Mobilitzacions

El referèndum reivindica la dignitat de la ciutadania

Dilluns, 15 d’octubre, va tindre lloc l’acte de presentació de la Comissió Promotora del Referèndum promoguda per la Cimera Social

16 / 10 / 2012 | Intersindical

El paranimf de la Universitat Complutense de Madrid va acollir la presentació de la Comissió Promotora del Referèndum promoguda per la Cimera Social-que integra més de 150 organitzacions-davant un auditori en el qual han intervingut com a representants de la Comissió, Carlos Berzosa, Màximo Pradera i Almudena Grandes, que ha estat l’encarregada de llegir la carta que remetrà a Mariano Rajoy exigint la celebració de la consulta.

En l’acte, en el qual es trobaven nombrosos representants dels àmbits de la cultura, la universitat i el sindicalisme, s’ha presentat a les personalitats que formen la Comissió Promotora de l’esmentada consulta, de la qual formen part, al costat de l’escriptora , la catedràtica de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Marina Subirats, el catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Complutense de Madrid, Carlos Berzosa, el president de la Fundació per a una Cultura de Pau i exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Saragossa, l’escriptor Ramiro Pinilla, l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Vallejo i el magistrat emèrit del Tribunal Suprem, José Antonio Martin Pallín.

Completen la llista la filòsofa i catedràtica d’Universitat, Victòria Camps, el catedràtic de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Antonio Martín Artiles, el sociòleg i politòleg Vicenç Navarro, l’historiador i catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat Complutense de Madid, Julio Aróstegui, la pianista Rosa Torres Pardo, l’escriptora Fanny Rubio, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Carlos III, Ángel Bahamonde, la historiadora i professora titular d’Història de la Universitat Complutense de Madrid, Rosa María Capel i els periodistes Màxim Pradera i Rosa Maria Artal.

La presentació de l’acte ha estat conduïda pel periodista d’El País, Santiago Carcar, que ha volgut fer referència als treballadors i treballadores que estan lluitant pel seu futur, en relació a l’ERO que pretén fer aquest diari i en el qual proposen acomiadar 150 persones “tot i obtenir beneficis”.

Carlos Berzosa, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Complutense de Madrid, ha intervingut per denunciar que “el problema no està en l’austeritat, sinó en un mercat que s’ha imposat sobre les polítiques dels governs pel que la democràcia està segrestada” .

Berzosa ha animat a la ciutadania a reivindicar la dignitat i la participació en la vida política mitjançant un referèndum, “som ciutadans que hem perdut la nostra capacitat de decidir, mentre els governs fan el contrari del que deien que anaven a fer”. “Hi ha una altra política que passa per establir prioritats en la despesa pública, donant-li prioritat a la investigació, l’educació i la salut”, i alhora ha denunciat la falta d’una política fiscal i de lluita contra el frau.

El periodista Màximo Pradera ha mostrat el seu rebuig “davant un Govern que actua com si els vots obtinguts en les eleccions foren un xec en blanc per fer i desfer en llibertat” i després de fer un paral · lelisme entre la situació actual i el “Contuberni de Munic” ha exigit la convocatòria d’un referèndum ja que aquest suposa “triar entre els diners i la llibertat”. “Anem a decidir sempre la llibertat perquè fins ho diuen els liberals, que de la llibertat ve els diners”, va afegir.

Les intervencions han conclòs amb la lectura, per part d’Almudena Grandes, de la carta que es remetrà al president del Govern per exigir la convocatòria d’una consulta popular davant del “flagrant incompliment del contracte electoral establert entre el PP i els seus votants” ja que “el 20 de novembre (data de les últimes eleccions generals) ningú va poder pronunciar-se sobre l’abaratiment de l’acomiadament, sobre la individualització de les relacions laborals, sobre les retallades en educació, sanitat i serveis ..”.

A més, la Comissió s’empara en l’article 92.1 de la Constitució espanyola, que estableix que: “Les decisions polítiques d’especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans”. “Ningú pot estranyar que demanem al Govern que vostè presideix que convoque un referèndum en el qual la ciutadania pugui expressar lliurement la seva opinió sobre si aquest és el camí a seguir per superar la crisi”, afirma.

Aquesta iniciativa de sensibilització i mobilització social pretén arribar a tots els racons del país i per això participaran activament les organitzacions que integren la Cimera Social, que arribarà als centres de treball, les universitats, els centres de formació professional, centres sanitaris, centres de majors, centres integrats dels serveis socials ...

La Cimera Social ha posat en funcionament el web http://www.exigimosunreferendum.org perquè qualsevol ciutadà puga signar la petició de convocatòria de la consulta.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.