Ciència

Pilar Bosch i la bioneteja

El 28 de març Intersindical Cultura acollí per primera vegada una conferència científica.

Pilar Bosch amb els frescos de sant Joan del Mercat.
Pilar Bosch amb els frescos de sant Joan del Mercat.
06 / 04 / 2012 | Dolors Jimeno

La investigadora valenciana Pilar Bosch va parlar sobre la seua investigació en biotecnologia per al tractament del patrimoni històric i artístic mitjançant bacteris entrenats per a eliminar la brutícia de les obres d’art.

Intersindical Cultura acollí la conferència Biotecnologia aplicada a la restauració del patrimoni históric i artístic: la bioneteja.
L’acte es va iniciar amb la intervenció de la professora doctora Pilar Roig Picazo, catedràtica de Restauració del departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València. És codirectora de R&R, Restauración y Rehabilitación, Revista internacional del patrimonio histórico, revista de prestigi internacional.
Com internacional és la rellevància, tot i la seua joventut, de la investigadora Pilar Bosch, llicenciada en Biologia i doctora en Belles Arts.
Molts mitjans de comunicació com els diaris El País i El Mundo, les televisions TV3 i La Sexta, revistes com Natural Geographic i Wired Magazine se n’han fet ressò.
Pilar Bosch parlà del seu treball a Sant Joan del Mercat i als ponts de la Trinitat i dels Serrans de València, on aplica aquesta nova tecnologia capaç d’arribar de manera eficient allà on els mètodes tradicionals no són capaços mitjançant la utilització de bacteris com a agents de neteja biològica. També va mencionar els treballs de bioneteja que ha dut a terme en el Camposanto de Pisa.
Els treballs d’investigació de la doctora Bosch en el camp de la biotecnologia l’han duta a descobrir uns microorganismes que, aplicats correctament a la superfície que es vol netejar, es mengen la brutícia tant si és deguda a eflorescències salines, crostes negres, cola animal o altres restes d’intervencions humanes desgraciades.
S’ha de dur a terme un cultiu de bacteris en el laboratori per a poder-les entrenar per a eliminar allò que la investigadora vol segons el deteriorament de l’obra que s’ha de restaurar. Gràcies a la presentació que ens va oferir en la pantalla de la sala d’actes de la Intersindical Valenciana tot el públic va entendre perfectament com es fa la bioneteja, un procés respectuós amb el medi ambient, efectiu, econòmic i no tòxic per qui ho aplica,  trets aquestos més avantatjosos en relació als mètodes tradicionals.
Amb la finalitat de posar al servei de la societat tota aquesta tecnologia i tot aquest coneixement, Pilar Bosch ha creat, amb altres persones, l’empresa Resatura BioTech.
Durant el debat que seguí a la intervenció,  la professora Roig agraí les opinions i propostes del públic, un públic molt interessat en la disciplina. Un dels assistents, l’erudit valencià Vicent Mateo arribà a proposar una solució per a l’absis de Sant Joan del Mercat que Pilar Roig prometé prendre en consideració.
També eren presents l’arquitecta i professora de la Universitat Politècnica de València Margarita Fernández; la pintora i professora de l’Escola d’Art i Superior de disseny, Pilar Belmonte; l’arquitecte Rafael Lillo i les pintores Rosa Torres i Lucía Bosch (que pròximament exposarà en la Intersindical) entre moltes altres persones.



Comentaris
MARIA JESUS GONZALEZ SENENT
10 / 02 / 2016 - 13:28

El día 13, no puedo ir y me interesa mucho esa visita, me gustaría saber si se repite algún otro sábado.

mi correo es: .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)
teléfono 635324510



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.