Nou Reial Decret - ingrés, accés i adquisició de 
noves especialitats per a la funció pública docent


"ningú no ens regalarà res"

El futur del professorat interí sols depén del professorat interí. Participa!!

28/02/04

STEPV-Iv critica l'aprovació per part del Govern Espanyol del nou sistema d'accés a la Funció Pública Docent

 

28/02/2004 (BOE n. 51). Reglament d'ingrés, accesos
R.D. 334/2004, de 27 de febrer, pel que se aprova el Reglament d'ingrés, accesos i adquisició de noves especialitats en els cossos docents que imparteixen els ensenyaments escolars del sistema educatiu i en el Cos d'Inspectors d'Educació.       
            Veure Reial Decret en aquesta pàgina (pdf)         Veure en BOE (pdf)

 
14/01/04

Resum del nou RD d'accés elaborat sobre el darrer document presentat pel MECD en el Consell Escolar d'Estat (pdf)

 

Proposta de Reial Decret sobre accés - gener 2004  (pdf)


 

11/12/03. STEPV-Iv critica al MECD per imposar el Reial Decret sense el suport de cap sindicat

11/12/03. El MECD da por cerrada la negociación de sistema de acceso dando la espalda al profesorado interino

02/12/03

Miles de personas piden en Madrid una solución a la inestabilidad del colectivo de docentes interinos

18/11/03

Proyecto de reglamento de ingreso, accesos y adquisición de nuevas especialidades en los cuerpos docentes a que se refiere la ley orgánica de calidad de la educación presentado el 18/11/03

 

Convocatòria de Vaga - Concentració a Madrid   -  Dimarts 2/12/ 2003

 

La Confederació d'STES-i convoca huelga para el martes 2

12/11/03

CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv convoquen una concentració per exigir la doble via i l'estabilitat del professorat interí

11/11/03

Valoració de STEs-Intersindical 

11/11/03

Resum del projecte de reglament

05/11/03

Negociacions amb el MECD: Convocatòria d'assemblees

05/11/03

CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv rebutgen el nou Reial Decret 

31/10/03

El MECD rehúsa regular un acceso diferenciado para el profesorado interino

27/10/03

Proyecto de reglamento de ingreso, accesos y adquisición de nuevas especialidades en los cuerpos docentes a que se refiere la ley orgánica de calidad de la educación

23/10/03

Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv rebutgen el nou Reial decret que regula l'accés a la funció pública docent. 

16/10/03

Manifest: La Confederació d’ STEs-i davant el projecte de reial decret
¿Què volem, què necessita el col·lectiu del professorat interí?

13/10/03

Nou projecte de Reial Decret d’ingrés i accés als cossos docents

 

STEPV-Iv critica l'aprovació per part del Govern Espanyol del nou sistema d'accés a la Funció Pública Docent.

El nou sistema no solucionarà la situació de precarietat laboral al sector docent

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana (STEPV-Iv) ha criticat, durament, l'aprovació i, posterior publicació al Butlletí Oficial de l'Estat el dia 28 de febrer de 2004, del Reial Decret que regula el Reglament d'ingrés, accessos i adquisició de noves especialitats als cossos docents que imparteixen les ensenyaments escolars previstos a la LOCE.

Per al Sindicat, aquest Reial Decret que fixa el sistema per accedir a la funció pública docent no és més que una adaptació de l'actual a la LOCE, però no dóna una resposta satisfactòria i adequada a la situació de precarietat i d'inestabilitat del sector docent. El Sindicat critica que aquest nou Reial Decret no compta amb el suport de cap organització sindical representativa ni tampoc arreplega una sistema per a l'accés diferenciat del professorat interí, unes 80.000 persones en tot l'Estat i més de 10.000 al País Valencià. Aquest és el principal motiu de l'oposició de l'STEPV-Iv al nou reglament, no arreplegar un sistema d'accés difereciat, ni una doble via ni tampoc un procediment extraordinari per a possibilitar que el professorat interí obtinga la condició de funcionari de carrera.

Aquesta va ser una de les reivindicacions de la majoria sindical en la Mesa Negociadora del Ministeri d'Educació i Esport, però ni la ministra Pilar del Castillo ni el govern espanyol han estat sensibles amb la problemàtica laboral que pateix el col.lectiu de professorat interí.

L'STEPV-Iv ha demanat als partits polítics que es presenten a les eleccions general que deroguen aquest Reial Decret aprovat per un govern en funcions i en plena campanya electoral.

València, 28 de febrer de 2004
 


STEPV-Iv critica al Ministeri d'Educació per imposar el Reial Decret que regula l'accés a la funció pública docent sense el suport de cap sindicat

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana (STEPV-Iv) critica que el Ministeri d'Educació haja imposat el Reial Decret que regula l'ingrés, els accessos i l'adquisició de noves especialitats dels cossos docents sense tindre el suport de cap organització sindical.

En la Mesa Sectorial d'Educació celebrada, hui, dijous 11 de desembre, entre el MECD i les organitzacions sindicals representatives del sector docent, no s'ha arribat a cap acord sobre la regulació de l'accés a la funció pública docent. El MECD no ha acceptat donar una solució a la situació d'inestabilitat de més de 80.000 professores i professors interins de tot l'Estat (al País Valencià més de 10.000). No s'ha volgut buscar solucions com ara la doble via o processos extraordinaris per a l'accés, tal i com s'ha fet en d'altres administracions públiques, tampoc s'ha volgut millorar el Reial Decret en negar-se a acceptar les esmenes presentades per garantir l'objectitvitat de les proves, la seua transparència, la reducció dels temaris, l'augment de l'experiència docent,... El MECD ha fet cas omís a qualsevol proposta sindical i ha imposat el seu criteri.

L'STEPV-Iv considera aquest fet com una mostra d'autoritarisme, de falta de voluntad de diàleg i consens, i de menyspreu cap els sindicats i les més de 80.000 professores i professors interins que hi treballen al sistema educatiu públic. El sindicat també critica l'actuació de la Generalitat Valenciana que no ha pressionat al MECD per fer-li entendre que calia resoldre un problema laboral i social important, més de 10.000 professores i professors interins treballen en la Generalitat Valenciana. El sindicat es pregunta on està el pes valencià en el govern de l'Estat. En eixe sentit, el sindicat apunta que quan l'actual ministre de Treball, Eduardo Zaplana, era President de la Generalitat va dir que anava a resoldre la situació del personal interí. Doncs bé, ara que és ministre de Treball, i seu junt a la ministra d'Educació, Pilar del Castillo, en la taula del Consell de Ministres, podia haver complit la seua promesa, cosa que no ha fet, açò posa en evidència que en aquella ocasió va enganyar a l'opinió pública i només li interessava el titular de premsa.

Per acabar, el sindicat afirma que continuarà lluitant per resoldre la situació d'inestabilitat del professorat interí i per millorar les seues condicions de treball.

València, 11 de desembre de 2003.
  


El MECD da por cerrada la negociación de sistema de acceso dando la espalda al profesorado interino

Tras la mesa sectorial habida hoy entre la Administración educativa y los sindicatos representativos de la enseñanza pública no universitaria, desde el Ministerio se da por concluido el proceso de negociación de un nuevo sistema de acceso a la función pública docente iniciado el pasado mes. Y se da por concluido sin que se haya introducido en el reglamento ningún cambio digno de mención para solucionar el problema de precariedad e inestabilidad laboral que afecta al 25% del profesorado y habiéndose seguido al pie de la letra el modelo "negociador" al estilo Pilar del Castillo, es decir, manteniendo de la negociación lo que no es más que su mera apariencia.

Desde un principio opuestos a que se abordara siquiera en la mesa la discusión sobre el modelo de ingreso diferenciado defendido por STEs-intersindical, los representantes del MECD, parapetados tras excusas técnicas que no han sido razonadas, optaron por mantener un simulacro de diálogo en torno a cuestiones que en nada van a modificar la situación actual. La experiencia docente, tan valiosa, seguirá siendo un elemento residual del baremo; las pruebas de la oposición seguirán siendo eliminatorias y las novedades más reseñables, como la convocatoria específica para el resucitado cuerpo de catedráticos, llevan el cuño reaccionario de la LOCE, con lo que, lejos de avanzar en alguna dirección, la situación empeora.

Desde nuestra organización se proseguirá, no obstante, con la campaña de concienciación y demanda de un cambio en la filosofía y el modelo de acceso, que venimos defendiendo desde hace años, y de cuya vigencia fueron prueba las movilizaciones habidas la pasada semana en todo el Estado y el reciente informe del Defensor del Pueblo, en el que se constataba la situación laboral que padecen unas 80.000 profesoras y profesores que trabajan para el sistema. Un colectivo lo suficientemente amplio como para que el Ministerio lo hubiera tenido, aunque sólo fuera por las apariencias de las que tanto gustan, en cuenta. 

 


Miles de personas piden en Madrid una solución a La inestabilidad del colectivo de docentes interinos

Manifest presentat en el MECD

Varios miles de personas, provenientes de distintos territorios del Estado, se concentraron hoy por la mañana frente al Ministerio de Educación, en la madrileña calle de Alcalá, en demanda de una solución al problema de inestabilidad en el empleo que afecta a unas 80.000 trabajadoras y trabajadores del sistema público educativo. Representantes de STEs-intersindical, CIG, USTEC-STEs de Catalunya, CGT y distintos colectivos de profesorado interino presentaron un escrito en el Ministerio en el que se resumen las reivindicaciones defendidas por estas centrales sindicales para solucionar los problemas del colectivo. Estas reivindicaciones se centran fundamentalmente en la legislación de un procedimiento extraordinario excepcional y transitorio de ingreso; la articulación de un proceso diferenciado en la misma legislación, uno para el profesorado con tiempo de servicios y otro para el ingreso libre, y la premisa de que cualquier procedimiento que se articule debe contemplar pruebas no eliminatorias y valoración máxima de la experiencia según las sentencias constitucionales.

Desde el MECD se ha presentado a los sindicatos un nuevo borrador de sistema de acceso que supondría una continuidad con el modelo anterior, y que no plantea soluciones que garanticen la estabilidad en el empleo de las trabajadores y trabajadores interinos.

Por otra parte, y según los datos recabados, aproximadamente un 50% del colectivo de profesorado interino secundó ayer la huelga convocada en defensa de sus derechos, habiendo tenido la misma mayor incidencia en Andalucía, País Valenciano, Canarias y Extremadura.

2 desembre 2003

 


dimarts 2 desembre: VAGA i CONCENTRACIÓ a Madrid

Per la retirada del nou projecte de Reial Decret i per la doble via, 
el dia 2 de desembre, TOTES I TOTS a Madrid.

Per la millora de les condicions laborals i l’estabilitat, 
el dia 10 concentració a Alacant, València i Castelló 
i el dia 16 de desembre VAGA i concentració a la Conselleria a València.

El STEPV-Iv ha convocat, junt a d’altres sindicats, una jornada de vaga i una concentració davant el Ministeri d’Educació el proper dia 2 de desembre.

La convocatòria s’ha fet per demanar la retirada del projecte de Reial Decret que ha de regular l’ingrés, els accessos i l’adquisició de noves especialitats als cossos docents i per demanar un sistema que possibilite l’accés del professorat interí a la condició de funcionariat de carrera. Les propostes de l’STEPV-Iv en la Mesa Sectorial d’Educació del MECD s’han concretat en:

  1. Un sistema d’accés que contemple la doble via. És a dir, places per al professorat interí i places per al torn lliure.
  2. La presentació d’esmenes per modificar el projecte ministerial que s’han concretat en que les proves no siguen eliminatòries, es reduesca el seu nombre, siguen proves objectives de elecció múltiple, es valore al màxim l’experiència docent, es garantesca la transparència i objectivitat dels tribunals i de les diverses fases del procés selectiu,….

El Ministeri d’Educació ha rebutjat les nostres propostes i continua proposant un procediment per a l’accés similar al regulat en el Reial Decret 850/93. Per a l’STEPV-Iv açò no representa cap avanç significatiu, ni té en compte la situació de precarietat laboral que pateix el professorat interí.

L’STEPV-Iv insisteix en la necessitat de canviar el sistema d'accés a la Funció Pública docent, per a possibilitar una doble via, accés diferenciat o altres fòrmules que donen eixida a la situació d'inestabilitat del professorat interí. En eixe sentit, el sindicat ha intentat buscar la màxima unitat sindical a tots els àmbits, estatal i autonòmic, però en alguns àmbits ens hem trobat amb resistències a consensuar les alternatives i les mobilitzacions. El proper dia 2 de desembre estan n’hi diverses convocatòries i diverses plataformes fetes pels sindicats. Malgrat açò, el sindicat considera que ara és un bon moment per fer palesa davant de les Administracions Estatal i Autonòmica el nostre rebuig al nou Reial Decret i per lluitar per aconseguir un sistema d’accés que acabe amb la situació d’inestabilitat del professorat interí. Per aquest motiu, s’ha convocat la vaga del dia 2 de desembre i la concentració davant del MECD a Madrid. Cal una participació massiva en la vaga i cal una gran assistència a Madrid. El sindicat considera que, amb una forta pressió del professorat interí i de les organitzacions sindicals, es pot forçar al MECD a retirar el seu projecte i a negociar un de nou que resolga la situació del professorat interí.

Per altra part, el proper 16 de desembre s’ha de negociar l’oferta pública d’ocupació docent (OPO) i el pacte d’interinatge. El sindicat considera que qualsevol OPO ha d’estar condicionada a la continuïtat en el treball del professorat interí. També que cal millorar l’actual acord de professorat interí de l’any 1993. Després de 10 anys n’hi ha aspectes que necessiten una millora. En concret, ens referim a:

  • Estabilitat laboral del professorat interí que presta serveis per a la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.
  • Millora en les condicions laborals que passa equiparar-les al funcionariat de carrera en temes com ara: permisos, llicències, excedències, permutes, reducció de jornada i retribucions. També s’ha d’avançar en aspectes com: possibilitat d’elecció de la preferència provincial per a tot el professorat interí, pagament de sexennis i triennis, aspectes sobre la jubilació, actes d’adjudicació presencials, possibilitat d’elecció d’ambits geogràfics inferiors a la provincia –zones o comarques-, establiment de les condicions per a la renuncia de lloc de treball, accés als plans de formació de l’Administració,…
  • Negociació dels nomenaments i la seua durada. Els nomenament shan de ser anuals des de l’1 de setembre fins el 31 d’agost.
  • Establiment d’un procediment per cobrir totes les vacants i substitucions amb rapidesa.

En definitiva, cal avançar en la millora de les condicions laborals i retributives i donar passos cap a l’estabilitat del col.lectiu. Per tot, davant de la negociació dels temes que són competència de la Generalitat Valenciana, el sindicat proposa la mobilització del col.lectiu de professorat interí per assistir a la negociació en les millors condicions per la defensa de les nostres reivindicacions. La nostra proposta es concreta en concentracions el dia 10 de desembre a les capsalera de província i una jornada de vaga el 16 de desembre coincidint amb la Mesa de Negociació.

Per la retirada del nou projecte de Reial Decret i per la doble via, 
el dia 2 de desembre, TOTES I TOTS a Madrid.

Per la millora de les condicions laborals i l’estabilitat, 
el dia 10 concentració a Alacant, València i Castelló 
i el dia 16 de desembre VAGA i concentració a la Conselleria a València.

 


Contra el Reglament d'accés. Per un procés extraordinari.
PER L'ESTABILITAT

Davant de la negativa del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a modificar el sistema d'accés i a negociar un sistema que possibilite l'accés del professorat interí a la funció pública docent, cal la mobilització de tot el col·lectiu per pressionar i obligar-lo a acceptar la negociació de les diferents propostes que els sindicats li hem fet en la Mesa Sectorial d'Educació. En eixe sentit, tant la Confederació d'STE-Intersindical com l'STEPV-Iv, estem treballant per aconseguir una convocatòria unitària -que incloga el màxim nombre de sindicats i organitzacions- que done una resposta contundent. Ara per ara, es barallen diverses dates per a la mobilització estatal que es concretaran en els propers dies.

Per altra part, la Conselleria de Cultura, Educació i Esports convocarà una Mesa Sectorial d'Educació, el 16 de novembre, per negociar l'oferta d'ocupació pública docent per a l'any 2004 i el pacte d'interinatge. La proposta de l'Administració és de convocar una oferta molt ampla en tots els cossos docents. El sindicat considera que cal convocar mobilitzacions al País Valencià contra aquesta pretensió ja que la conseqüència pot ser la pèrdua de llocs de treball per al professorat interí. El sindicat proposa la negociació d'un Pacte d'Estabilitat per al professorat interí. Per tot açò, proposarem a les assemblees mesures de pressió, entre elles, la convocatòria d'una vaga el mateix dia de la negociació, el 16 de desembre.

Per parlar de tot açò us convoquem a les assemblees següents:

 


STES-i convoca concentración y huelga de prof. interino para el martes 2

La Confederación de STEs-Intersindical ha convocado una concentración en apoyo del profesorado interino para el próximo martes 2 de diciembre, en las puertas del Ministerio de Educación; también se ha presentado oficialmente la convocatoria de huelga para ese mismo día, con el objeto de facilitar el desplazamiento a Madrid de todas aquellas personas que decidan sumarse a esa acción de protesta que se plantea en reivindicación de un proceso extraordinario de acceso a la función pública docente, con el que solucionar definitivamente la situación de inestabilidad laboral que afecta a un muy significativo porcentaje –en torno al 25%- del profesorado.

Entendiendo que el Ministerio de Educación no ha mostrado interés real por solucionar esta problemática y que éste es el momento idóneo para reclamar un cambio al respecto, desde STEs-i se pide la retirada del proyecto de reglamento presentado a los sindicatos para su negociación, que no propone sino la actualización de procedimientos de ingreso que no valoran la importancia de la experiencia docente y que supondrán la continuidad de una nutrida bolsa de profesionales a bajo coste económico.  Igualmente, y siguiendo lo que es tónica habitual del MECD desde que Pilar del Castillo tomara posesión como ministra, denunciamos que la negociación se ha limitado a su apariencia, ya que las reivindicaciones de establecimiento de una doble vía o acceso diferenciado para el profesorado interino, defendidas por esta organización, ni siquiera fueron tomadas en consideración para su discusión en la mesa.     

Con el convencimiento del éxito de una huelga que se plantea para exigir que la Administración garantice la estabilidad en el empleo y por ende la dignidad de las condiciones laborales, lo que repercutirá sin duda en la tan anhelada “calidad” educativa, desde STEs-i seguimos también apelando a la unidad de acción sindical en asuntos que están relacionados directamente con los derechos esenciales de las trabajadoras y trabajadores; por ello realizamos un llamamiento a todas las centrales sindicales para que secunden esta convocatoria.                       

Secretariado Confederal STEs-i
 

 

Valoració de STEs-Intersindical  
del Nou reial decret pel qual es regula l'ingrés, accés i adquisició de noves especialitats per a la funció pública docent

STES-Intersindical i el professorat al que representem, hem vingut reclamant al llarg dels deu anys de vigència del Reial decret 850/93, i fins i tot abans, un sistema d'ingrés i accessos a la Funció Pública docent que superés fórmules anquilosades basades en un sistema memorístic, en el qual l'experiència docent només s'ha reconegut a l'efecte d'ordenació de llistes una vegada superada la fase d'oposició. Lluny queden, doncs, altres fórmules contemplades en la Llei 30 de la Funció Pública, com el concurs de mèrits que propugnem, com fórmula per a accedir al funcionariat. Per contra, el MECD se segueix negant a considerar una doble via o procés diferenciat d'ingrés que obri les portes tant al professorat interí com a qui desitgen accedir a la funció pública pel torn lliure.

Aquesta Administració té la potestat d'arbitrar un procediment més adequat per a la solució de les necessitats que actualment té la selecció del personal més idoni, però no demostra la voluntat política de fer-ho i es conforma amb aplicar fórmules caduques adaptades a la nova LOCE. Mala forma de buscar la qualitat en l'educació, utilitzant instruments que han demostrat la seua inoperància. Així:

  • La nova normativa no reconeix l'experiència prèvia docent com primordial i provada garantia de qualitat educativa, permetent, contradictòria i interesadament, l'existència i continuació d'una gran borsa de professionals a baix cost econòmic. Aquesta experiència, tan valuosa, només mereix per al MECD un apartat marginal en els barems, quan el Tribunal Constitucional permet elevar aquest criteri fins el 45 per 100 de la valoració global, com reflecteixen les sentències 50/86, de 23 d'abril, i 67/98, de 18 d'abril.

  • El procediment que se'ns presenta no és global i es configura com una carrera d'obstacles en la qual "cadascuna de les proves de la fase d'oposició tindrà caràcter eliminatori". Aquest sistema prefigura un perfil de docent més basat en destreses memorístiques que en la pràctica docent contrastada.

  • La necessària transparència, claredat i objectivitat dels tribunals es troba enterbolida, ja que l'Administració es reserva "excepcionalment" la possibilitat de designació de tots els membres dels mateixos i el tipus de proves es presta a valoracions subjectives i distintes segons les persones que els componguin.

  • STES-Intersindical, abans i després de la LOCE, ha defensat un Cos Únic d'Ensenyants i, conseqüentment, s'ha oposat a la reinstauració del Cos de Catedràtics, que no representa una aposta per la qualitat pedagògica en l'ensenyament i sí una jerarquització innecessària, que segmenta al professorat i assegura una immediata aparició de problemes organitzatius en els centres. No obstant això, el MECD preveu en el Reglament la convocatòria per a l'accés a aquest nou Cos. Les repercussions d'aquesta mesura auguren una degradació tant de les relacions laborals entre els membres dels departaments com de la qualitat educativa.

  • L'excel·lent labor que ve desenvolupant el Professorat Tècnic de Formació Professional amb titulació de Mestre de Taller, Tècnic Superior i Tècnic Especialista exigeix un tractament més just i, per tant, una pròrroga indefinida a l'efecte de funció docent. En canvi, aquesta Administració els ha posat data de caducitat.

Aquest nou Reial decret no representa cap avanç significatiu pel que fa al 850/93, del que és una mera còpia amb el vernís de la LOCE, ni té en compte la situació de precarietat laboral que actualment pateix el 25 per 100 del professorat, situació denunciada recentment pel defensor del Poble, a qui el govern del Partit Popular fa oïdes sordes. El MECD tampoc ha ofert a les organitzacions sindicals una autèntica negociació, limitant-se a presentar les seves propostes en la Taula i ignorant les propostes de la nostra Confederació.

STES-Intersindical insisteix en la necessitat de canviar el sistema d'accés a la Funció Pública docent, per a possibilitar una doble via o accés diferenciat que done eixida a la situació d'inestabilitat del professorat interí. En aquest sentit, fem una nova crida al Ministeri i les Administracions Educatives Autonòmiques per a negociar la solució definitiva de forma immediata.

Secretariat Confederal de Sindicats de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament –Intersindical (STES-Intersindical).

Madrid, 11 de novembre de 2003


RESUM DEL PROJECTE DE REGLAMENT

El projecte contempla l’ingrés, els accessos i l’adquisició de noves especialitats als Cossos docents a que es refereix la LOCE.

El Reglament deroga:

  • El Reial Decret 575/1991, de 22 d’abril, pel qual es regula la mobilitat entre els Cossos docents i l’adquisisició de la condició de Catedràtic.
  • El Reial Decret 850/1993, de 4 de juny, pel qual es regula l’ingrés i l’adquisició d’especialitats als Cossos de Funcionaris Docents.
  • El Capítol II del Reial Decret 2193/1995, de 28 de desembre, pel qual s’estableixen les normes bàsiques per l’accés i la provisió de llocs de treball al Cos d’Inspectors d’Educació.

El sistema d’ingrés serà un CONCURS-OPOSICIÓ
A més a més, existirà una FASE de PRÀCTIQUES que formarà part del sistema selectiu.

1. FASE OPOSICIÓ. Es tindrà en compte la possessió de coneixements específics necessaris per impartir la docència, l’aptitud pedagògica i el domini de les tècniques necessàries per a l’exercici docent.

Els temaris seran establerts pel MECD, prèvia consulta amb les Comunitats Autònomes. Els temaris de les llengües oficials de les CCAA ho seran per elles mateixes. Els temaris es referiran als coneixements propis i específics de l’àmbit cultural, científic, tècnic o artístic de l’especialitat.

Les proves de la fase d’opisició tindran caràcter ELIMINATORI.
Les proves dels idiomes modens es faran en l’idioma corresponent.

La fase d’oposició constarà de dues, o en el seu cas, de tres proves.

1.1. La primera prova que tindrà per objecte la demostració de coneixements específics necessaris per impartir la docència, constarà de dues parts que seran valorades conjuntament:

A) Primera part: Consistent en el desplegament per escrit d’un tema triat per l’aspirant d’entre dos extret a l’atzar pel tribunal dels corresponents al temari.

B) Segona part: Contingut pràctic: En totes les especialitats que incloguen habilitats instrumentals o tècniques, l’aspirant haurà de realitzar necessariament una prova de caràcter pràctic. Les característiques seran fixades per l’Administració Educativa corresponent.

La primera prova es valorarà de 0 a 10 punts. Cadascuna de les parts de les que consta haurà de suposar un mínim de tres punts dels 10 que compendrà la valoració total de la prova. Per a la seua superació els aspirants hauran d’obtindre una puntuació mínima, en cadascuna de les parts, igual al 25 per 100 de la puntuació assignada a cadascuna d’elles i una puntuació total, resultat de sumar les puntuacions corresponents a les dues parts, igual o superior a cinc punts

Els aspirants disposaran, al menys, de dues hores, per la realització de la primera part d’aquesta prova. La durada de la segona part serà determinada per les respectives convocatòries.

1.2. La segona prova que tindrà per objecte la comprovació de l’aptitud pedagògica de l’aspirant i el seu domini de les tècniques necesàries per a l’exercici docent, consistirà en la presentació d’una programació didàctica i en l’elaboració i exposició oral d’una unitat didàctica:

- La programació didàctica farà referència al currículum d’una àrea, assignatura o mòdul relacionats amb l’especialitat per la qual es participa, en la que hauran d’especificar-se els objectius, continguts, criteris d’avaluació i metodología, així com a l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques.

- L’elaboració i exposició oral, davant el Tribunal, d’una unitat didàctica, estarà relacionada amb la programació presentada per l’aspirant, o elaborada a partir d’un temari oficial de l’especialitat. Tant en el primer com en el segon cas, l’aspirant triarà el contingut de la unitat didàctica d’un tema d’entre tres extrets per sorteig de la seua pròpia programació o del temari oficial de l’especialitat. En l’elaboració de l’esmentada unitat didàctica hauran de concretar-se els objectius d’aprenentatge, els seus contiguts, les activitats d’ensenyament que es van a plantejar a l’aula i els seus procediments d’avaluació.

L’aspirant disposarà d’una hora per a la preparació de la unitat didàctica, podent utilitzar el material que considere oportú. Per l’exposició de la unitat didàctica, l’aspirant podrà utilitzar el material auxiliar que considere oportú i que haurà d’aportar ell mateix. L’aspirant disposarà d’un periode màxim d’una hora i trenta minuts per la defensa oral de la programació, l’exposició de la unitat didàctica i posterior debat davant del tribunal.

L’aspirant iniciarà la seua exposició amb la defensa de la programació didàctica presentada, que no podrà excedir de trenta minuts, i a continuació realitzará l’exposició de la unitat didàctica.

La segona prova es valorarà globalment de 0 a 10 punts, l’aspirant haurà d’obtindre, per la seua superació, una puntuació igual o superior a cinc punts.

1.3. Les qualificacions s’expressaran en números de 0 a 10. Serà necessari haver obtingut una puntuació igual o superior a cinc punts per poder accedir a la prova següent.

2. FASE CONCURS. Es valoraran la formació acadèmica i l’experiència docent prèvia. La qualificació de la fase de concurs s’aplicarà només als aspirants que hagen superat la fase de l’oposició.

3. SISTEMA DE QUALIFICACIÓ.

3.1. La qualificació corresponent a la fase d’oposició serà la mitja artitmètica de les puntuacions de cada prova integrant d’aquesta fase, quan totes hagen estat superades.

3.2. La ponderació de les puntuacions de les fases d’oposició i concurs per formar la puntuació global serà de dos terços per la fase d’oposició i d’un terç per la fase de concurs.

4. BAREMACIÓ FASE CONCURS. 
Els barems per a la fase de concurs s’estructuraran en tres blocs. Les puntuacions màximes que poden obtindre’s en cada bloc seran les següents:

Experiència prèvia: Màxim cinc punts.
Formació acadèmica: Màxim cinc punts
Altres mèrits: Màxim dos punts.

Els aspirants no podran obtindre més de 10 punts per la valoració dels seus mèrits.

I. EXPERIÈNCIA DOCENT PRÈVIA:

    1. Per cada any d’experiència docent en especialitats del cos al qual opta l’aspirant, en centres públics: 1,000 punts.
    2. Per cada any d’experiència docent en especialitats de distints cossos al qual opta l’aspirant, en centres públics: 0,500 punts.
    3. Per cada any d’experiència docent en especialitats del mateix nivell educatiu al que correspon l’especialitat a la qual opta l’aspirant, en altres centres: 0,500 punts .
    4. Per cada any d’experiència docent en especialitats de distint nivell educatiu al qual correspon l’especialitat a la qual opta l’aspirant, en altres centres: 0,250 punts.

A efectes d’aquest apartat no podrà computar-se més de cinc anys, per cadascú dels subapartats.

II. FORMACIÓ ACADÈMICA.

2.1. Expedient acadèmic en el títol al.legat, sempre que el títol al.legat es correspon amb el nivell de titulació exigit amb caràcter general per a l’ingrés al Cos. Es valorarà exclusivament la nota mitja de l’expedient acadèmic, de la forma que a continuació s’indica:

Des de 6,01 fins 7,50 ............................ 1,000 punt
Des de 7,51 fins 10,00 .............................. 1,500 punts

2.2. Doctorat i premis extraordinaris:

2.2.1. Per posseir el títol de doctor: 1,000 punt.
2.2.2. Per haver obtingut premi extraordinari en el doctorat: 0,500 punts.

2.3. Altres titulacions universitàries. Les titulacions universitàries de caràcter oficial, en el cas de que no hagueren estat al.legades com requisit per l’ingrés en la funció docent, es valorara de la forma següent:

2.3.1. Titulacions de primer cicle: Per cada Diplomatura, Enginyeria Tècnica, Arquitectura Tècnica o títols declarats legalment equivalents i pels estudis corresponents al primer cicle d’una Llicenciatura, Arquitectura o Enginyeria: 1,000 punt. Per aquest apartat no es valoraran, en cap cas, el primer títol o estudis d’aquesta naturalesa que presente l’aspirant

2.3.2. Titulacions de segon cicle: Pels estudis corresponents al segon cicle de Llicenciatures, Enginyeries, Arquitectures o títols declarats legalment equivalents: 1,000 punt. En el cas d’aspirants a Cossos docents del Grup A, no es valoraran per aquest apartat, en cap cas, el primer títol o estudis d’aquesta naturalesa que presente l’aspirant.

2.4. Titulacions d’ensenyaments de règim especial. Les titulacions d’ensenyaments de règimen especial atorgadas per les Escoles Oficials d’Idiomes i Conservatoris Professionals i Superiors de Música es valoraran de la següent forma:

  1. Música i Dansa: Grau mitjà: 0,200 punts.
  2. Ensenyament d’Idiomas: Nivell avançat: 0,200 punts

2.5. Titulacions específiques de Formació Professional i d’Arts Plàstiques i Disseny. Les titulacions específiques de Formació Professional i d’Arts Plàstiques i Disseny, cas de no ser les al.legadas ni haver estat utilitzades per accedir a l’obtenció de la titulació de caràcter general exigida per l’ingrés en els corresponents Cossos, es valoraran de la següent forma:

Per cada títol de Tècnic Superior: 0,100 punts

III. ALTRES MÈRITS.
Seran determinats en les respectives convocatòries.

 


Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv convoquen una concentració per exigir la doble via i l'estabilitat del professorat interí

Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv han convocat una concentració el proper dissabte 15 de novembre, a les 12 hores, al Palau de la Generalitat Valenciana de València (Plaça de Manises) per exigir la doble via en l'accés a la funció pública docent i l'estabilitat del professorat interí.
Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT i STEPV-Iv volen manifester el seu rebuig total al document presentat pel Ministeri d'Educació i Esports i exigir la negociació en la Mesa Sectorial d'Educació d'un nou model que contemple una doble via per possibilitar l'accés del professorat interí.
El tres sindicats consideren que la proposta presentada per l'Administració no donarà solució a la problemàtica laboral del professorat interí, per no introduir canvis substancials respecte al Reial Decret en vigor.
Per als sindicats la negociació iniciada, en els darrers dies, amb el MECD no avança en la línia de les reivindicacions plantejades ja que el MECD ha rebutjat regular una sistema d'accés que contemple una doble via.
CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv consideren que aquesta és una ocasió excepcional per resoldre una situació clarament discriminatòria per a les persones que han prestat serveis a l'Administració i a la societat a través del seu treball, el MECD no ha mostrat sensibilitat ni disposició a modificar ni una coma d'allò prèviament decidit. Es nega a establir un sistema d'accés que contemple una doble via a la funció pública docent que combinaria l'ingrés lliure a les places de nova creació amb l'accés del professorat interí a les places que ara ocupa.
Aquesta proposta ha estat defensada pels tres sindicats en la negociació amb el MECD sense que fora acceptada. Els sindicats continuaran treballant per aconseguir un nou sistema d'accés que contemple les seues reivindicacions.
Per altra part, els sindicats demanen a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència l'estabilitat del professorat interí.

València, 12 de novembre de 2003.


Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv rebutgen el nou Reial Decret que regula l'accés a la funció pública docent.

Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT i STEPV-Iv manifesten el seu rebuig total al document presentat pel Ministeri d'Educació i Esports i exigeixen la negociació en la Mesa Sectorial d'Educació d'un nou model que contemple una doble via per possibilitar l'accés del professorat interí.
El tres sindicats consideren que la proposta presentada per l'Administració no donarà solució a la problemàtica laboral del professorat interí, per no introduir canvis substancials respecte al Reial Decret en vigor.
Per als sindicats la negociació iniciada, en els darrers dies, amb el MECD no avança en la línia de les reivindicacions plantejades ja que el MECD ha rebutjat regular una sistema d'accés que contemple una doble via.

CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv consideren que aquesta és una ocasió excepcional per resoldre una situació clarament discriminatòria per a les persones que han prestat serveis a l'Administració i a la societat a través del seu treball, el MECD no ha mostrat sensibilitat ni disposició a modificar ni una coma d'allò prèviament decidit. Es nega a establir un sistema d'accés que contemple una doble via a la funció pública docent que combinaria l'ingrés lliure a les places de nova creació amb l'accés del professorat interí a les places que ara ocupa.

Aquesta proposta ha estat defensada pels tres sindicats en la negociació amb el MECD sense que fora acceptada. Els sindicats continuaran treballant per aconseguir un nou sistema d'accés que contemple les seues reivindicacions.

València, 5 de novembre de 2003.


Convocatòria d'assemblees

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esports ha obert la negociació sobre l’accés a la funció pública docent. La Mesa Sectorial d’Educació (àmbit ministerial) es va reunir el passat 30 d’octubre per iniciar la negociació. El Ministeri va presentar un document titolat "Proyecto de Reglamento de Ingreso, Accesos y Adquisición de Nuevas Especialidades en los Cuerpos Docentes a que se refiere la LOCE" i va convocar una reunió tècnica per al dia 4 de novembre. El dia 10 de novembre es tornarà a reunir la Mesa Sectorial d’Educació (àmbit ministerial) per continuar la negociació. Segons les nostres informacions, el MECD té pressa per tancar la negociació i vol fer-ho durant el mes de novembre (les anteriors informacion fixaven la data de tancament per al mes de desembre).

La nostra valoració sobre el projecte de reglament és força negativa per no introduir novetats significatives respecte l’actual sistema d’accés i per no donar solució a les legítimes reivindicacions del professorat interí.

STES-Intersindical, junt a d’altres sindicats, ha demanat al MECD d’un sistema que contemple una doble via d’accés. Aquesta possibilitat entra dintre del marc legal ja que existeixen sentències del Tribunal Constitucional que avalen aquesta proposta sempre que tinga un caràcter excepcional i transitori.

El MECD es va negar, en la reunió del 30 d’octubre, a debatre sobre la nostra proposta i només va acceptar negociar el seu document, instant als sindicats a presentar esmenes i propostes. Nosaltres hem presentat un document que reitera la nostra idea d’establir una doble via per a l’accés.

La negociació sobre la modificació del sistema d’accés està oberta. El sindicat considera que ara cal pressionar per aconseguir el nostres objectius. Per informar sobre la Mesa Sectorial d’Educació (àmbit ministerial) del dia 10 de novembre, dels contactes amb la resta de les organitzacions sindicals, tant a Madrid com a València, i sobre la proposta de la Conselleria sobre l’Oferta Pública d’Ocupació Docent de 2004 (la negociació d’aquest punt està prevista per al 16 de desembre) convoquem les següents assemblees de professorat interí.

 


El MECD rehúsa regular un acceso diferenciado para el profesorado interino

En la mesa de negociación celebrada el día 30 de octubre entre el Ministerio de Educación y los sindicatos representativos del profesorado a propósito del borrador de reglamento sobre ingreso, accesos y adquisición de nuevas especialidades en los cuerpos docentes a que se refiere la LOCE, el MECD ha rehusado tomar siquiera en consideración la propuesta presentada por la Confederación de STEs-Intersindical para solucionar el problema de precariedad laboral que afecta a miles de profesoras y profesores –aproximadamente el 25% de la plantilla que trabaja en el conjunto del sistema educativo público-.

A pesar de que durante años el colectivo de profesorado interino ha reiterado sus demandas y de que es ésta una ocasión excepcional para resolver una situación claramente discriminatoria para quienes han prestado y prestan sus servicios a la Administración y a la sociedad a través de su trabajo, el MECD tampoco en esta ocasión ha mostrado sensibilidad ni disposición a modificar un ápice lo previamente decidido. Se deniega así la posibilidad de establecer, con carácter extraordinario, una doble vía de acceso a la función pública docente, que combinaría el ingreso libre a las plazas de nueva creación con el producido a través de las plazas que actualmente ocupa el profesorado interino.

Esta propuesta, defendida desde hace tiempo por STEs-i, ha sido presentada por escrito ante el MECD, en nuestro nombre y de CIG, ya que las personas que representaban al Ministerio no permitieron que fuera debatida en la mesa. Desde la Confederación de STEs-Intersindical contemplamos con suma preocupación la negativa del MECD a iniciar un diálogo para resolver la situación laboral de sus trabajadoras y trabajadores, cuyos derechos seguiremos defendiendo por los medios a nuestro alcance.

31/10/03
 


Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv rebutgen el nou Reial decret que regula l'accés a la funció pública docent. 

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i les conselleries d'Educació de les diferents Comunitats Autònomes han elaborat un projecte de Reial decret que derogarà diversos actuals, entre ells el Reial decret 850/93 que havia regulat fins ara el sistema d'accés a la funció pública docent. Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv manifesten el rebuig total al document i exigeixen al Ministeri de Cultura, Educació i Esports la negociació amb les forces sindicals d'un NOU MODEL que contemple una doble via per a possibilitar l'accés del professorat interí. Els tres sindicats consideren que la nova proposta ministerial no donarà solució a la problemàtica laboral del professorat interí, per no introduir canvis substancials respecte al RD en vigor. CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv recorden que es van oposar en el seu moment al Reial decret 850/93 que regulava l'accés pel tipus de proves i per l'escàs valor que li conferia a l'experiència docent. 

Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv van exigir, el curs passat, fins i tot amb mobilitzacions, la derogació del RD 850/93 i la negociació d'un nou sistema d'accés per a donar solució a la situació de precarietat i inestabilitat del professorat interí, més de 80.000 en tot l'estat i uns 12.000 a la Comunitat Valenciana. Actualment es s'està exigint de nou, tant a les Administracions Educatives com als Grups Parlamentaris, perquè els motius no han canviat. Per als sindicats, l'aplicació de la LOGSE ha significat un augment important de professorat interí, el que ha produït una gran inestabilitat laboral i un important augment de la precarietat en el treball docent. 

Els sindicats CSI-CSIF, FETE-UGT-PV i STEPV-Iv reclamen una modificació real del sistema d'accés a la funció pública docent que contemple la possibilitat d'una doble via per al professorat interí. 

València, 23 d'octubre de 2003 


Manifest: la Confederació d’ STEs-i davant el projecte de reial decret d’ingrés i accés als cossos docents

ver manifiesto en castellano

 

¿Què volem, què necessita el col·lectiu del professorat interí?

La Confederació d’ STEs-i ha mantingut sempre com a model ideal d’ingrés i accés als Cossos Docents un concurs de mèrits. Aquest model estè contemplat com una de les fòrmules dins de la Funció Pública. Cap Administració s’ha atrevit mai a formular-lo per als Cossos Docents, als quals la legislació vigent els confereix un sistema de concurs-oposició. La Llei de la Qualitat eixampla aquest sistema per al ingrés als cossos de catedràtics i al cos d’inspectors d’educació, a l’igual que per a la mobilidad entre cossos.

Els STEs-i ens vàrem posicionar amb claredat al seu moment en contra del Reial Decret que regulava el sistema de concurs-oposició segons la LOGSE, rebuig que fonamentàrem, básicament, en el tipus de proves i per l’esquifit valor que conferia a l’experiència docent.

Recentement, el Govern Estatal, davant la problemàtica de les interinitas a Sanitat, ha arbitrat legalment un procés extraordinari per a la funcionarització d’aquest personal, l’aplicació del qual encara s’está realitzant ara, tot i que no s’adiu exactament amb la proposta, també de caràcter extraordinari, que la Confederació d’STES-i reclama per al professorat interí. Al Ministeri d’Educació, se li va exigir el curs passat, inclús amb movilitzacions, que el col·lectiv d’interins/es de l’ensenyament públic, més de 80.000 a tot el territori estatal, també necessitava un procés extraordinari. Actualment l’estem exigint de nou, tant a les Administracions Educatives com als Grups Parlamentaris, ja que els motius no han canviat. L’aplicació de la LOGSE ha significat un augment important de professorat interí i contractat, fet que ha produït una gran inestabilitat laboral i un important creixement de la precarietat en el treball docent, tal como ha fet palés el Defensor del Pueblo (estatal). El professorat interí, pel fet d’estar exercint la seua tasca professional als centres d’ensenyament públic, té demostrada ja la seua capacitat docent. Un procedimient excepcional com el que la Confederació de STES-i reclama permetria absorvir aquest col·lectiu al si del funcionariat. La nostra assessoria jurídica, i sentències del Tribunal Constitucional, avalen que aquest procés extraordinari és possible executar-lo a través de una DOBLE VIA D’ACCÉS, amb places de nova creació per a l’opció d’accés lliure, i places que estan ocupades pel professorat interí per a l’accés d’aquest col·lectiu.

Hui tenim un esborrany de nou Decret que en derogaria diversos actuals, entre ells el Reial Decret 850/93 que havia regulat fins ara el sistema de concurs-oposició. La Confederació de STES-i manifesta el rebuig total d’aquest document, i exigeix al Ministeri de Cultura, Educació i Esports la negociació amb les forces sindicals d’un NOU MODEL. Aquest nou model, amb una doble via d’accés, ha de tenir bàsicament els següents pilars:

  • PROVES NO ELIMINATÒRIES.

  • TRIBUNALS OBJECTIUS.

  • VALORACIÓ REAL DE L’EXPERIÈNCIA.

Madrid, 16 d’octubre de 2003.

 


¿QUÉ QUEREMOS, QUÉ NECESITA EL COLECTIVO DE PROFESORADO INTERINO?

La Confederación de STEs-i ha mantenido siempre como modelo ideal de ingreso y acceso a los Cuerpos Docentes un concurso de méritos. Este modelo está contemplado como uno de las fórmulas dentro de la Función Pública. Nunca ninguna Administración se ha atrevido a formularlo para los Cuerpos Docentes, a los que la legislación vigente les confiere un sistema de Concurso oposición. La Ley de Calidad amplía este sistema para el ingreso a los cuerpos de catedráticos y al cuerpo de inspectores de educación, al igual quen para la movilidad entre cuerpos.

Los STEs, nos posicionamos claramente en su momento en contra del Real Decreto que regulaba el sistema de Concurso Oposición según la LOGSE, rechazo que fundamentamos, básicamente, en el tipo de pruebas y por el escaso valor que le confería a la experiencia docente.

Recientemente, el Gobierno Estatal, ante la problemática de interinidad en Sanidad, ha arbitrado legalmente un proceso extraordinario para la funcionarización de este personal cuya aplicación aún se está realizando ahora, aunque no se conforma exactamente con la propuesta, también de carácter extraordinario, que la Confederación de STES-i reclama para el profesorado interino. Al Ministerio de Educación, se le exigió el curso pasado, incluso con movilizaciones, que el colectivo de interinos / as de la enseñanza pública, más de 80.000 en todo el territorio nacional, también necesitaba un proceso extraordinario. Actualmente lo estamos exigiendo de nuevo, tanto a las Administraciones Educativas como a los Grupos Parlamentarios, porque los motivos no han cambiado. La aplicación de la LOGSE ha significado un aumento importante de profesorado interino y contratado, lo que ha producido una gran inestabilidad laboral y un importante aumento de la precariedad en el trabajo docente, tal como ha evidenciado el Defensor del Pueblo (estatal). El profesorado interino, en cuanto que está ejerciendo su trabajo en los centros públicos de enseñanza, tiene demostrada ya su capacidad docente. Un procedimiento excepcional como el que la Confederación de STES-i reclama permitiría absorber a este colectivo dentro del funcionariado. Nuestra asesoría jurídica, y sentencias del Tribunal Constitucional, avalan que este proceso extraordinario es posible ejecutarlo a través de una DOBLE VÍA DE ACCESO, con plazas de nueva creación para la opción de acceso libre, y plazas que están ocupadas por el profesorado interino para el acceso de este colectivo.

Hoy tenemos un borrador de nuevo Decreto que derogaría varios actuales, entre ellos el Real Decreto 850/93 que había regulado hasta ahora el sistema de concurso oposición. La Confederación de STES-i manifiesta el rechazo total a este documento, y exigimos al Ministerio de Cultura, Educación y Deportes la negociación con las fuerzas sindicales de un NUEVO MODELO. Este nuevo modelo, con una doble vía de acceso, debe tener básicamente estos pilares:

  • PRUEBAS NO ELIMINATORIAS.

  • TRIBUNALES OBJETIVOS.

  • VALORACIÓN REAL DE LA EXPERIENCIA.

Madrid, 16 de octubre de 2003.

 


Nou projecte de Reial Decret d’ingrés i accés als cossos docents

La Confederació d’STEs-Intersindical valora negativament i s’oposa frontalment al nou projecte per no donar una solució a l’accés del professorat interí a la funció pública docent. A més a més, aquest no és el nostre model d’accés.

La Confederació d’STEs-Intersindical engegarà una campanya estatal contra aquest projecte. S’obriran contactes amb d’altres sindicats per intentar fer-la unitària. La nostra proposta és que durant el mes d’octubre es convoquen assemblees, reunions informatives,… i en novembre una mobilització estatal.

  • El Ministeri d’Educació, Ciència i Esports i les Comunitats Autònomes estan treballant en un nou decret que substituirà al 850/93 que regula l’accés a la funció pública docent. La data prevista per tindre tancada la negociació i el document és el 31 de desembre. El document serà el que s’aplique a partir de la data de la seua aprovació
  • El MECD i les CCAA han constituït una comissió de treball per redactar el document.
  • El document serà negociat en la Mesa Sectorial d’Educació del MECD. En eixa Mesa estan presents STEs-Intersindical, CCOO, UGT, ANPE,CSIF i CIG.
  • En què consisteix el nou Reial Decret?. En un concurs-oposició similar al regulat en el RD 850/93 però amb només dues proves.
    1. La primera prova tindrà per objecte la demostració de coneixements específics necessaris per impartir docència i constarà de dues parts:
    • Primera part: consistirà en el desplegament per escrit d’un tema triat per l’aspirant d’entre dos extrets a l’atzar pel tribunal. La durada serà de dues hores.
    • Segona part: de caràcter pràctic a desplegar en totes les especialitats que incloguen habilitats instrumentals o tècniques. En la resta de les especialitats aquesta prova podrà substituir-se per la resposta per escrit d’un nombre de qüestions, d’entre les que li siguen proposades, relacionades amb el temari i amb el currículum. Aquesta segona part valdrà el 30% del total de la prova. La durada serà determinada en la convocatòria.
    • La primera prova es valorarà de 0 a 10 punts, havent d’arribar, per a la seua superació una puntuació mínima, en cada part, igual o superior al 25% de la puntuació assignada a les mateixes i una puntuació total, igual o superior a 5 punts.
    1. La segona prova té per objecte la comprovació de l’aptitud pedagògica i el domini de les tècniques necessàries per a l’exercici docent. Consistirà en la presentació d’una programació didàctica i l’exposició oral d’una unitat didàctica:
    • La programació didàctica farà referència al curriculum d’una àrea, assignatura o mòdul relacionat amb l’especialitat per la qual es participa. La programació podrà ser referida, a l’etapa d’ESO, Batxillerat o Cicle Formatius, s’ha de presentar per escrit i, posteriorment, defensar-se oralment davant del tribunal.
    • Elaboració, exposició oral i posterior debat davant del tribunal d’una unitat didàctica relacionada amb la programació presentada o d’una unitat didàctica elaborada a partir d’un tema triat per l’aspirant d’entre tres extrets per sorteig dels que composen el temari de l’especialitat. L’exposició i el posterior debat tindran una durada màxima d’una hora i trenta minuts. L’aspirant disposarà de dues hores per a la seua preparació i podra comptar amb el material auxiliar que considere oportú.
    • La qualificació de la segona prova serà de 0 a 10 punts, havent d’obtindre una puntuació total, igual o superior a 5 punts.
    1. Fase de concurs. Només s’aplicarà a les persones que superen la fase de l’oposició. La fase de concurs constarà dels següents apartats:
    • Formació acadèmica entre 3 i 4 punts.
    • Experiència docent, entre 3 i 4 punts.
    • Altres mèrits, entre 2 i 4 punts.
    • Total 10 punts
    1. Qualificació de les distintes fases.
  • La qualificació a la fase de l’oposició serà la mitjana aritmètica de les puntuacions obtingudes en les distintes proves.
  • La ponderació de les puntuacions de les fases d’oposició i concurs per a formar la puntuació global serà de dos terços per a l’oposició i d’un terç per al concurs.

< anar al començament | index ensenyament públic | All-i-Oli | Principal >