Drets democràtics

La reforma de les subvencions a sindicats i patronal, una operació de maquillatge

La Conselleria d’Economia pacta amb les grans centrals sindicals i la patronal una reforma del seu finançament per minimitzar els efectes negatius de les sentències dels tribunals sobre la Llei de Participació Institucional.

05 / 10 / 2017 | Intersindical

La proposta que va presentar la Conselleria d’Economia el dilluns passat consisteix en reduir de 5’2 a 2’8 milions les ajudes a la patronal, CCOO i UGT en aplicació de la Llei de Participació Institucional. La diferència es destinarà aincrementar els fons d’ajudes directes a les organitzacions sindicals en funció del nombre de delegats i delegades, de 380.000 € fins a 2’25 milions, i a establir un fons per actuació en matèria de prevenció de riscos laborals de 1’2 milions; dels quals 600.000 són d’adjudicació directa a la patronal, CCOO i UGT i els altres 600.000 € d’adjudicació per lliure concurrència entre totes les organitzacions sindicals i patronal.

Una operació per garantir que els ingressos de CCOO, UGT i la CEV no es vegen minvats

Més enllà del valor gràfic d’aquest complex ball de xifres i sigles, la proposta només pretén alçar una cortina de fum per amagar que es tracta d’una operació per garantir que els ingressos de CCOO, UGT i la CEV derivats de la Llei de Participació Institucional no es vegen minvats, com a conseqüència de l’aplicació de les sentències que anul·len alguns dels seus preceptes, limitant el finançament, únicament, a les iniciatives institucionals i impedint el finançament de les iniciatives que puguen partir de les organitzacions sindicals.

En efecte, la sentència redueix considerablement els supòsits susceptibles de finançament a càrrec dels fons de participació institucional i, per tant, s’imposava la necessitat de cercar fórmules alternatives de finançament, que restituïren quantitativament la situació anterior. I això és el que s’ha fet, però, per donar-li un aspecte de legalitat i evitar les crítiques, han tingut que pagar el peatge d’incloure en la nova fórmula a la resta d’organitzacions sindicals.

Intersindical Valenciana no se sent vinculada a aquest nou model de regulació de les subvencions a les organitzacions sindicals per diversos motius. El primer, és que no hem estat convocats per participar en la negociació; se’ns ha informat del mateix com a cosa feta i sense possibilitat d’introduir modificacions. El segon i més important, és que no compartim el model.

Des del sindicat sempre hem defensat que l’autonomia sindical i la llibertat per dissenyar, sense hipoteques, la acció sindical, està directament vinculada a l’autosuficiència financera; és a dir, que les organitzacions sindicals han de finançar-se,fonamentalment, en base als ingressos per quotes de l’afiliació. No obstant això, d’haver-ne subvencions dels poders públics, aquestes s’han de distribuir entre totes les organitzacions amb criteris objectius i quantificables per evitar situacions arbitraries que afavorisquen, només, a determinats sindicats, com és el cas dels fons destinats a la participació institucional.

Per aquestes raons i tenint en compte que la nova proposta de la Conselleria d’Economia consolida situacions de privilegi, Intersindical Valenciana no pot acceptar-la com a satisfactòria i exigirà la supressió dels fons de participació institucional i la partida de 600.000 €, reservada a UGT, CCOO i patronal,destinada a actuacions en matèria de salut laboral. Respectant, per altra banda i per ser objectives i plurals, les fórmules de subvenció directa per delegats i delegades i la subvenció de les accions en prevenció de riscos laborals per lliure concurrència, independentment de les quanties finalment assignades.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.