FEDERACIÓ DE MOVIMENTS DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA
DEL PAÍS VALENCIÀ


PER UNA ESCOLA PÚBLICA DEMOCRÀTICA

Les entitats sotasignants, amb l'objectiu de promoure un Debat en la Comunitat Educativa en aquest aspecte, i promoure una Campanya en Defensa d'una Escola Pública i Democràtica, presenten aquest document obert.
Proposem als centres, als claustres, pares i mares, alumnat, Consells Escolars, Sindicats, Institucions i Associacions, el debatre, corregir i ampliar aquestes propostes.
A partir d'aquest treball, i la convocatòria d'unes Jornades, finalitzarem la Proposta de Mesures al voltant de la qual es vertebraria laCampanya en Defensa d'una Escola Pública i Democràtica.
Tanmateix, en aquestes Jornades voldrien conèixer i intercanviar les Experiències que al voltant d'aquest tema existeixen al País Valencià. Conèixer les experiències de les comunitats educatives que fan realitat els principis d'una Escola Democràtica ens ajudarà sense dubte en aquest treball.
Estem segurs que tot aquest material - Propostes i Base de Dades d'Experiències per la Escola Pública i Democràtica - ens ajudaran a continuar avançant.
Signen aquest document: Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià Federació d' Associacions de Pares i Mares de València Escola Valenciana. Federació d'Associacions per la Llengua Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià- Intersindical Valenciana. Federació d'Ensenyament de CCOO-PV ETE-UGT del PV


DOCUMET OBERT

Participar és prendre part, col.laborar amb d'altres, ajuntar-se amb qui té inquietuds similars, formant-hi un grup per a aconseguir plegats unes metes comunes.
La participació és un dret de la comunitat educativa i així deu exercir-ho encara que, sovint, en aquesta participació el rol que hi juguen els seus membres pot arribar a alterar el propi concepte, formant fins i tot barreres entre els professionals de l'ensenyament i la resta de sectors implicats.
És una realitat la manca de participació a tots els nivells i en tots els sectors de la Comunitat Educativa fruit, entre d'altres raons, d'una normativa jerarquitzada, burocràtica i amb escàs marge de competències davant una administració centralitzadora.
Tot açò ha comportat una desvalorització dels mecanismes de participació i, al remat, de la mateixa necessitat de participar.

Constatem, pel que fa als centre educatius que:

La participació als centres educatius és necessària, per això cal: La cultura de la participació implica una forma comuna de percebre, entendre i viure els afers educatius, un mètode de treball que diàriament, a partir de postulats plurals, permitisca a la Comunitat Educativa la gestió col.lectiva dels centres.
El desenvolupament de la LODE i de la LOGSE, s'ha traduït darrerament en Lleis i Decrets com la LOPEGCD i els R.D. 2.192/1995 (Directors) i 2.193/1995 (Inspectors), etc. que són una autèntica amenaça per a les conquestes existents en el camp de la gestió i la participació democràtica en l'Escola Pública:

PROPOSTA DE MESURES
PER A FOMENTAR LA PARTICIPACIÓ DEMOCRÀTICA
DE LA COMUNITAT EDUCATIVA

FOMENTAR LES ORGANITZACIONS DE CADA SECTOR.

FOMENTAR LA FORMACIÓ PER A LA PARTICIPACIÓ. FACILITAR ELS RECURSOS QUE FOMENTEN LA PARTICIPACIÓ. PROMOURE MECANISMES D'INFORMACIÓ ENTRE TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA. PLANIFICAR I PROMOURE QUE TOTS ELS MEMBRES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA ASSUMESQUEN FUNCIONS DE RESPONSABILITAT CONCRETA EN CADA ESCOLA. AFAVORIR QUE ELS CONSELLS ESCOLARS SIGUEN ORGANISMES DE PARTICIPACIÓ REAL. FOMENTAR L'AUTONOMIA DELS CENTRES. TRANSPARÈNCIA I PARTICIPACIÓ EN LES DECISIONS DE L'ADMINISTRACIÓ QUE AFECTEN L'ESCOLA I EL SISTEMA EDUCATIU. FOMENTAR LA RELACIÓ ENTRE FAMÍLIES I EDUCADORS, PER TAL DE COMPARTIR LA RESPONSABILITAT L'EDUCACIÓ DE LALUMNAT. FACILITAR LA PARTICIPACIÓ DE LALUMNAT EN LA PROGRAMACIÓ I LAVALUACIÓ OBJECTIVA DE LES TASQUES ESCOLARS I EL SEU RENDIMENT. REALITZAR PROJECTES CONJUNTS ENTRE ELS DIVERSOS SECTORS QUE CONFORMEN LA COMUNITAT EDUCATIVA, A TRAVÉS DELS SEUS REPRESENTANTS, ASSOCIACIONS, ENTITATS, ETC.
Tornar a la Pàgina Principal