canvi climàtic
 

 

 


   

Activitats
didàctiques

Materials
de suport

Enllaços
Acció pel clima
 
29/11/10. Canviem el món, no el clima. Dimecres 1 de desembre, 19,30 h. En el CCC Octubre, C/ Sant Ferran, 12, de València.

Taller participatiu: construcció d'escenaris. València 2025: Explorant el futur per actuar al present. Ricardo Almenar i Maria Diago. Dissabte, 24 d'abril a Octubre, Centre de Cultura Contemporània, de 10 a 14 hores.

III Jornades Territori Valencià i Canvi Climàtic. Desembre 2009. Organitza: Acció pel Clima. [introducció]  [programa]

Acció pel Clima denuncia que el Consell ha tornat a oblidar el Canvi Climàtic en els pressupostos del 2010. Comunicat 19/11/09 

Manifest d'Acció pel Clima. Enfront del canvi climàtic, actua!.

Acció pel clima denuncia la paralització del Consell en la lluita contra el canvi climàtic i l'absència de representants d'alt nivell de la Generalitat en la crucial del clima de Barcelona. Comunicat 5/11/09.

 
   

   
   

Dimecres 1 de desembre, 19,30 h. En el CCC Octubre, C/ Sant Ferran, 12, de València

Canviem el món, no el clima

Calfament global - esgotament dels recursos hídrics - augment del nivell del mar - sequeres i inundacions - desplaçament de comunitats.

Augment de la pobresa - escassetat d'aliments - destrucció d'ecosistemes - extinció d'espècies - sostenibilitat i justícia climàtica.

José Juan Sanchis, d'ACCIÓ PEL CLIMA, l'actual Canvi Climàtic i que ens juguem en la COP 16 de CANCUN.

Magdalena Beramendi, dEntrepobles, abordarà la demanda de Justícia Climàtica i Ambiental dels pobles davant de l'actual capitalisme transnacional d'acumulació per despossessió que s'espera de la COP 16 pel pobles?.

Josefina Aponte Guerrer, dirigent camperola peruana, donarà altres punts de vista des del desenvolupament autocentrat de les comunitats, les alternatives camperoles i de les dones en l'atenció del món. En especial, dins de la Campanya Internacional de "CATAPA" (Brussel·les) contra la mineria a cel obert, parlarà d'organització social i resistència davant dels impactes socials i ambientals.

Luís Suller, d'Ecologistes en Acció de la Serrania, posarà una pinzellada de les agressions ambientals a les comarques de l'interior pel capitalisme extractiu dels materials de construcció i les pedreres il·legals.

Organitzat per ACCIÓ PEL CLIMA en col·laboració amb les ONGD's

   
   
   
   
   
   

   
   

   
   

     
 

Nota aclaratòria: l'àrea de Salut Laboral i Medi Ambient d'Intersindical Valenciana és membre d'Acció pel Clima, dóna suport a totes les seues iniciatives i participa activament en els seus grups de treball i campanyes.

     
   
   

Acció pel Clima denuncia que el Consell ha tornat a oblidar el Canvi Climàtic en els pressupostos del 2010 

[descarregar PDF]

La Generalitat tan sols destina un exigu 0,012% a les polítiques per a frenar les emissions de CO2 a la Comunitat Valenciana, dels quals quasi totalitat, 1,2 milions d'euros, van a la millora d'instal·lacions i accés de la Fundació Mixta amb la Ford, i a uns cursos que no tenen cap relació amb el Canvi Climàtic. 

Acció pel Clima denuncia l'absència d'inversions reals en la lluita contra el Canvi Climàtic en els pressupostos de la Generalitat 2010 en tramitació. Una vegada més destaca als comptes l'incompliment de les promeses del president Camps sobre l'impuls que s'anava a donar a esta lluita, fetes davant del president del Panel Intergovernamental sobre el canvi climàtic (IPCC), Rajenda Pachaury, durant la presentació a València del IV informe de Síntesi d'aquest organisme dependent de l'ONU. Patent falta de compromís queda patent en la dotació del programa “Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental”, que és l'únic que du a terme la direcció general per al Canvi climàtic, a què només es destina l'exigua xifra de 0'012% del pressupost total.  

D'aquesta quantitat, allò cridaner i vergonyós és que més de dos terços del total, es destinen a despeses generals i la millora d'infraestructures de la Fundació per al Desenvolupament i la Innovació, que va ser creada en 1998 entre la Generalitat i Ford Espanya, i que es dedica a la impartició de cursos de formació en l'Escola Universitària de Ford, a Almussafes, cap dels quals no té relació amb el medi ambient ni, de bon tros, amb el canvi climàtic. L'única relació remota entre aquesta Fundació i el canvi climàtic és que hi ha encarregat algun estudi sobre eficiència energètica, per un import molt menor, comparat amb el finançament rebut per aquest concepte.          

Així, novament la dotació per a la lluita contra el Canvi Climàtic és ínfima, i d'ella, ni un sol euro s'utilitza a disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i majoritàriament s'està finançant a empreses contaminants per mitjà del paraigua de la Fundació.  

La lluita contra el canvi climàtic és una tasca que implica tots els governs, inclòs el valencià, a qui exigim assumisca la seua part de responsabilitat abordant una nova política d'aigua, de transports, d'energia i de residus en què la lluita contra el canvi climàtic siga un eix central. 

El desenvolupament de la Comunitat Valenciana no pot passar per ser la Comunitat Autònoma que més incrementa les emissions de CO2. Les emissions de gasos d'efecte hivernacle han crescut en la nostra comunitat pràcticament el doble de la mitjana espanyola, que ja és escandalosament alta, i que fa que siguem un dels països més  incomplidors dels compromisos adoptats al protocol de Kyoto. L'estratègia de desenvolupament i de futur ha de basar-se en les mesures per a frenar l'escalfament global, creant noves ocupacions i una indústria sostenible. 

Des d'Acció pel Clima exigim un compromís de reducció d'emissions per al sector del transport juntament amb mesures d'eficiència energètica d'aplicació a totes les indústries contaminants i complir amb una veritable estratègia per a fer front al canvi climàtic. Tot això requereix partides pressupostàries específiques que no existixen dins del projecte de pressupostos que ha presentat el Consell. 

El conjunt d'organitzacions ecologistes de la Comunitat Valenciana instem al Consell que assumisca que ja no queda temps per a continuar mirant cap a una altra banda. Tot el que no es faça ara resultarà en perjuís irreparables en un futur  pròxim. 

És necessari replantejar-se les vies de desenvolupament executades fins hui, i reemplaçar-les per altres que tinguen en compte este problema mundial a què ens enfrontem: per a això és necessari que els pressupostos arrepleguen partides específiques que sustenten els projectes necessaris per a reduir dràsticament el permanent increment d'emissions de CO2 al nostre territori. 

Acció pel Clima 

19 novembre 2009

     
   
   

   

ENFRONT DEL CANVI CLIMÀTIC, ACTUA!

Manifest de les entitats ecologistes i organitzacions valencianes davant de la reunió a València del Pannell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides, convocant tota la ciutadania a l’apagada  de llums per al dijous dia 15 de novembre entre les 20.00 hores i les 20.05 hores de la vesprada. Aquests 5 minuts de solidaritat amb el planeta, signifiquen un toc d’atenció als governants de tot el món perquè posen els mitjans i actuen responsablement sense demora. 

Sabem que el planeta està malferit i els seus ecosistemes i recursos són víctimes d’una profunda crisi. La causa, les activitats insostenibles de la humanitat, un model de producció, de consum, de transport i d’obtenció d’energia insostenible, que no té en consideració el caràcter finit dels recursos naturals i la vulnerabilitat del nostre entorn. Avui, mentre la pobresa i les guerres per la propietat dels recursos energètics proliferen, la humanitat i els ecosistemes que ens donen suport està en risc de ser afectada greument, amb repercussions globals que seran més extremes per a les poblacions més empobrides.

Els advertiments constants de la comunitat científica els darrers 25 anys, han trobat un ressò i compromís insuficient entre les autoritats dels països més desenvolupats, a més d’haver sigut ignorats i tractats amb hostilitat per altres com els governs dels EE.UU d’Amèrica del Nord, i Austràlia, malgrat les mobilitzacions ocorregudes des de Rio a Johannesburg, Montreal i Kioto. Altres com la Xina i Índia copien el nostre insostenible i depredador model.

El quart i darrer Informe d’avaluació del Pannell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides, fet públic a Paris el passat febrer i que serà ratificat a València amb la presentació de l’Informe de síntesi, no deixa a hores d’ara cap dubte per contestar, les previsions estan reavaluant-se, els canvis que es preveien per a 100 anys són ara per 50 o per 20 anys. Com han dit els científics de l’IPCC; El debat ha finalitzat: és el moment d’actuar. Ara, tenim la ineludible responsabilitat de treballar perquè els efectes de l’escalfament del planeta siguen tant limitats com siga possible.

Les greus conseqüències esperades no són una possibilitat de futur sinó una realitat actual. Tots els informes hi coincideixen. Fins i tot l’informe de caràcter econòmic encarregat pel govern britànic conegut com Informe Stern d’octubre de 2006 és clar i colpidor en les seues conclusions i advertiments. No podem mirar cap un altre costat. En el cas de les regions de l’Europa meridional, ens trobem habitant una latitud del planeta que és i serà encara de les més greument afectades.

La responsabilitat dels governs, dels agents econòmics i socials i de la mateixa societat és enorme. Ens hi va la vida pròpia i la de les generacions futures. Tots i totes ens hem de sentir convocats; en primer lloc les autoritats i les administracions que han de donar exemple, impulsar els acords i les mesures i, en segon lloc, tota la ciutadania amb la nostra actitud responsable i solidària.

El problema té moltes claus: el model de producció i consum, d’ordenació territorial, els canvis en l’ús de la terra i la seua destrucció, el malbaratament dels recursos hídrics i, al capdavant de tots, la crema de combustibles fòssils a causa d’un model energètic i de transport insostenible.

Totes en el nostre cas, són un clar exponent de la inexistència de polítiques compromeses de l’Administració valenciana. Instal·lada irresponsablement en la improvisació i l’autocomplaença, desatén la seua obligació d’impulsar polítiques per a combatre el canvi climàtic. És per això que a hores d’ara el govern valencià encara no disposa d’estratègies de sostenibilitat ni enfront del canvi climàtic, quan el nostre país s’ubica en una de les regions del planeta que més greus impactes ambientals, econòmics i socials rebrà.

Estem davant del major repte de la nostra història del qual es deriva la necessitat imperativa d’accions sense retard. És un repte però davant del qual, la humanitat tenim instruments per a actuar, sols ens cal de les autoritats una actitud responsable i decidida.

Algunes de les mesures que considerem urgents d’abordar són:

  • Establir una estratègia valenciana enfront del canvi climàtic, que incloga objectius sectorials quantificats, calendari i pressupost.
     

  • Adoptar objectius de reducció d'emissions de CO2 amb l’any 2020 i del 80% l’any 2050.
     

  • Defensar amb fermesa les energies renovables, sempre amb les màximes garanties de respecte al territori a fi d'afavorir el seu desenvolupament equilibrat, i garantir que l’any 2010 procedisca de fonts renovables el 12% de tota l'energia, i l’any 2020 arribe almenys el 30%.
     

  • Fomentar mesures d'eficiència energètica en tots els sectors per a reduir el consum total d'energia en un 20% per a l'any 2020
     

  • No autoritzar la construcció de noves refineries de petroli ni centrals tèrmiques
     

  • Un Pla de tancament progressiu de les centrals nuclears; la nuclear no és la solució al canvi climàtic com queda dit al Protocol de Kioto.
     

  • Una reforma fiscal que grave les energies brutes
     

  • Una revisió de la planificació territorial amb criteris estrictes de protecció del territori i sostenibilitat
     

  • Un Pla estratègic d’infrastructures i transport que pose l’accent en un ferrocarril públic, segur i sostenible que millore i augmente la capacitat de mobilitat sota criteris de reducció de les emissions de CO2.
     

  • Una aposta definitiva pel transport no motoritzat, amb bici i a peu en les ciutats i les seues àrees metropolitanes.
     

  • Més i millors ajudes per a mitigar i previndre els efectes del canvi climàtic als països empobrits
     

  • Avaluació prèvia dels impactes sobre el clima dels plans, dels projectes i de les accions de Govern.
     

  • Campanyes permanents de sensibilització ciutadana i d’educació ambiental perquè cada un contribuïsca en el seu àmbit d'acció a la reducció d'emission

La lluita contra el canvi climàtic és tasca de tots. Nosaltres, ciutadans i ciutadanes, podem fer la nostra part utilitzant el transport públic en lloc del cotxe, estalviant energia a les nostres llars i llocs de treball i exercint un consum responsable. Accions necessàries però insuficients i per tant, exigim a les autoritats, administracions i empreses que afronten les seues responsabilitats promovent mesures i accions legislatives i reglamentàries per aconseguir entre tots aquest objectiu. Els poders públics tenen la màxima responsabilitat d’enfrontar les accions necessàries per a reduir els efectes del canvi climàtic.

Signen aquest manifest al País Valencià, s’hi adhereixen i convoquen el proper dia 15 de novembre entre les 20.00 hores i les 20.05 hores l’apagada de llums en favor del planeta les


Organitzacions següents:

Accció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, WWF/Adena Valencia, Joves Verds, SEO/Birdlife, València en Bici, Observatoti del Clima

Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, Plataforma Veïnal Ciutadana Acció-Reacció, Compromís pel Territori, Xúquer Viu, Federació Escola Valenciana

Comissions Obreres, Intersindical Valenciana.

Adhesions:

ELS VERDS Esquerra Ecologista PV, Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià, Esquerra Unida del País Valencià, Los Verdes de Europa.

I quantes organitzacions i entitats socials vulguen adherir-se...

10 de novembre de 2009

     
   
   
 

Acció pel clima denuncia la paralització del Consell en la lluita contra el canvi climàtic i l'absència de representants d'alt nivell de la Generalitat en la crucial cimera del clima de Barcelona

Queden molt lluny els compromisos que el president Camps va assumir de forma solemne davant de tota la ciutadania valenciana fa tan sols dos anys, quan València al novembre 2007 va acollir la reunió de l'IPCC: no es van escatimar esforços, molts d'ells com ara sabem sols de cara a la galeria, i es va prometre l'aprovació de 125 mesures per a pal•liar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, de les quals mai més no se'n va saber.

Fins al pròxim 6 de novembre més de 4000 funcionaris, tècnics, científics i representants polítics de mig món estaran reunits a Barcelona, per aprovar un esborrany d'acord que haurà de ser ratificat en la cimera del Clima de Copenhaguen. Es tracta per tant d'una reunió transcendental per a escriure el full de ruta de la lluita contra el canvi Climàtic d'almenys el pròxims 20 anys. Tanmateix, no pareix que el Govern Valencià s'haja donat per entés: no ha tingut el més mínim interés a participar, pareix que cap responsable d'alt nivell de la inoperant Conselleria de Canvi Climàtic no haja anunciat la seua presència a Barcelona (o potser sí, però com que es tracta de la ciutat comtal probablement no hagen volgut fer-ho públic...). Les últimes notícies que coneixem del senyor Lampista, que presideix el mencionat organisme, són les que trobem en la web www.notasdeprensacv.es, on es cita la seua presència en l'entrada de bous amb cavalls en les festes de Cheste. Tot un exemple de lluita contra el Canvi Climàtic....

El que sí que sabem és que han passat dos anys des de l'aprovació a València del IV informe de Síntesi, un full de ruta indispensable per a substituir el protocol de Kyoto. En eixa reunió, promoguda per l'IPCC, com recordem tots el president Camps es va comprometre de forma solemne a posar en marxa una bateria de mesures, les famoses 125 mesures, per a reduir les emissions de CO2; va proposar la creació d'una Comissió d'Experts d'Estudi del canvi Climàtic, que tinguera caràcter interdepartamental, presidida pel negacionista Manuel Toharia; a més el PP va proposar en Les Corts la creació de la Comissió Especial d'Estudi del canvi Climàtic a la Comunitat Valenciana, que en dos anys no s'ha reunit ni una sola vegada i que ara han tornat a proposar, no sabem bé amb quina finalitat. Finalment el president Camps va volar a Estocolm a aclamar, i probablement a intentar afalagar..., Pachauri i Al Gore en ocasió de la concessió del Nobel. En eixa circumstància va prometre la creació d'un centre de nivell mundial per a estudiar els efectes del Canvi Climàtic.

Totes aqueixes promeses s'han diluït com la neu al sol, han quedat oblidades i aparcades en el mateix calaix de sastre que el president Camps i totes les conselleries utilitzen una vegada apagats els focus de les càmeres. Més preocupats pels problemes interns del seu partit, el PP, i dels embolics amb la justícia, el president Camps i El Govern de la Generalitat estan paralitzats i inoperants davant el Canvi Climàtic. Acció pel Clima considera d'una enorme irresponsabilitat l'actitud del Consell, per això reclamem una reformulació a curt termini de l'Estratègia Valenciana contra el Canvi Climàtic, amb terminis definits de posada en marxa de les mesures allí contingudes, amb l'assignació d'uns pressupostos suficients per posar-les en pràctica; la posada en marxa d'una comissió d'avaluació dels resultats i un seguiment continuat del desenvolupament de les mesures.

La reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle experimentat en l'últim any és un fet puntual, que es deu en gran manera a la persistència i incidència de la crisi econòmica, que ha reduït la intensitat de l'activitat econòmica. Per això s'equivoca la Generalitat a mostrar-se satisfeta amb la reducció del CO2, en quantitats inapreciables, dient-ho de passada. Perquè a la Comunitat Valenciana l'estructura de creació del PIB no s'ha modificat, perquè continuem depenent de fonts energètica contaminants i creem riquesa emprant el doble d'energia per unitat de PIB creada. Una circumstància que implica el malbaratament inassumible de recursos naturals, que afecten directament el canvi climàtic, amb unes emissions que ara mateix tenen una desviació del 70,86% de les emissions valencianes respecte al compromís del 15%, 30 punts per damunt de la mitjana nacional.

El nostre territori serà una dels més afectats pel canvi climàtic, això provocarà la desaparició de la valuosa biodiversitat de la qual ara mateix gaudim. A causa sobretot de la més que probable reducció de les pluges, l'increment de la intensitat solar (a l'octubre la temperatura mitjana s'ha situat 2,2é per damunt de l'experimentada el passat any) i l'avanç de la desertització. Un panorama descoratjador que no obstant això té remei, per això Acció pel Clima reclama al Consell més responsabilitat, més compromís i que passe de les promeses als fets.

Acció pel Clima

5/11/2009
 

   
 

Nota aclaratòria: l'àrea de Salut Laboral i Medi Ambient d'Intersindical Valenciana és membre d'Acció pel Clima, dóna suport a totes les seues iniciatives i participa activament en els seus grups de treball i campanyes.

     
   

 Materials de suport

 


intersindical valenciana  / stepv  / stas  / stspv