El Sindicat vigilarà perquè l’aplicació del decret no conculque cap dret de l’alumnat valencià.
Aquest matí el Consell Valencià ha aprovat el nou Decret de plurilingüisme que començarà a aplicar-se el curs que ve.
Per al Sindicat, aquest decret no garanteix el compliment dels objectius per als quals hauria de servir que són el coneixement en igualtat de les dues llengües oficials més una altra d’estrangera.
Aquest programa estava adreçat a l’alumnat castellanoparlant i garantia el contacte amb el valencià més enllà de la pròpia assignatura i l’adquisició de la llengua en igualtat de condicions que el castellà. En eliminar aquest programa desapareixen aquests espais d’immersió lingüística, amb la qual cosa es margina el valencià.
Les poques avaluacions amb què comptem (de 2004 perquè encara estem esperant les avaluacions actualitzades dels programes lingüístics) han demostrat que els programes d’ensenyament en valencià permeten una major eficàcia en aconseguir un bilingüisme additiu en les dues llengües oficials (valencià i castellà) i, per tant, els que millor preparen l’alumnat per l’aprenentatge de noves llengües. Així ho afirmen també les investigacions realitzades arreu del món sobre adquisició multilingüe.
El nou decret elimina el Programa d’Immersió Lingüística (PIL), un dels dos programes d’ensenyament en valencià en primària juntament amb el Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV).
A més, el fet que a partir d’ara s’enquestarà a les famílies per conéixer en quina llengua volen que els seus fills i filles inicien l’escolarització en infantil crearà un conflicte allà on abans no n’hi havia. Cal dir, a més, que aquests últims anys han eliminat totes les campanyes informatives i de sensibilització cap als programes d’ensenyament en valencià que havien permés l’increment de la matriculació en valencià.
STEPV també qüestiona que la política de formació del professorat en anglés siga la correcta, sense un pla seriós de formació, sense invertir un euro i amb la pretensió de col·lapsar les escoles oficials d’idiomes perquè no pensen ampliar la xarxa.
El Sindicat ha denunciat que aquest decret no ha comptat amb les aportacions d’un conjunt molt representatiu d’institucions educatives i entitats culturals de la societat valenciana que apuntaven cap a un altre model de plurilingüisme que no marginara el valencià.
Per tot això, el Sindicat afirma que aquest decret només pretén, d’una banda, vendre una falsa imatge de plurilingüisme en el sistema educatiu valencià i, de l’altra, marginar i arraconar el valencià.
En altres comunitats autònomes amb llengua pròpia governades pel PP, com Galícia o les Illes Balears, també s’apliquen models de plurilingüisme semblants que també han posat la comunitat educativa en alerta perquè l’objectiu clar és acabar amb la llengua pròpia.
STEPV vigilarà perquè l’aplicació del decret no conculque cap dret de l’alumnat valencià ni de les famílies i continuarà treballant per la normalització del valencià en el sistema educatiu i en la societat valenciana en general.