Política Educativa i Renovació Pedagògica

 

Per una nova Llei d'Educació

Un compromís clar per a un ensenyament públic, laic, democràtic i valencià

  descarregar díptic campanya stepv (pdf)

   

Després del cicle d'assemblees celebrades a diferents comarques del País Valencià, i les jornades de debat a Gandia i Almagro, el Sindicat, conjuntament amb la Confederació de STEs-intersindical, ha remès al Ministeri d'Educació l'anàlisi i les alternatives al document sobre la reforma educativa presentat pel mateix Ministeri. Aquest document resumeix les propostes acordades.

Per l’ensenyament públic. Frenem els processos privatitzadors

Cal retornar a l'ensenyament públic el prestigi i els diners que se li han volgut furtar els darrers anys, i posar fi al procés de privatització del sector. Cal impulsar una legislació que impedisca el finançament públic d'una educació elitista. La qualitat per a uns pocs és un privilegi, mentre que la qualitat per a tots i totes només la garanteix l’ensenyament públic.

 És imprescindible una Llei de Finançament de l'Educació

Una Reforma creïble requereix d’una Llei de Finançament de l'Educació que eleve fins al 7% del PIB la inversió en Educació, única via per a assegurar l'estabilitat del sistema educatiu i de posar les seues infraestructures al nivell dels països del nostre entorn.

 Calen mesures per a pal·liar el fracàs escolar

El fracàs escolar no és una altra cosa que un fracàs del sistema educatiu. Les millors mesures per a pal·liar-les són la reducció del nombre d'alumnes i alumnes per aula, l'augment de les plantilles dels centres -incloent professionals per a l'atenció a la diversitat de l'alumnat i per al treball directe amb les famílies, així com de personal d'administració i serveis,. que descarreguen al professorat de les tasques no docents que realitza en l'actualitat.

 La democràcia ha de tornar al sistema educatiu

Els consells escolars han de recuperar la seua funció com màxims òrgans de govern i participació dels centres educatius. Cal restablir-los totes les competències. Apostem per l'elecció democràtica i directa de la direcció, prèvia presentació d'un projecte i un equip directiu per part del consell escolar. Tots els càrrecs cal que siguen escollits democràticament, incloent les caporalies de Departament. Els claustres han de recuperar les seues facultats decisòries en l'àmbit pedagògic, especialment quant a la concreció del currículum a la realitat de cada centre. La formació de tot el professorat en aspectes relacionats amb la gestió i direcció de centres redundarà en la qualitat de la funció directiva i animarà al conjunt del professorat a ser candidats o candidates. Ens oposem a plans de formació que pretenen reproduir els equips directius dels centres.

 Pel caràcter educatiu i públic de l'Educació Infantil 

Cal que les conselleries d'Educació de les comunitats autònomes regulen i gestionen l'etapa de l'Educació Infantil de 0 a 3 anys i fixen els requisits mínims quant a centres, dependències, aules, materials, professorat, personal auxiliar... que han de complir els centres. Les ràtios actuals han de ser rebaixades. Rebutgem el finançament de l'Educació Infantil als centres privats, i exigim l’ampliació de  l'oferta als centres públics

 Per un ensenyament primari de qualitat

Cal solventar els problemes en el procés d'ensenyament-aprenentatge en els primers cursos de l'escolarització, millorar les dotacions humanes i materials i garantir més autonomia pedagògica i organitzativa als centres educatius –fins i tot per a decidir el model de jornada escolar. Cal que les plantilles de la majoria dels centres d'Educació Infantil i Primària s'hi incorpore personal d'administració i serveis, per tal de descarregar determinades tasques no docents que actualment realitza el professorat.

 La diversitat de l’alumnat requereix diversitat de solucions

Degut a la diversitat i complexitat creixent de l'alumnat, cal crear en els centres departaments d'Orientació on, juntament amb la intervenció d’un orientador o orientadora i d’especialistes en Pedagogia Terapèutica i Audició i Llenguatge, s'hi integren professionals no docents, treballadores i treballadors socials. Les mesures d’atenció a la diversitat han de sustentar-se en l’autonomia de cada centre per a elaborar el seu propi projecte educatiu en funció de la realitat del seu alumnat.  La responsabilitat de l’Administració és facilitar les mesures necessàries en funció dels projectes. Cal que cada comunitat autònoma es dote de plans específics d'acollida i d’immersió lingüística per a l'alumnat immigrant.

 Cal una altra Educació Secundària Obligatòria

És necessària una dràstica reducció de les ràtios –rebutgem els desdoblaments només en dues assignatures-, amb la formació de grups heterogenis reduïts, una potenciació de la labor tutorial i la reducció de la càrrega lectiva del professorat, el reforçament dels departaments d'Orientació, amb la incorporació de nous professionals, el suport a les famílies de l'alumnat amb necessitats educatives especials i la necessitat que l'atenció a la diversitat de l'alumnat es realitze en els quatre cursos de l'ESO.

 Per una nova Llei de les Qualificacions i de la Formació Professional

Ens oposem a la  llei Llei 5/2002, de 19 de juny, i proposem un nou projecte que dignifique definitivament els estudis de Formació Professional (FP), que integre veritablement als tres subsistemes existents i que considere el centre educatiu com l'eix de tota l’FP, com ha estat reclamat pel Ple del Consell Escolar de l'Estat.

 Per una escola laica

Rebutgem que les religions formen part del currículum escolar i que, per tant, s'impartisquen com a assignatures dintre de l'horari lectiu, encara que siga amb caràcter voluntari. Exigim, per tant, la derogació de l’Acord entre l’ Estat espanyol i la Santa Sede sobre ensenyament i assumptes culturals, signat el 3 de gener de 1979. També rebutgem l'assignatura d’Educació per a la ciutadania, perquè els valors han d’estar presents amb caràcter transversal en tot el sistema educatiu. Per això, cal formar al conjunt del professorat perquè aquesta transversalitat impregne totes les àrees i assignatures.

 Cal millorar la qualitat i valoració de la professió docent

És necessari que les administracions educatives prenguen, amb la negociació corresponent, les mesures necessàries per a:

- Assegurar un nivell acceptable d'estabilitat en les plantilles, i solventar definitivament,  amb un sistema d’ accés diferenciat, la situació laboral precària que pateix el professorat interí.

- Millorar substancialment les condicions laborals en les quals s'exerceix la docència: reducció de les ràtios i del nombre màxim d'alumnes per docent; reconeixement professional i econòmic; descàrrega progressiva d'hores lectives a partir dels 55 anys; promoció professional horitzontal; reconeixement de les malalties professionals, etc.… D’igual manera, reforçar la dotació de personal d'administració i serveis, també en els centres d'Infantil i Primària.

- Garantir la jubilació als 60 anys, o amb 30 anys de serveis, amb el 100% de les retribucions

- Integrar la gestió preventiva en tots els nivells i estructures de l'Administració, incloent el centre docent. Potenciar la figura del coordinador o coordinadora de Prevenció del centre.

- Acabar amb el caràcter voluntarista de les activitats del professorat  desenvolupades fora del seu horari laboral.

- Incentivar l'estabilitat del professorat per tal de potenciar grups de treball i projectes de formació de centre o comarcals. Incentivar projectes col·lectius amb accions que estimulen la innovació educativa i la formació en els propis centres.

- Dotar els centres dels recursos materials i del personal necessari per a estimular la introducció de propostes didàctiques innovadores i treballs cooperatius que dinamitzen les estructures organitzatives del centre.

- Lligar l'activitat de formació permanent del professorat als centres de treball, una formació coordinada democràticament amb altres centres, grups i seminaris.

- Superar la falsa concepció que el professorat és un simple executor tècnic de les prescripcions d'uns altres. Qüestionar l'actual concepció del currículum i, enfront de la política que deixa la programació en mans de les editorials, potenciar la  flexibilitat dels programes i promoure l'experimentació i adopció de projectes curriculars alternatius. Facilitar la difusió de les experiències i materials dels grups, seminaris i moviments de renovació pedagògica.

- Recuperar l'autonomia dels Centres de Formació Permanent del Professorat (CEFIRE) i donar garanties perquè la seua gestió econòmica i organitzativa estiga al servei de les necessitats dels col·lectius socials i educatius del seu entorn.

 L’alternativa completa, on també s’hi inclouen les propostes sobre els Ensenyaments de Règim Especial, l'Educació de Persones Adultes, l'Escola Rural o la Inspecció Educativa, entre altres, es pot consultar al web de l’STEPV-Intersindical Valenciana:  http://www.intersindical.org/stepv/peirp/reforma.htm

 


  tornar a Reforma