Salut Laboral

28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball: la salut laboral en espardenyes

24 / 04 / 2012 | Intersindical

Les condicions de treball exerceixen una influència directa i considerable en la salut i el benestar de les persones treballadores, però lamentablement, estem assistint a un important deteriorament de la seua salut, així com a una reducció dels recursos dedicats a la prevenció de riscos en les empreses. Aquesta situació suposa un menyscapte en la salut i en la seguretat de les persones que, en algunes ocasions, acaben pagant amb la pèrdua de la vida.

"L'obrer té més necessitat de respecte que de pa." Karl Marx

La reforma laboral, elimina drets històrics dels treballadors i treballadores, atacant la política de protecció social, el dret a la negociació col·lectiva… i afectant la salut de les persones treballadores, tant físicament com psíquicament.
Les condicions laborals establides estan provocant en el conjunt de treballadors i treballadores por i desequilibris emocionals, a causa del estat d’incertesa i la indefesió constant a què estan sotmesos, fet que danya la seua salut.
“Almenys el 85% de tots els accidents del treball són provocats per la incapacitat de tirar avant amb l’angoixa emocional”. E.M. Gherman
L’organització del treball i les relacions laborals poden ser determinants per a la salut de les persones treballadores. Una jornada extensa o un ritme accelerat poden provocar fatiga, i això origina que l’exposició a sofrir accidents siga major. També els excessius nivells de supervisió i vigilància poden desconcentrar duran la realització de la tasca. Un altre factor important és la claredat de les ordres de treball i la coherència entre els diferents nivells de comandament.
La situació de desprotecció i d’inseguretat amb que han d’enfrontar-se tots els dies els treballadors i treballadores dels diferents sectors, a causa de la reducció constant de les polítiques preventives i l’incompliment sistemàtic de la llei de prevenció en els diferents sectors, així com la inestabilitat laboral existent, ens aboca a unir les nostres forces per aconseguir un treball decent, digne, segur i saludable, aspiració de totes les persones treballadores durant la seua vida laboral.
Solament així, aconseguirem disposar d’oportunitats per a accedir a un treball que siga productiu i que tinga lloc un ingrés digne; seguretat en el lloc de treball i protecció social per a les famílies; millors perspectives de desenvolupament personal i integració en la societat; llibertat perquè les persones expressen les seues opinions; organització i participació en les decisions que afecten les seues vides, i igualtat d’oportunitats i tracte per a totes les dones i homes.
L’OIT defineix la salut laboral com:
“El grau complet de benestar físic, psíquic i social i no només com l’absència de malaltia dels treballadors com a conseqüència de la protecció enfront del risc.”
Descarregat els documents del Dia Internacional de la Salut Laboral:




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.