La reforma, que tindrà un periode d’aplicació de quinze anys, té com objectiu el retard de l’edat real de jubilació i abaratir-la.
L’1 de gener de 2013 s’ha començat a aplicar la reforma de les pensions aprovada pel govern en 2011. Aquesta reforma suposa que s’haurà de treballar més i cotitzar més per tenir dret a una pensió igual a la que tindríem si se’ns s’apliqués la legislació que ha estat en vigor fins el 31 de desembre de 2012. La reforma, que tindrà un periode d’aplicació de quinze anys, té com objectiu el retard de l’edat real de jubilació i abaratir-la.
Es pretén potenciar els fons privats i la gestió privada del fons de reserva
Ara, la mitjana de l’edat de jubilació se situa sobre els 63 anys, quan l’edat legal és de 65 anys. De la situació actual passarem progressivament a una altra, en la que com a mitjana, ens jubilarem a una edat superior dels 65 anys, i que es comptaran més anys de cotització per calcular les pensions. Per altra part, dels 15 anys de cotització que es prenien per a calcular les pensions es passarà, de manera progressiva, a 25 anys. Respecte a l’edat de jubilació, es passarà dels 65 anys als 67 anys que s’aplicarà al final del procés d’implantació d’aquesta reforma.
Malgrat totes aquests canvis tan negatius per les treballadores i treballadors, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat la seua intenció de reformar, de nou, el sistema de pensions en 2013 en els següents aspectes:
1. La supressió del període transitori d’aplicació de la reforma pactada en 2011 i aprovada per l’executiu de Zapatero, amb l’acord dels sindicats CCOO i UGT i de la patronal.
2. L’augment del periode de 25 anys de cotització a tota la vida laboral per calcular la quantia de la pensió.
3. L’obertura d’un debat sobre els jubilacions anticipades i l’harmonització del sistema de classes passives de l’Estat amb el Règim General de la Seguretat Social. El govern ha decidit mantindre l’actual situació d’aquestes modalitats fins que no es produïsca i s’aplique aquesta reforma que pretén aprovar.
El govern portarà les seues propostes al Pacte de Toledo per buscar el consens dels agents socials. A més, ha anunciat que, cas de no produir-se cap acord, legislarà unilaterlament en el sentit del seu programa reformista.
Per altra part, el govern està utilitzant el fons de reserva de la seguretat social en la compra de deute espanyol. Això està posant en perill el futur d’aquesta reserva i, per tant, la seua viabilitat futura. A Grècia, en saben molt sobre aquesta situació.
Intersindical Valenciana es va oposar a la reforma aprovada pel govern de Zapatero i s’oposa a la plantejada per Rajoy. Des del Sindicat es considera que el camí per la generació d’ocupació no passa per l’augment de l’edat de jubilació ni per abaratir les pensions sinó per altres mesures. A més, la reforma de les pensions amaga la seua veritable finalitat: la potenció dels fons privats de pensions i la gestió privada del fons de reserva de la seguretat social.
Per tot açò, Intersindical Valenciana aposta per convocar noves mobilitzacions per defensar un sistema públic de pensions i, alhora, una pensió digna per a totes i tots.
Soy funcionaria auxiliar de gestión desde 1974. Pertenezco a Muface. Renuncié al acceso al grupo C para mantener la edad de jubilación a los 60 años. El 2 de enero de 2013 he cumplido 59 años. ¿Podré jubilarme el 2 de enero de 2014?