Pensions

16 d’abril, jornada de lluita estatal en defensa del sistema públic de pensions

La Coordinadora Estatal en defensa del sistema públic de pensions, on està integrada la Intersindical Valenciana, ha convocat per al dilluns 16 d’abril una Jornada de Lluita Estatal pel Sistema Públic de Pensions i per dir no al producte paneuropeu de pensions individuals que impulsa la Unió Europea.

10 / 04 / 2018 | Intersindical

El Sindicat ha donat suport des del primer moment a aquest moviment unitari, que ha aconseguit mobilitzar centenars de milers de persones al llarg de l’Estat i de moltes localitats valencianes.

La Coordinadora Estatal i la Coordinadora Valenciana treballen des de fa mesos per informar sobre la situació de les pensions i per articular una mobilització social, des de la base, horitzontal, unitària, democràtica, plural, sense protagonismes partidistes ni sindicals, per defensar les pensions públiques i per oposar-se a les pretensions del govern espanyol de reduir les quanties de les pensions i de posar-les en mans privades. A hores d’ara, més enllà de l’empobriment al qual se sotmet les persones pensionistes, el que està en joc és el mateix sistema públic de pensions.

Les mesures incorporades als PGE 2018 sobre pensions són totalment propagandístiques. Algunes d’aquestes, com ara l’augment de les pensions de viudetat o de les pensions mínimes, van estar anunciades en 2011, per la qual cosa no estem davant de cap novetat sinó del compliment dels compromisos que no s’havien portat a la pràctica; o bé d’altres, com la rebaixa fiscal anunciada, que no tindrà efectes reals per a la majoria de les persones pensionistes, per la qual cosa veuran com tornen a perdre poder adquisitiu o no recuperaran tot el que ja han perdut des que governa Mariano Rajoy.

Les principals reivindicacions de la Coordinadora Estatal es concreten en:

  • Defensar una pensió digna i equiparar la pensió mínima al salari mínim interprofessional, amb una pujada mínima del 8%, amb la idea d’avançar cap a una pensió mínima de 1080 € que garantesca amb dignitat la vida en relació amb els criteris de la Carta Social Europea
  • Incrementar les Pensions No Contributives i subsidis un 8%, així com els subsidis per a majors de 52 i 55 anys en el mateix percentatge
  • Incrementar “totes” les pensions en percentatge igual o per sobre de l’IPC, començant per l’1,9% perdut el 2012
  • Mantenir el Sistema de la Seguretat Social tal com està i, en cas de necessitat, recórrer als pressupostos generals de l’Estat
  • Lluitar contra la privatització de les pensions i dels serveis públics, de manera especial als que afecten a la gent gran. Per això, exigim l’eliminació de les desgravacions fiscals per als plans de pensions privades. A més, ens oposarem rotundament a qualsevol directiva que puga ser imposada als estats membres de la Comunitat Europea i que puga afavorir la constitució d’aquests plans i fons privats
  • Exigir la derogació de les reformes del 2011 i 2013, tan lesives per a la classe treballadora en general i per als pensionistes en particular i demanar el restabliment de la jubilació a 65 anys, així com la paralització del factor de sostenibilitat previst pel vinent, que lliga la quantia de la pensió a l’esperança de vida de la persona pensionista
  • Eliminar els topalls de les bases de cotització per incrementar els ingressos del sistema i la jubilació amb menys de 65 anys, sense penalitzar amb coeficients reductors per cotitzacions de més de 40 anys

Arribats a aquest punt, Intersindical Valenciana vol deixar clar que la situació actual té uns clars responsables, uns –CCOO, UGT, CEOE, CEPYME i el govern espanyol presidit per José Luis Rodríguez Zapatero– per haver subscrit l’Acord Social i Econòmic per al creixement, l’ocupació i la garantia de les pensions en febrer de 2011, i altres –el govern de Mariano Rajoy– per imposar una reforma de les pensions en 2013. La suma de les dues reformes ha suposat un atac sense precedents a les persones pensionistes actuals i futures.

La reforma de les pensions de 2011, signada per CCOO i UGT amb la patronal i el govern, ha suposat:

Incorporar el concepte de carrera laboral completa davant la Seguretat Social per a les persones treballadores que hagen cotitzat 38 anys i sis mesos. L’edat de jubilació dels qui acumulen la carrera laboral completa serà a partir de 65 anys; per a la resta, l’edat de jubilació es fixa en 67 any
Passar el període de càlcul de la base reguladora de la pensió de 15 a 25 anys
Incorporar el Factor de sostenibilitat amb l’objectiu de mantenir la proporcionalitat entre les contribucions al sistema i les prestacions esperades d’aquest i garantir-ne la sostenibilitat. A partir de 2027 els paràmetres fonamentals del sistema es revisaran per les diferències entre l’evolució de l’esperança de vida a 67 anys de la població en l’any en què s’efectue la revisió i l’esperança de vida a 67 anys en 2027. Els organismes oficials efectuaran aquestes revisions cada cinc anys sota les seues previsions

És a dir, la reforma pactada suposa: augmentar l’edat de jubilació, reduir la quantia de les pensions i ajustar-la a l’evolució de l’esperança de vida. Un aspecte, aquest darrer, que el govern de Mariano Rajoy ha “millorat” per reduir més encara les pensions i justificar-ne les privatitzacions.

La reforma imposada pel govern de Mariano Rajoy en 2013 va introduir dos canvis importants:

  1. Introducció d’un nou sistema d’actualització de les pensions, Índex de revalorització (IR). Des de 1997 aquestes es revaloraven amb l’IPC. El Govern pujava les pensions segons la seva previsió d’inflació per a cada any. Passats els mesos, si la dada real de novembre d’IPC era superior al previst, els pensionistes rebien la diferència en un únic pagament a l’any següent; si era igual o inferior, no se’ls treia de la pensió. Aquest sistema, si s’aplicara sempre, garantiria que no es perdera poder adquisitiu.

  2. Per contra, l’IR és el resultat d’una complexa fórmula matemàtica que té en compte l’evolució de diversos factors i que està lligada a la situació econòmica present i futura i a variables d’ingressos i despeses que suposa clarament una reducció de les pensions. La llei fixa un sòl de pujada del 0,25% per als anys dolents, de manera que els pensionistes perdran poder adquisitiu si la inflació supera aquesta xifra; una pèrdua que serà costosa de recuperar perquè també hi ha un sostre per la pujada de les pensions en els anys de bonança, l’IPC més 0,5%. Això vol dir que per cada punt percentual de poder adquisitiu que es perda en un any dolent, es necessitaran dos anys molt bons en els quals s’aplique la pujada màxima. Aquest índex s’aplicarà a tots els pensionistes, actuals i futurs.
  3. Factor de Sostenibilitat, que consisteix en un coeficient que s’aplicarà en el moment de calcular la pensió de la nova gent jubilada. La pensió mensual que s’ha de cobrar s’ajustarà a la variació de l’esperança de vida. Com, previsiblement, l’esperança de vida augmentarà en el futur, les prestacions mensuals seran més baixes. El Ministeri de Treball assegura que la prestació total percebuda serà equivalent a la de pensionistes anteriors, ja que es cobrarà menys cada mes però durant més anys.

Com es veu, la reforma del 2013 va un pas més enllà de la reforma de 2011. Totes dues són molt perjudicials per a les treballadores i treballadors, per a les persones pensionistes actuals i, especialment, per a les futures.

Finalment, Intersindical Valenciana considera que el sistema de pensions púbiques està en perill per culpa de les polítiques laborals, socials i econòmiques dels governs i per les directrius europees que pretenen privatitzar-les. Cal, doncs, capgirar-les per garantir ingressos per la via de la seguretat social i dels pressupostos, de manera que s’asseguren unes pensions públiques dignes per a totes i tots. Per fer-ho, cal augmentar la pressió per impedir nous pactes o noves normes que perjudiquen les persones pensionistes actuals i futures, per la qual cosa fem una crida a participar en les mobilitzacions que estan convocades per al dia 16 d’abril.

Concentracions

  • Alacant. Plaça Ajuntament, 12 hores
  • Callosa de Segura. Plaça Espanya. 10.30 hores
  • Ibi. Ajuntament. 12 hores
  • València. Plaça Ajuntament. 11.30 hores

Manifestacions

  • Castelló. Plaça Major. 19 hores.
  • Elx. Plaça de Baix -  Ajuntament. 12 hores.
  • Ontinyent. Pl. Ajuntament a Pl. Concepció. 18.30 hores
  • Oriola. C/ Marqués d’Arneva a Ajuntament. 12 hores
  • Petrer. Avda Reina Sofia a Plaça Castelar (Elda). 11.30 hores
  • Torrevella. Pl. Constitució a Plaça Ajuntament 12 hores

Acte informatiu sobre les pensions

Intervenen: Héctor Illueca i Beatriu Cardona. Seu Intesindical Valenciana. C/Juan de Mena, 18-baixos, València. 18 hores.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.