Jornada de Formació

La Participació als 
Consells Escolars Municipals
Conclusions
Guió de la Conferència de Gonzalo Anaya
Dossier amb el material de les Jornades (pdf)
Guió de les Jornades
 

Conclusions

El passat dia 3 de març l’STEPV-IV organitzava, a Benicàssim, unes Jornades de Formació que tenien com a objecte "La participació als Consells Escolars Municipals"; es tractava de fer una seriosa avaluació col·lectiva del funcionament d’aquests Consells i plantejar estratègies que pogueren corregir els problemes i disfuncions que avui hi trobem; aspectes elementals de funcionament com el compliment dels Reglaments aprovats o dels acords presos, són condicions evidents per a un desenvolupament normal del seu funcionament que no ha de dependre del voluntarisme de les persones que els conformen, sinó d’un clar compromís de tots i totes, però sobretot, dels càrrecs polítics responsables.

Des de l’STEPV-IV hem de dinamitzar aquests òrgans, perquè adquirisquen credibilitat davant el conjunt de la Comunitat Educativa del Municipi, sinó és així la participació social en la gestió i control de l’ensenyament continuarà sent, com fins ara, una justificació formal, una maniobra de cosmètica que s’anirà convertint en conservadorisme immobilista, entrebancant la transformació que el nostre sistema educatiu i la nostra societat necessiten en el camp de la participació.

Inicià la Jornada el "mestre de mestres" i amic i company dels i de les ensenyants: Gonçal Anaya. La seua lucidesa i el gran poder de comunicació deixà a les persones que participarem embaladits en diferents ocasions. La seu xerrada se centrà en "la reivindicació de l’ensenyament educatiu constitucional i democràtic pel professorat, els pares i les mares i l’alumnat, davant el poder polític de l’Administració", fonamentant la seua argumentació en la Constitució i en la referència que en ella es fa a la Declaració Universal dels Drets Humans, recreant-se en les seus pròpies vivències al llarg del temps i fent als assistents partícips d’elles. Al llarg de la xerrada feu referència a la qualitat com a recuperació de sabers i d’escolars i finalitzà amb la triple instrumentalització d’allò que s’ensenya i del què els escolars aprenen per al desenvolupament de la personalitat humana: Formatiu, Socialitzador-Individualitzador i el Pensar Crític i Creatiu.

Tot seguit hi hagué una mesa rodona en la que s’intentà conformar amb tots els sectors integrants de la Comunitat educativa: Pares Mares (José Vicente Higón del CEM de València), Administració Educativa (Vicent Domenech, Inspector de la Conselleria d’Educació i membre del CEM de Castelló de la Plana), Professorat (Josep Mª Valiente, representant de l’STEPV al CEM de la Vall d’Uixó), Ajuntament (Josep Rubert, regidor de Torreblanca i membre del seu CEM en l’anterior legislatura), Moviments de Renovació Pedagògica (Josep Andreu Radiu). Tots ells destacaren les deficiències en el funcionament general dels Consells Escolars Municipals i la imperiosa necessitat de potenciar, realment, la participació social per a possibilitar la gestió democràtica de l’ensenyament i millorar la gestió dels recursos educatius a partir de les necessitats reals de cada localitat. Finalment es destacà la necessitat d’una fonda autocrítica de cadascun dels sectors representats i una anàlisi seriosa del seu funcionament.

Per la vesprada es treballà en grup per fer aquesta anàlisi anunciada anteriorment després d’escoltar dues iniciatives, una proposta sobre el Fracàs escolar que ve realitzant el CEM de Paterna, exposada per José Luís Martínez i una altra del CEM de Vila-real sobre la integració de les persones immigrants que fou presentada per Joan Lluís Martí.

Les jornades conclogueren amb el compromís per part de les persones que participen als Consells Escolars Municipals representant a l’STEPV de la formació d’un seminari permanent en el que, a més d'intercanviar les informacions corresponents, es tractaren temes monogràfiques, començant la tasca per "la immigració", "les infraestructures", "els pressupostos" i "la formació de persones adultes".

Per això, ara i en aquest mitjà us posem al vostre abast, aquestes conclusions, així com també el dossier de materials, el qual potser de molta utilitat per a totes aquelles persones que com nosaltres som representants als CEM, podeu demanar-lo a les seus del Sindicat, així com també l’esquema de la conferència de Gonçal Anaya.

Des del Seminari hem pensat que ens cal molta més informació d’allò que la gent està fent pels diferents CEM d’arreu del País Valencià; sentim la necessitat de poder intercanviar i aprofitar tot aquest bagatge d’experiències, materials i treballs als CEMs. Per tant, Totes aquelles persones que compartiu amb nosaltres les mateixes necessitats paga la pena de fer l’esforç, si més no, de poder contactar i començar a fer coses per veure com ens va. Nosaltres hem pensat que podiem aprofitat el correu electrònic, com a mitjà de comunicació per començar amb totes les limitacions i avantatges que comporta.

Ens podeu trobar a la seu de l’STEPV-Iv de Castelló. Animeu-vos no costa res intentar-ho.

Julià-Vicent Rey     Manel Collado


¿UNA NUEVA POLíTICA EDUCATIVA? por Gonzalo Anaya Santos.

REIVINDICACIóN DE LA ENSEÑANZA EDUCATIVA CONSTITUCIONAL Y DEMOCRÁTICA POR LOS "PROFESORES, PADRES Y ALUMNOS" ANTE EL PODER.POLITICO DE LA ADMINISTRACIóN.

1.LA EDUCACIÓN ES UN DERECHO HUMANO DEL ESCOLAR

a)Declar.Unv.de Derec. Human, en 1948. En la Constitución de 1978).Aclarar esas dos fechas de los derechos humanos.30 años de Dictadura;los nuevos derechos y libertades.

b)Antes de los Der.Hum.:caridad,1596,de los PP.Escolapios y beneficencia liberal,Cortes 1812 municipal; Estatal 1901.

c)La evolución histórica de los 3 grados de enseñanza: Universidad-Media y Primaria según la Monarquía y las dos Repúblicas. Dos enseñanzas no estatales:ILE y Moderna.

2.GIRO COPERNICANO: LA ENSEÑANZA DEBE SER EDUCATIVA SEGúN LA CONSTITUCIóN (definición de educación artº 27.2; y como derecho humano:ímplicaciones art9 10.1,condición de la paz social y orden político, y, 1O. 2.-menosprecio-barbarie) Y.LA DEMOCRACIA (los 3 poderes).Aclaraciones y precisiones.

a)La frase kantiana (lo dado y lo puesto configurador) y su referencia a Copérnico (invertir la relación Sol-Tierra)..
b)La enseñanza-institución o ámbito de transmitir saberes debe alcanzar, como fin, "el pleno desarrollo de la personalidad"
c)Pasar desde un protagonismo del poder y saber selectivo (toda la enseñanza anterior) al protagonismo del escolar como determinante de un saber que posibilita "el pleno desarrollo de la personalidad humana".Recuperar saberes y recuperar escolares;el doble inicio de la calidad

c1)"El otro", el escolar,como determinante y la tarea docente.La nueva relación docente-discente:el escolar no tiene que aprender lo que yo sé como especialista; sino que yo tengo que enseñar de mi especialidad lo que ayude al desarrollo de la personalidad del escolar. Precisaré todo esto.
c2)¿Lo que se enseña (conocimientos,destrezas,aptitudes) y los escolares aprenden en las aulas son instrumentos triples del desarrollo de la personalidad humana por ser:
c21)formativos: nos apropiamos de los esquemas intelectuales de lo aprendido y asimilado para pensar la realidad;

c22)Socializadores-individualizadores. Son inseparables:lo que nos socializa (adquisición de comportamientos para la convivencia social) al mismo tiempo nos va individualizando y viceversa. Hábitos concretos que desarrolla en la enseñanza: solidaridad,responsabilidad y tolerancia. Nuestros escolares se socializan teniendo como referente: la familia,colegio, los compañeros y las reuniones en lugares de ocio, gimnasio, excursiones,deportes, etc.
c23)E1 conocimiento progresa en una doble dirección: pensar crítico o antidogmático y creativo u original.

Benicàssim 3 de març de 2001


 

Jornada de Formació

La Participació als 
Consells Escolars Municipals

10-10,30 h: Benvinguda i recollida de material.

10,30 h: Xarrada-col·loqui:
La participació als Consells Escolars Municipals
Amb Gonçal Anaya, Catedràtic i professor emèrit de la Universitat de València. Membre del Consell Escolar Valencià. I sobretot, mestre de mestres.
12,30 h: Taula Rodona:
Els Consells Escolars Municipals; 
passat, present i futur.
Participants:
José Vte Higón.Representant de les AMPES al CEM de València.
Vicent Doménech. Inspector d’Educació.
Josep Mª Martínez i Valiente. Representant STEPV. CEM de La Vall d’Uixó
Josep V. Rubert. Expresident del CEM de Torreblanca.
Josep Andreu Radiu. Membre dels MRPs Escola d’Estiu de Castelló.
Moderador:
Manel Collado i Vergara    
14 h: Dinar. Café i xarradeta.
16 h: Treball en grups: Experiències en els Cems
Legislació i representació.
Comissions dels CEMs.
Funcionament: reglament intern.
Línies de treball comunes.
Conclusions.
18 h: Cloenda
Josep Antoni Casañ  
regidor de l’Ajuntament de Benicàssim
 

 

anar al començament / tornar a pàgina de formació / tornar a pàgina principal