integrat de llengües en el currículum, tal i com ha plantejat aquest matí Vicent Pascual, en la presentació del seu treball L’escola valenciana. Un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià, organitzat per la Unitat per a l’educació multilingüe i per Escola Valenciana aquest matí a la Universitat de València.

Res de tot això es contempla en l’ordre que proposa la Conselleria, sinó més bé al contrari. Amb aquesta proposta, la Conselleria nega els objectius formulats en l'àmbit estatal (igualtat d'objectius), autonòmic (potenciació de la llengua pròpia, el valencià) i europeu (partir sempre de la llengua pròpia en el plurilingüisme); margina la major part de l'alumnat perquè segrega els centres entre plurilingües i no plurilingües; minimitza la presència del valencià en el currículum; i carrega sobre el professorat tot el disseny i l'esforç de l'aplicació.

Per tot això, STEPV tornarà a demanar la retirada de l’ordre sobre la creació de centres plurilingües i demanarà encetar un debat seriós i que contemple els beneficis que ha aportat l’ensenyament en valencià a l’alumnat i al sistema educatiu per tal de construir un model d’ensenyament plurilingüe i intercultural eficaç i que complisca els objectius marcats pel Consell d’Europa i per la pròpia legislació autonòmica quant al coneixement de les llengües oficials i estrangeres.

   

 
 

La Permanent del CECV aprova la modificació dels PIP que impedeix l’extensió del valencià

STEPV anima a la comunitat educativa a mostrar el seu rebuig

La Permanent del Consell Escolar de la CV ha aprovat, amb els vots en contra de STEPV, CCOO, UGT i la Confederació de pares i mares Gonçal Anaya, la modificació del Decret 79/84 sobre l’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià que limita l’extensió progressiva del valencià en els Programes d’Incorporació Progressiva (PIP).

En concret, modifica l’article 10 que permet l’extensió progressiva del valencià com a llengua d’ensenyament a partir de tercer curs de Primària. Actualment, els Programes d’Incorporació Progressiva (PIP) estableixen que la matèria de Valencià i, com a mínim, Coneixement del Medi s’impartiran en valencià. Doncs bé, la proposta de modificació substitueix aquest mínim de matèries en valencià a només una que s’impartiran en aquesta llengua, a més de l’àrea de valencià. Textualment, la disposició diu:

“En los centros situados en los territorios de predominio lingüístico valenciano, a tenor del título quinto de la Ley 4/1983, y al objeto de favorecer una enseñanza adecuada al medio sociocultural se impartirá, además del área valenciano: Lengua y Literatura, un área no lingüística en valenciano a partir del tercer curso de la educación primaria”.

En la Mesa Sectorial del mes de maig en què es va tractar aquesta mateixa modificació, STEPV ja s’hi va oposar i va advertir de la gravetat d’aquesta proposta perquè frena l’extensió del valencià. Quan s’aplique, ja no té sentit anomenar aquests programes d’”incoporació progressiva” perquè aquesta progressivitat queda anul·lada.

La modificació del PIP, combinada amb la proposta de creació d’una xarxa de centres plurilingües en què l’alumnat podrà triar la llengua en què es vol avaluar, desatén les recomanacions europees en el tractament integrat de llengües i significa una greu regressió cap a l’extensió i normalització de l’ensenyament en valencià i va dirigit a la defensa d’un model, anomenat falsament plurilingüe, on l’anglés es convertirà en llengua vehicular en detriment del valencià.

La realitat als centres educatius valencians, segons dades del curs 2010/11, és que només un 29% de l’alumnat (222.236 alumnes) estudien en valencià (programes PEV/PIL), mentre que un 71% (542.736 alumnes) estudia en programes PIP. És en aquest últim grup d’alumnat, precisament el majoritari, a qui se li impedirà que progressivament puga incorporar-se a l’ensenyament en valencià.

Amb aquestes mesures la Conselleria està donant un pas més en la seua política lingüística a l’ensenyament. Està passant de l’entrebanc a la involució. Si fins ara posava problemes en l’autorització de nous grups en valencià, ara ha iniciat una campanya d’agressions contra l’ensenyament en valencià via DOCV, amb la modificació de la normativa que fins ara permetia l’extensió de l’ensenyament en valencià.

STEPV alerta de la gravetat d’aquestes modificacions normatives o de la posada en marxa dels centres plurilingües tal i com els està definint l’administració, i anima als centres educatius, al professorat i a la comunitat educativa en conjunt a mostrar el seu rebuig a la modificació unilateral i imposada de les regles de joc que, ni que fos tímidament, havien permés l’extensió del valencià a l’ensenyament.

Distribució d’alumnat per trams educatius cus 2010-2011 segons dades de Conselleria

Trams educatius

Població escolar

Qui estudia PEV

Qui estudia PIP

Infantil i Primària

450. 075

158.830 (35,29%)

 

294.245 (64,71%)

Secundària

314. 897

63.406 (20,13%)

 

251.491 (79,87%)

Total

764. 972

222.236 (29%)

 

542.736 (71%)

21 de febrer de 2011

   

 
 

Intersindical Valenciana qualifica d’atac a la llibertat d’expressió i a la unitat lingüística el tancament de TV3 al País Valencià

El Sindicat donarà suport a totes les mobilitzacions que es convoquen contra la censura a TV3

L’actitud del Consell de la Generalitat d’eliminar les emissions de la TV3 al País Valencià, traçant línies roges de prohibició on no les hi havia, constitueix una agressió a la pluralitat informativa i a la llibertat d’expressió. Amb aquesta acció està impedint que els valencians i valencianes  exercisquen el seu dret a elegir el canal de televisió que estimen oportú, tant per raons d’oci com de fonts d’informació.

Aquesta política de censura del Govern del Partit Popular resulta un anacronisme en el segle XXI , on la globalització dels mitjans d’informació permeten accedir a la informació de qualsevol lloc del món, resultant paradigmàtic que se’ns vete l’accés a un canal de televisió públic amb el qual compartim la llengua.

D’altra banda, des de la Intersindical Valenciana considerem que la Generalitat Valenciana actua de forma prepotent en il·legalitzar les emissions de TV3 sense haver fet el més mínim esforç per portar endavant la proposta política de reciprocitat de les emissions en els dos territoris. I el que és més greu, ha ignorat deliberadament la voluntat de més de 600.000 persones, la major part d’elles valencianes, que signaren la iniciativa legislativa popular que permetria la visualització del canals autonòmics en tots els territoris amb la mateixa llengua.

Per tot allò exposat, no dubtem en afirmar que el Consell ha executat de forma metòdica un pla, establert prèviament, per il·legalitzar i prohibir les emissions de TV3 assetjant jurídica i econòmicament a Acció Cultural del País, propietària dels repetidors que han permés des de fa més de 20 anys la recepció normal d’aquest canal. Un pla que limita les llibertats democràtiques, com és la pluralitat informativa, dels ciutadans i ciutadanes del País Valencià, però que, a més a més, constitueix un atac premeditat a la normalització del  valencià i a qualsevol pont cultural que consolide la unitat lingüística entre els diferents territoris de parla catalana; una actuació que es suma a altres com els intents d’impedir la convalidació de les titulacions de llengua entre els diferents territoris de parla catalana, els entrebancs a l’extensió de les línies d’escolarització en valencià o la revisió a la baixa dels programes lingüístics en valencià en les escoles.

Des d’ací volem manifestar el nostre suport i solidaritat amb Acció Cultural del País Valencià i expressar el nostre rebuig a l’actuació de la Generalitat Valenciana envers el tancament de TV3, per les seues conseqüències negatives sobre la pluralitat informativa, la llibertat d’expressió i la defensa d’una de les nostres senyes d’identitat com és la llengua, el valencià, que s’integra en una unitat lingüística amb la resta de territoris de parla catalana.

En aquest sentit, Intersindical Valenciana participarà i donarà suport a totes les mobilitzacions que es convoquen contra la censura a TV3.

   

 
 

STEPV demana la retirada de l’ordre sobre centres plurilingües perquè atempta contra l’ensenyament en valencià

La norma posa en perill l’extensió del valencià

Aquest matí s’ha presentat en Mesa Tècnica, entre d’altres, l’esborrany d’ordre que estableix la xarxa de centres plurilingües i que permet que l’alumnat puga realitzar les proves d’avaluació en qualsevol llengua oficial.

Aquest fet atempta greument contra els programes lingüístics que han funcionat des de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià de l’any 1983 perquè els desvirtuen i no garanteixen en absolut l’objectiu d’adquirir les mateixes competències lingüístiques en les dues llengües oficials.

Aquesta nova agressió s’afegeix a la pretensió de Conselleria de modificar els programes d’incorporació progressiva per a limitar les matèries que s’imparteixen en valencià a l’assignatura de valencià i, com a màxim, a una altra, quan fins ara es poden extendre a més matèries. Aquesta modificació es va tractar el curs passat en Mesa Sectorial i va ser rebutjada per STEPV. El proper dilluns passarà per la Permanent del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana on, novament, STEPV s’hi oposarà.

El Sindicat també critica que l’administració ha posat molts impediments aquests darrers cursos per a l’extensió dels programes lingüístics en valencià als centres que ho han sol·licitat.

Per tant, l’ensenyament en valencià està assistint a un degoteig d’agressions que s’ha incrementat aquest darrer any i al qual STEPV s’oposa radicalment. En eixe sentit, el Sindicat aposta per una via negociada i consensuada per tal d’implementar un model plurilingüe a l’ensenyament valencià que no atempte contra la llengua pròpia, en el mateix sentit que aposta Escola Valenciana en el document que presentarà el pròxim 26 de febrer i que comparà amb l’assistència de representants del Sindicat. 

   

 
 



ESCOLA I INTERSINDICAL ACORDEN SUMAR ESFORÇOS PER AMPLIAR EL MOVIMENT EN DEFENSA DEL VALENCIÀ

Escola Valenciana i la Intersindical Valenciana han mantingut hui una reunió on han acordat sumar esforços per generar un moviment ampli de suport al valencià.  De moment, han acordat engegar una comissió oberta a altres agents per dissenyar una gran campanya “sense precedents” a favor del seu ús social i de promoció de l’ensenyament plurilingüe en valencià a partir del 2011. Al mateix temps Vicent Maurí ha animat els partits polítics a “formalitzar un pacte per allunyar la llengua de la confrontació”, tal i com va proposar Escola Valenciana fa uns dies. 

 
Hui s’han reunit a València dos dels agents més  representatius del camp de l’ensenyament valencià, el sindicat majoritari i l’entitat cívica que reuneix milers de persones en defensa de l’ensenyament en valencià de qualitat. A la reunió han assistit Vicent Moreno i Àngel Martí, president i gerent d’Escola, respectivament, i Vicent Maurí, Adel Francés i Rafa Reig, per part del Secretariat de la lntersindical Valenciana. L’educació ha estat protagonista. Escola Valenciana i Intersindical Valenciana han apostat per oferir un discurs unitari: l’ensenyament en valencià com a eina més eficaç per assolir el bilingüisme i caminar cap al plurilingüisme.  En aquest sentit les dues entitats han animat a la resta de la comunitat educativa a sumar-se al debat, donat que “cal continuar treballant per actualitzar conceptes, per respondre als reptes  de l’ensenyament el segle XXI”.
 
De moment, la Intersindical Valenciana ha apostat també per crear una comissió conjunta per multiplicar l’ús social, l’ús en les administracions públiques i la promoció de l’ensenyament en valencià, i també per aportar noves idees que actualitzen el sistema educatiu cap a una generalització dels programes d’ensenyament en valencià que garantitzen una competència trlingüe dels alumnes.
 
Les dues entitats consideren necessari treballar per tal que el valencià siga una llengua normalitzada en el conjunt de les Administracions Públiques i en RTVV per a donar compliment a la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.
 
En aquest camí tant Escola com Intersindical han destacat que cal obrir una etapa on el moviment de defensa es regenere i s’amplie. “El futur del valencià no pot continuar sent un debat a propòsit del 9 d’octubre, 23 novembre o 25 d’abril, hem d’anar més enllà”, ha destacat el nou president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno. Aquest ha afegit que “cal avançar en la transversalitat de la llengua, que ha de tenir defensors en totes les opcions polítiques, però defensors que aporten quelcom concret i  útil”.
 
Com ho va fer Escola fa uns dies, la Intersindical ha animat els partits polítics a “formalitzar un pacte per allunyar la llengua de la confrontació electoral”.
   

 
 

Intersindical Valenciana denuncia l’intent de l’Executiu espanyol d’aturar la ILP Televisió Sense Fronteres

Intersindical Valenciana vol fer constar el seu malestar davant l’escrit de la Secretaria d’Estat d’Assumptes Constitucionals i Parlamentaris del Ministeri de la Presidència, adreçat a la Mesa del Congrés, en el qual no presta conformitat a la tramitació de la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres que havia de garantir la lliure recepció dels canals de televisió en llengua catalana, basca i gallega arreu del domini lingüístic de cada llengua.

Trobem molt greu l’intent de l’executiu espanyol que, per primera vegada en la història, vol impedir que una ILP amb les signatures requerides arribe al Congrés per ser debatuda.

A més, trobem lamentable que el Govern socialista s’excuse en qüestions econòmiques per a refusar la ILP i, intentar que ni tan sols puga ser debatuda al Congrés. És, al menys sorprenent que des de posicions suposadament progressistes s’intente callar la veu de més de 600.000 ciutadans que han donat suport amb la seva signatura a la ILP, de les quals gairebé 30.000 són de ciutadans del País Valencià.

Tot i això, Intersindical Valenciana es mostra satisfet que la Mesa del Congrés espanyol no haja acceptat la proposta del Ministeri de la Presidència i l’haja retornat amb la petició d’ampliar l’argumentació sobre el suposat cost econòmic.

València, 22 d'octubre de 2010
 

   

 
 

DISCRIMINACIÓ SINDICAL

El Consell manté exclós a STEPV de les subvencions per a la promoció del valencià

El Sindicat presentarà el corresponent recurs per discriminació sindical

Aquest matí, el Consell Valencià ha acordat concedir 62.688 euros de subvenció a les organitzacions sindicals per a la realització d’activitats de promoció o foment de l’ús del valencià durant 2010. STEPV ha estat exclosa d’aquestes ajudes, malgrat comptar amb un conveni signat amb el Conseller d’Educació per a fomentar l’ús del valencià, que no ha estat denunciat per cap de les parts i que fins ara es concedien amb normalitat.

Recordem que els pressupostos de 2010 van excloure el Sindicat, no només d’aquesta partida pressupostària, sinó també de la corresponent a les ajudes per a activitats sindicals que fins ara s’otorgaven atenent la representativitat sindical. Com ja va denunciar STEPV en aquell moment, ha estat l’únic sindicat que s’ha vist exclós de totes aquestes ajudes econòmiques que venien concedint-se amb total normalitat.

Fruit d’aquest intent d’exclusió, el Sindicat va engegar una campanya de denúncia i es va entrevistar amb els grups de l’oposició perquè esmenaren els pressupostos, esmenes que van ser rebutjades pel grup popular. Tanmateix, el Conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, va haver de contestar en abril una pregunta parlamentària sobre els motius de l’exclusió de STEPV d’aquestes subvencions, i va al·legar una “incidència administrativa” com a causa de l’exclusió.

A més de la campanya, el Sindicat va presentar el corresponent recurs contenciós-administratiu per a restituir el dret a rebre les subvencions que legalment li corresponen, recurs que STEPV entén desestimat per l’acord assolit aquest matí pel Consell.

La decisió de mantindre aquesta exclusió i la desestimació del recurs confirmen que no es tracta d’un error administratiu, com afirmava el conseller, sinó d’una decisió política plenament conscient d’intentar marginar i arraconar el sindicat majoritari a l’ensenyament.

En eixe sentit, STEPV presentarà un nou recurs contra la resolució que publique les ajudes que el Consell ha acordat concedir, per discriminació sindical i per tal de restituir els drets que com a organització sindical li corresponen.

8 d’octubre de 2010
 


   

 

 


 

< anar al començament | index ensenyament públic | All-i-Oli | Principal >