Alternatives

La societat civil es mobilitzarà contra la ratificació del CETA

24 / 03 / 2017 | Intersindical

La campanya ‘No al TTIP, CETA, Tisa’ demana als grups parlamentaris temps suficient per a un escrutini exhaustiu d’un tractat que impactaria directament en la població i hipotecaria greument el seu futur.

Avui el Consell de Ministres té previst remetre el tractat comercial entre la Unió Europea i Canadà (CETA) a les Corts. És un dels primers passos en el procés de ratificació de l’Estat després de la signatura a l’octubre i que una majoria del Parlament Europeu donés llum verda al tractat el passat 15 de febrer.

“Tal com havíem anunciat al febrer quan el Parlament Europeu va votar sobre l’acord amb el Canadà, ens mobilitzarem per impedir la ratificació del CETA en el tràmit parlamentari”, comunica la campanya No al TTIP, CETA, Tisa, formada per més de 350 organitzacions socials , sindicals i polítiques oposades als tractats comercials neoliberals.

“El Congrés dels Diputats i el Senat haurien de dedicar el temps necessari per examinar amb detall aquest tractat de 1.600 pàgines i assegurar que les preocupacions sobre un text de tal envergadura siguin considerades sota la lupa de l’interès general. Hi ha greus controvèrsies, per exemple, relacionades amb la gestió dels serveis públics, la possibilitat que tenen els inversors per desafiar lleis amb un tribunal d’arbitratge específic, l’encariment de medicines amb les regles de propietat intel·lectual, la precarització laboral mitjançant la mobilitat temporal de treballadores i treballadors, la prohibició de regular serveis financers que poden causar noves fallides bancàries i financeres, els impactes en la contractació pública dels municipis o els capítols de regulació nacional que rebaixen estàndards ambientals o posen en perill la salut “, assenyala la campanya .

El món rural, les petites i mitjanes empreses (pimes) i els serveis públics estan entre els grans perjudicats del tractat comercial amb el Canadà, així com les persones afectades per les hipoteques (PAH), les preferents o les clàusules sòl.

Les organitzacions integrants de la campanya demanen als grups parlamentaris la creació d’una comissió d’estudi del CETA i l’encàrrec d’un estudi d’impacte independent.

Portaveus de la campanya han afegit: “Són assumptes de gran pes que mereixen ser estudiats i debatuts amb el màxim rigor. Així mateix, totes les parts interessades han de tenir la possibilitat de presentar les seves anàlisis davant les i els representants parlamentaris. És fonamental que la ciutadania tinga l’oportunitat de ser escoltada en quantes audiències calguen en seu parlamentària. Sense estudis previs per conèixer els impactes del CETA a l’Estat espanyol i sense consultes amb la societat, és impossible complir amb la funció legislativa i de control parlamentari, és a dir, no hi hauria ni transparència ni democràcia “.

Per tot això, es fa una crida a tota la societat a sumar-se a la campanya de pressió política cap als grups parlamentaris per donar a conèixer els múltiples perills que tindria el CETA.

Es demana també als representants de parlaments autonòmics i ajuntaments que informin de les conseqüències del CETA en el seu àmbit i expliquin com restringiria el dret a regular i limitaria l’autonomia local i la sobirania parlamentària.

A més d’una campanya d’informació i difusió en mitjans, es convocaran diferents mobilitzacions per expressar, abans de la votació a les Corts, el rebuig a un tractat dissenyat per als interessos de grans grups empresarials i no per als de la majoria social.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.