Drets
Laboral
Salut
Educació

8 de març. Els drets de les dones són drets humans

Dia Internacional de les Dones

12 / 02 / 2013 | Intersindical

La Declaració Universal de Drets Humans de 1948 establia els drets i les llibertats per a totes les persones sense distinció de raça, color, sexe, idioma, opinió política o qualsevol altra discriminació.

eliminar la discriminació de què som objecte, per a garantir tots i cada un d’aquests drets

No obstant això, arreu del món, les dones seguim patint la desigualtat de gènere, la pobresa, la discriminació i invisibilització, les diferents formes de violència contra els nostres cossos. Som privades de la llibertat de decidir sobre la maternitat, se’ns persegueix per la nostra opció sexual o de gènere, se’ns mutila i margina al·legant raons culturals, se’ns impedeix la participació en el procés de presa de decisions en tots els àmbits.
Encara que l’esclavitud i el tràfic d’éssers humans està prohibit des d’aquesta declaració, les dones continuem sent captades, enganyades, segrestades i víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual o laboral. La cosificació creixent dels nostres cossos, una forma de violència de gènere, envaeix tots els àmbits de la societat.
El dret a una vida sense violència, a no ser sotmeses a tortures, penes o tractes cruels, inhumans o degradants, segueix sense complir-se perquè continuem sent sotmeses a tortures, violacions, abusos, vexacions, mutilacions…, tot plegat, a tot tipus d’agressions pel fet de ser dones. Agressions que tenen el seu màxim exponent en el feminicidi, assassinat de dones davant el qual els governs no fan res per combatre’l.
Des de l’anunci de la crisi econòmica, se segueixen retallant els nostres drets, en molts casos responent més a una qüestió ideològica que a un estalvi econòmic. Així, a l’Estat espanyol, tenim personalitat jurídica, però el govern ens vol llevar la nostra independència i sotmetre’ns a la tutela masculina que decidisca per nosaltres si volem o no ser mares. Som iguals davant la llei, però se’ns impedeix accedir a la justícia si no tenim recursos per a pagar-la. Fins i tot en els casos de divorci de dones víctimes de maltractament.
Tota persona té dret a circular lliurement i a triar la seua residència al territori d’un Estat, però a les dones migrants indocumentades se’ls reclou als centres d’internament per a estrangers (CIEs), on pateixen tractes vexatoris, violacions i greus atemptats contra la seua dignitat, se’ls tanquen les portes de l’assistència social, del treball, de la sanitat. D’una vida digna.
Si el dret al treball i a la lliure elecció d’aquest en condicions d’igualtat és un dret humà, a les dones se’ns reserva el treball precari, la discriminació salarial, la falta d’oportunitats laborals o poder accedir als llocs de decisió en tots els àmbits. A més, les dones tenim més taxa d’inactivitat que els homes i menys períodes de cotització, fet que repercutirà en les miserables pensions de jubilació futures. Les retallades en serveis públics com sanitat, educació o serveis socials, sectors feminitzats, han fet créixer l’atur de les dones.
Al País Valencià, el govern del partit popular, deixa al carrer milers de persones amb els ERO, com el recent de RTTV, que acaba de notificar l’acomiadament de 843 persones, a més de les 200 ja despatxades. En alguns casos, com en administració, la majoria són llocs de treball ocupats per dones.
Tampoc tenim garantit el dret al descans, al gaudi del temps lliure i les vacances, puix el treball domèstic i de cura de les persones continua recaient en les dones que realitzen dobles jornades de treball per poder conciliar el món públic amb el privat.
El dret a un nivell de vida adequat que garantisca la salut, el benestar, l’alimentació, el vestit, l’habitatge, l’assistència mèdica i els serveis socials és una utopia amb aquest govern, que ha desmantellat totalment l’estat del benestar, que prioritza el pagament del deute extern i l’anomenat rescat bancari sobre els serveis públics, els interessos econòmics enfront del dret a la salut. Un exemple n’és l’eliminació de protocols per a detecció de malalties i patologies exclusivament femenines.
La feminització de la pobresa és cada vegada major, sobretot en les famílies monomarentals o les dones majors que cobren pensions de misèria. La fam és una realitat que assota milers de persones, moltes d’elles dones que han de buscar la manera d’alimentar les filles o fills, que queden al carrer víctimes de desnonaments perquè no poden pagar la hipoteca a un banc que es queda el seu habitatge, però no els condona el deute.
L’educació pública concebuda per al ple desenvolupament de la personalitat humana desapareix amb la reforma educativa prevista pel govern. Assistim a la disminució de la qualitat de l’ensenyament, a la segregació per sexes, la falta d’igualtat a les aules. La coeducació és una altra utopia més que queda fora dels interessos del govern del Partit Popular. Com també l’accés a la cultura, a les arts, al progrés tecnològic.
Tots aquests drets humans són també els nostres drets, els de les dones. Com ho són la resta dels recollits en la declaració, en la nostra Constitució, en les lleis nacionals i internacionals. Però amb els avanços aconseguits en aquests anys no n’hi ha hagut prou per a eliminar la discriminació de què som objecte, per a garantir tots i cada un d’aquests drets, per a arribar a la igualtat real i efectiva i posar fi a tota discriminació i violència contra les dones.
Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, denunciem les polítiques regressives del govern del Partit Popular, la ingerència en la política de la ideologia religiosa, les reculades en matèria d’igualtat. Hui, Dia Internacional de les Dones, sabem que som nosaltres les que estem més unides i   fortes en la lluita per fer-nos oir i continuar reivindicant els nostres drets.
País Valencià, 8 de març de 2013

Alacant: manifestació, 20 hores Plaça de la Estrella (prop de RENFE)
Castelló: concentració 12 hores, Plaça Maria Agustina
València: manifestació, 19.30 hores, Glorieta. Lema: Ara més que mai, visca la lluita feminista! Recorregut:  Jardins del Parterre (cantonada C/ de la Pau), Palau de Justicia, c/ Colom, c/ Xàtiva, c/ Sant Vicen, Pça de la Reina, Micalet i finalitza en la Plaça de la Verge.
Ordre de la Manifestació: Pancarta de capçalera, Tela Marea Violeta, Lesbianbanda, Associacions de Dones, Organitzacions Mixtes.

RECORDEU PORTAR ROBA DE COLOR VIOLETA (mocadors, bufandes, barrets o qualsevol detall)

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.