Moviments socials

FSM 2013 Declaració de l’Assemblea dels Moviments Socials

Nosaltres, reunits a l’Assemblea de Moviments Socials, realitzada a Tunísia durant el Fòrum Social Mundial 2013, afirmem l’aportació fonamental dels pobles del Magrib-Mashreck (des de la Àfrica del Nord fins l’Orient Mitjà) en la construcció de la civilització humana. Afirmem que la descolonització dels pobles oprimits és un gran repte per als moviments socials del món sencer.

31 / 03 / 2013 | Intersindical

Albert Sansano i Rafa Reig han participat al FSM 2013 Tunísa representant Intersindical

En el procés del FSM, l’Assemblea dels Moviments Socials és l’espai on ens reunim des de la nostra diversitat per junts construir agendes i lluites comunes contra el capitalisme, el patriarcat, el racisme i tot tipus de discriminació i opressió. Hem construït una història i un treball comú que va permetre alguns avanços, particularment a Amèrica Llatina, on vam aconseguir frenar aliances neoliberals i concretar alternatives per a un desenvolupament socialment just i respectuós de la natura.

Junts, els pobles de tots els continents lliurem lluites on ens oposem amb gran energia a la dominació del capital, que s’oculta darrere de la promesa de progrés econòmic del capitalisme i de l’aparent estabilitat política.
Ara, ens trobem en una cruïlla on les forces conservadores i retrògrades volen parar els processos iniciats a dos anys de revolta popular a la regió del Magrib-Mashrek que va ajudar a enderrocar dictadures i a enfrontar el sistema neoliberal imposat sobre els pobles. Aquestes revoltes van contagiar a tots els continents del món generant processos d’indignació i d’ocupació de les places públiques.

Els pobles de tot el món patim avui els efectes de l’agreujament d’una profunda crisi del capitalisme, en la qual els seus agents (bancs, transnacionals, conglomerats mediàtics, institucions internacionals i governs amb el neoliberalisme) busquen potenciar els seus beneficis a costa d’una política intervencionista i neocolonialista.
Guerres, ocupacions militars, tractats neoliberals de lliure comerç i “mesures d’austeritat” expressades en paquets econòmics que privatitzen els béns comuns i els serveis públics, rebaixen salaris, redueixen drets, multipliquen la desocupació, augmenten la sobrecàrrega de les dones en el treball de cura i destrueixen la natura.

Aquestes polítiques afecten amb intensitat els països més rics del Nord, augmenten les migracions, els desplaçaments forçats, els desallotjaments, l’endeutament, i les desigualtats socials com en la Grècia, Xipre, Portugal, Itàlia, Irlanda i a l’Estat Espanyol. Elles reforcen el conservadorisme i el control sobre el cos i la vida de les dones. A més, aquests agents intenten imposar-nos la “economia verda” com a solució per a la crisi ambiental i alimentària, el que a més d’agreujar el problema, resulta en la mercantilització, privatització i financiarització de la vida i de la naturalesa.

Denunciem la intensificació de la repressió als pobles en rebel · lia, l’assassinat de les persones que lideren els moviments socials, la criminalització de les nostres lluites i de les nostres propostes.

Afirmem que els pobles no hem de seguir pagant per aquesta crisi sistèmica i que no hi ha sortida dins del sistema capitalista! Aquí a Tunísia, reafirmem el nostre compromís amb la construcció d’una estratègia comuna per enderrocar el capitalisme. Per això, lluitem:

* Contra les transnacionals i el sistema financer (el FMI, el BM i l’OMC), principals agents del sistema capitalista, que privatitzen la vida, els serveis públics, i els béns comuns, com l’aigua, l’aire, la terra, les llavors, i els recursos minerals, promouen les guerres i violacions dels drets humans. Les transnacionals reprodueixen pràctiques extractivistas insostenibles per a la vida, acaparen les nostres terres i desenvolupen aliments transgènics que ens treuen als pobles el dret a l’alimentació i eliminen la biodiversitat.

*Lluitem per l’anul · lació del deute il · legítim i odiós que avui és instrument de repressió i asfíxia econòmica i financera dels pobles. Recusem els tractats de lliure comerç que les transnacionals ens imposen i afirmem que és possible construir una integració d’un altre tipus, a partir del poble i per als pobles, basada en la solidaritat i en la lliure circulació dels éssers humans.

* Per la justícia climàtica i la sobirania alimentària, perque sabem que l’escalfament global és resultat del sistema capitalista de producció, distribució i consum. Les transnacionals, les institucions financeres internacionals i governs al seu servei no volen reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle. Denunciem la “economia verda” i rebutgem totes les falses solucions a la crisi climàtica com els agrocombustibles, els transgènics, la geo-enginyeria i els mecanismes de mercat de carboni, com REDD, que il · lusionen a poblacions empobrides amb el progrés, mentre privatitzen i mercantilitzen els boscos i territoris on han viscut milers d’anys.

*Defensem la sobirania alimentària i l’agricultura camperola, que és una solució real a la crisi alimentària i climàtica i significa també accés a la terra per a la gent que la viu i la treballa. Per això cridem a una gran mobilització per frenar l’acaparament de terres i donar suport a les lluites camperoles locals.

* Contra la violència cap a les dones, que és exercida amb regularitat en els territoris ocupats militarment, però també contra la violència que pateixen les dones quan són criminalitzades per participar activament en les lluites socials. Lluitem contra la violència domèstica i sexual que és exercida sobre elles quan són considerades com objectes o mercaderies, quan la sobirania sobre els seus cossos i la seva espiritualitat no és reconeguda. Lluitem contra el tràfic de dones, nenes i nens. Defensem la diversitat sexual, el dret a autodeterminació de gènere, i lluitem contra l’homofòbia i la violència sexista.

* Per la pau i contra la guerra, el colonialisme, les ocupacions i la militarització dels nostres territoris. Denunciem el fals discurs en defensa dels drets humans i de la lluita contra els integrismes, que moltes vegades justifica ocupacions militars per potències imperialistes com a Haití, Líbia, Mali i Síria.

*Defensem el dret dels pobles a la seva autodeterminació i la seva sobirania com a la Palestina, el Sàhara Occidental i al Kurdistan.

*Denunciem la instal · lació de bases militars estrangeres en els nostres territoris, utilitzades per fomentar conflictes, controlar i saquejar els recursos naturals i promoure dictadures en diversos països.
Lluitem per la llibertat d’organitzar-se en sindicats, moviments socials, associacions i totes altres formes de resistència pacífica.
Enfortim les nostres eines de solidaritat entre els pobles com la iniciativa de boicot, desinversió i sanció cap a Israel i la lluita contra l’OTAN i per l’eliminació de totes les armes nuclears.

* Per la democratització dels mitjans de comunicació massius i per la construcció de mitjans alternatius, fonamentals per avançar enllaç enderrocada de la lògica capitalista.

Inspirats en la història de les nostres lluites i en la força renovadora del poble en rebel · lia, l’Assemblea dels Moviments Socials convoca a totes i tots a desenvolupar accions coordinades a nivell mundial en una jornada mundial de mobilització en una pròmixa data a concretar.

Moviments socials de tot el món, avancem cap a la unitat a nivell mundial per derrotar el sistema capitalista!

Prou d’explotació, prou patriarcat, racisme i colonialisme! Visca la revolució!

Visca la lluita de tots els pobles!

http://www.fsm2013.org/es




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.