Revista de Premsa

 

EL PERIODICO

16-03-2005

DEBAT SOBRE EL LAÏCISME // BALANÇ A PARÍS

 

 

França només ha expulsat 47 noies en un any de la llei del vel

• La legislació aconsegueix reduir a més de la meitat l'exhibició de símbols religiosos a les escoles

• Les organitzacions musulmanes asseguren que 806 alumnes han estat "víctimes" de la prohibició

MONTSE CAPDEVILA

PARÍS

Un any després de l'adopció a França de la denominada llei del vel, que prohibeix "l'ús ostensible de símbols religiosos" a l'escola pública, la valoració oficiosa que se'n fa és més aviat positiva. En aquest temps, només s'han portat a terme 47 expulsions d'alumnes recalcitrants, mentre que hi ha 550 casos que s'han pogut resoldre mitjançant el diàleg. Altres alumnes han renunciat a l'escolarització i algunes segueixen classes a l'estranger. A l'espera que se'n divulgui un balanç exhaustiu i oficial, les organitzacions musulmanes han elaborat un llibre blanc en què afirmen que un total de 806 noies han estat "víctimes" d'una llei que, segons el seu parer, provoca "molt sofriment moral".

De fet, aquesta cèlebre llei, adoptada el 15 de març del 2004, i que va posar en peu de guerra el món musulmà i certs sectors de la societat francesa, va tenir sobretot un efecte preventiu, ja que al començar el curs 2004-2005 el nombre d'alumnes que exhibien ostensiblement símbols religiosos, i més especialment el vel islàmic, va passar de 1.500 a 639.

DIÀLEG SENSE CONCESSIONS

El Ministeri d'Educació Nacional en un primer moment va intentar resoldre totes les situacions plantejades a través del diàleg, però sense concessions. Al final, només es van aplicar 47 expulsions i es calcula que unes 60 noies van optar per anar al sector privat o recórrer a l'ensenyament a distància.

El segrest dels periodistes Christian Chesnot i Georges Malbrunot a l'Iraq --que va durar quatre mesos l'any passat-- i l'exigència dels seus segrestadors que s'anul.lés la llei del vel van frenar les protestes massives de les organitzacions musulmanes radicals.

Però ara, la Unió d'Organitzacions Islàmiques de França (UOIF) i la Lliga francesa de la dona musulmana han tornat a la càrrega amb la publicació d'un llibre blanc que, sota el títol El curs 2004: una veritat desvelada, parla d'almenys "806 víctimes de la llei".

El llibre presenta articles, anàlisis i testimonis que relaten "els sofriments de les noies que han patit les conseqüències nefastes de l'aplicació de la llei" i també denuncia "nombrosos casos" d'estudiants menors de 16 anys que han acabat deixant d'anar a l'escola per culpa d'aquesta llei. Els testimonis recollits per associacions islàmiques xifren en 25 el nombre d'aquests casos a la regió parisenca. La xifra arriba al centenar entre alumnes més grans de 16 anys.

També s'indica que altres noies han estat escolaritzades per les seves famílies a l'estranger, concretament a Anglaterra, Bèlgica, Alemanya, Holanda i fins i tot a Turquia, on hi ha escoles religioses que accepten l'ús del vel. L'informe indica igualment que almenys tres alumnes han ingressat en escoles catòliques a França, on se'ls ha permès portar vel, i almenys 26 han acceptat renunciar al dret a l'escolarització per seguir cursos a distància.

Les gairebé 550 alumnes que han "cedit a les pressions" i han acabat renunciant a tapar-se el cap es troben "en un estat psicològic lamentable", afirma el document.

ELS HOSPITALS

A l'espera del balanç oficial previst pel Ministeri d'Educació, el Ministeri de Sanitat ha decidit estendre aquesta mesura restrictiva sobre l'ús del mocador als hospitals públics.

Una circular del 2 de febrer passat firmada pel ministre de Sanitat, Philippe Douste-Blazy, insisteix en l'aplicació del principi del laïcisme de la República francesa, cosa que implica la supressió del vel per al personal i l'obligació dels pacients de deixar-se examinar indistintament per metges homes o dones.

 

 

 

Tornar a Revista de Premsa