Retallades

Sanitat ha de garantir l’atenció sanitària gratuïta a totes les persones immigrants

31 / 08 / 2012 | Intersindical

Intersindical Salut - Intersindical Valenciana considera que les recents declaracions del Conseller Rosado intentant traslladar la responsabilitat a les ONGs són una burda improvisació i un autèntic disbarat des del punt de vista organitzatiu i pràctic.

Pel sindicat, la proposta recollida al RDL 16/2012 d’excloure a les persones immigrants “irregulars” de la major part de les prestacions sanitàries constitueix una irresponsabilitat sanitària i humanitària. Per una part donaria peu a la creació d’una borsa de centenars de milers persones sense possibilitat de rebre tractament i atenció a les seues patologies pròpies; però, a més a més, quedarien fora de control sanitari patologies endèmiques en altres països, amb el risc per a la salut pública que podria comportar.

Per altra banda, la mesura té una vessant humana més dramàtica, perquè exclou de l’atenció sanitària aquelles persones que menys recursos tenen per fer front a qualsevol problema de salut i, al mateix temps, per les seues circumstàncies personals i socials, constitueixen un col·lectiu especialment susceptible a patir desequilibris en el seu estat de salut.

Davant aquestes evidències, el Conseller Rosado eludeix reconèixer la seua responsabilitat, negant el problema i suggerint que les ONGs poden encarregar-se de l’atenció sanitària d’aquest col·lectiu. Una hipòtesi que les pròpies ONGs ja han descartat, perquè no disposen de la infraestructura, ni els fons necessaris per assumir aquesta responsabilitat; tot just en un moment en què han vist retallats de forma substancial el seus ingressos per subvencions públiques. Realment el Conseller no ha tingut mai la intenció d’establir mecanismes paral·lels per garantir l’atenció sanitària de la població immigrant en situació irregular, perquè demà entra en vigor la mesura i el conseller no ha donat un pas en aquest sentit.

A més, des de Intersindical Salut - Intersindical Valenciana considerem que seria absurd articular mecanismes nous d’atenció a aquest col·lectiu amb recursos públics, quan ja existeix un sistema sanitari que compleix aquestes funcions amb més qualitat assistencial i més garanties per a la salut pública. Per aquestes raons, exigim al Conseller de Sanitat que es faça ressò del clam ciutadà, que no provoque una crisi humanitària i sanitària, i que, com ja han manifestat altres Comunitats Autònomes, no faça efectiva l’exclusió de les persones immigrants en situació “irregular” del sistema sanitari prorrogant la validesa de les seues targetes sanitàries.

Finalment, des de la Intersindical Valenciana s’anima a participar en totes les mobilitzacions convocades unitàriament per al proper 1 de setembre de 2012 que tenen com finalitat la derogació d’aquesta norma.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.