Finalment, cap Administració valenciana ingressarà la paga extraordinària de Nadal de 2012 en els comptes corrents del seu personal.
Davant aquest evident robatori que ens perpetren a causa del Reial Decret Llei 20/2012, d’11 de juliol, del Govern de l’Estat, no tindrem més remei que reaccionar acudint als tribunals de Justícia. Tots els sindicats de la Plataforma, però, ens hem posat d’acord en l’estratègia que tot seguit us exposem, amb l’objectiu de facilitar la defensa jurídica de tothom, però amb el menor cost i esforç possible.
Quan es pot començar a recórrer i fins quan?
Quan siga evident que no ens han pagat, és a dir, un mes després de la data en què ens haurien d’haver ingressat la paga: a finals de gener de 2013.
Està exceptuat d’aquesta afirmació el personal al servei de l’Administració de Justícia, al qual ja han començat a descomptar-li la part proporcional des d’agost passat.
En tractar-se d’una reclamació de quantitat, el personal funcionari disposa de quatre (4) anys, és a dir, fins gener de 2017.
Hem de recórrer tots i totes ja?
Com tenim temps fins 2017, no és necessari fer-ho tot lo món alhora. De fet, us proposem que NO recorregueu en aquest moment, sinó que espereu al resultat dels recursos que interposaran les organitzacions sindicals.
Quina via van a utilitzar els sindicats per recórrer?
Depèn dels diferents règims jurídics del personal públic:
- En el cas del personal laboral, es presentaran conflictes col·lectius en els diferents àmbits en què hi hagen convenis col·lectius en vigor. Aquesta acció la duran a terme els sindicats legitimats en cada àmbit, i permet obtenir una resolució que afecta tot el personal afectat per eixe conveni col·lectiu.
- En el cas del personal funcionari i estatutari, cada sindicat presentarà un nombre limitat de recursos que abasten tots els àmbits sectorials (Administració de la Generalitat, Administració de Justícia, Educació o Sanitat, Administracions locals, organismes autònoms, etc.), i assumiran les costes del procediment contenciosa en el supòsit de què es perguera. Així, no caldrà que recorregueu totes i cadascuna de les persones en aquest moment. Quan hi haja sentències fermes dels primers recursos, que esperem que siguen positives, es podrà efectuar l’extensió de sentència que corresponga.
- Per a l’Administració General de l’Estat, aquest mateix procediment s’unificarà al si de la plataforma estatal de sindicats del sector públic.
Què van a demanar els sindicats?
Dues coses: en primer lloc, el pagament íntegre de la paga extra de Nadal de 2012. Pensem que hi ha motius per defensar-ho, com la inadecuada utilització del decret-llei o la llavors recent aprovació de la llei de pressupostos de l’Estat.
La segona qüestió, que es demanarà de forma subsidiària, serà el pagament dels 44 dies meritats (devengados) de la paga extra, ja que el decret-llei que l’anul·la va entrar en vigor el 15 de juliol. Sobre aquesta segona petició hi ha abundant doctrina jurisprudencial.
En el cas del personal laboral, en alguns casos seran 14 dies (els de juliol), dependent del que diga cada conveni col·lectiu.
Llavors, jo no puc recórrer en el meu nom?
Sí que se pot. L’estratègia que us proposem busca estalviar esforços i costos, però no nega que cada persona puga recórrer pel seu compte. Però no ho recomanem.
Cal tenir en compte que amb la nova llei de taxes judicials, les persones funcionàries estem obligades a acudir amb advocat/da i procurador/a, la qual cosa multiplica els costos dels recursos, ja que fins el moment no calia que acudirem amb aquest assessorament, sinó que era voluntari. A més, les costes s’han generalizat i en cas de perdre el recurs també han augmentat.
Jo ja he recorregut, ara què faig?
Hi ha persones que han recorregut ja, normalment presentant un recurs d’alçada. En eixe cas, han d’anar fins el final, presentant recurs contenciós i els recursos posteriors que calguen fins obtenir una sentència ferma.
Si no se fa així, es pot considerar que l’acte –la no percepció de la paga extra- ha estat consentit, amb la qual cosa eixa persona seria exclosa d’una possible recuperació del pagament per les vies que abans hem exposat. En aquests casos, us recomanem que us dirigiu al sindicat de la vostra confiança perquè els seus serveis jurídics se’n facen càrrec. Penseu que hi ha terminis que complir que poden invalidar tot el procediment.
Si faig cas dels sindicats, no se’m passarà el termini per a recórrer?
No. Com ja hem dit més amunt, aquesta qüestió cal enfocar-la com una reclamació de quantitat, de manera que hi ha quatre (4) anys, és a dir, fins gener de 2017. Amb el ritme habitual de l’Administració de Justícia, hauríem de tenir sentències fermes prou abans d’eixa data.
Casos especials
Hi ha alguns casos en que la situació particular de cada persona fa convenient que es recórrega individualment. Per exemple, les persones que s’hagen jubilat o que se vagen a jubilar entre l’1 de juny de 2012 i el moment de l’ingrés dels diners de la paga extra com a aportació al pla de pensions –com preveu el Decret-llei 20/2012-, etc. En aquests casos, cal que us dirigiu al sindicat de la vostra confiança perquè us assessoren.
Que passa amb les cotitzacions a la seguretat social, la segueixen aplicant sobre la mateixa base de cotització corresponent a les 14 pagues.
Esperem també que es resolga la sol·licitud de l’extra i després q es regule?