L’ús d’un llenguatge sexista és discriminatori cap a les dones i una de les formes de violència contra aquestes
Intersindical Valenciana, davant l’informe d’Ignacio Bosque, de la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE), amb el qual arremet contra les guies editades per diferents institucions i dóna valor positiu a l’ús del masculí com a genèric, adduint que inclou als dos sexes, mostra la seua total repulsa per aquest informe i considera indignant la postura de la RAE, i recorda que l’ús d’un llenguatge inclusiu està regulat des de fa anys per la normativa a nivell nacional, europeu i internacional.
La RAE vol tornar a les dones a l'àmbit domèstic, ignorant la seua existència i invisibilitzar-les
L’ús d’un llenguatge sexista és discriminatori cap a les dones i una de les formes de violència contra aquestes. Aquest fet és reconegut per organismes de diferent índole, tant a nivell nacional com internacional. En l’Estat Espanyol, des de les Universitats, Ministeris o el Consejo General del Poder Judicial fins a diferents organismes dependents de administracions i àmbits judicial, forces de seguretat, sanitat, cultura, educació, etc. fa anys que utilitzen aquestes guies i aposten per un llenguatge inclusiu, com també en les diferents Comunitats Autònomes i Corporacions Locals. De fet, una de les guies a les quals es refereix l’informe de la RAE és l’editada pel Govern Valencià.
Intersindical considera que la RAE -institució formada per 37 homes i 3 dones- amb el seu informe intenta tornar a les dones a l’àmbit domèstic, ignorant la seua existència i invisibilitzant la seua realitat. En el moment actual, quan les retallades en igualtat pels diferents governs estan a l’ordre del dia, aquesta institució ancorada en el passat, aprofita per a llançar un informe que pretén ser un colp fatal per al moviment feminista, però en realitat ho és contra la societat. Perquè la societat necessita un llenguatge que no oculte a la meitat de la població.
La RAE podria seguir l’exemple de tants organismes i institucions nacionals, europeus i internacionals que aposten per l’ús d’un llenguatge inclusiu i no pel sexisme per a perpetuar el rol de submisses i dependents dels homes on aquesta institució vol retornar les dones.
Intersindical Valenciana va apostar fa anys per l’ús del llenguatge no sexista, com arrepleguen els seus estatuts, per la qual cosa en totes les seues comunicacions utilitza fórmules per a evitar la discriminació de les dones en el llenguatge. Igualment comprova l’ús d’un llenguatge inclusiu per les diferents administracions i entitats, denunciant el sexisme en el seu cas i col·laborant -si cal- donant formules en ordre a emprar un llenguatge inclusiu.
L’informe de la RAE, a més, falseja la realitat a l’afirmar que les guies de llenguatge no sexista van en contra de les normes gramaticals i fan complicada la llengua. En primer lloc, en l’elaboració d’aquestes guies han participat persones professionals de reconegut prestigi i, en segon lloc, existeixen moltes fórmules per a fer un ús del llenguatge no discriminatori que donen com resultat un text bé redactat. Quant al llenguatge oral, la pràctica diària fa que siga molt fàcil utilitzar formules no sexistes.
Per tot això, Intersindical a més de mostrar la seua indignació per aquest informe i exigir-li una rectificació a la RAE, li recomana que en comptes de promoure l’ús d’un llenguatge sexista, canvie les seues directrius, democratitze i faça paritària la institució i adeqüe el diccionari a la realitat actual, ja que és una prova evident del desinterès dels seus membres per la igualtat, com ho demostra el tracte discriminatori de les dones a les quals ignora en infinitat d’oficis i professions, invisibilitza la seua contribució en la història o menysprea amb el tracte diferent en definicions de termes segons el gènere. Un bon exemple són les diferents definicions de mujer y hombre de gobierno.
Hola,
Com afiliat d’este sindicat m’agradaria que se saberen encaixar les crítiques i analitzar-les.
Pareix molt evident que en este cas no ha sigut així, i es dóna una resposta més visceral que raonada.
Dir que la RAE ‘intenta tornar als dons a l’àmbit domèstic, ignorant la seua existència’ és altament injustificat. Atacar a la institució (molt criticable) i ignorar els seus arguments, és una de les pitjors fal·làcies lògiques (atac ad hominen).
Dir ‘falseja la realitat a l’afirmar que els guies de llenguatge no sexista van en contra dels normes gramaticals’ és sense cap dubte mentir. Podran no agradar-nos les normes gramaticals, i podem lluitar perquè es modifiquen. Però és veritat que se’n va en contra de les normes gramaticals. I això no és roín. Este sindicat està contra moltes normes establides i fem bandera d’això. Però negar-ho és absurd.
Hi ha molts arguments que posar damunt de la taula i en esta resposta no s’han donat. En definitiva, m’haguera agradat que Intersindal haguera respost als arguments de la RAE. Estic segur que hi ha molts professors de llengua en el sindicat que poden fer-ho.
Salutacions
Luis Miguel
Hola, Luís Miguel. En primer lloc, gràcies per la teua participació, perquè això és el que caracteritza el nostre sindicat: la participació i el debat d’idees sense prejudicis. Tot i que és cert que aquest comunicat no pretén ser una justificació de les moltes raons que hi ha per a fer un ús no sexista del llenguatge –tot això ho pots trobar en molts altres llocs, incloent-hi enllaços en aquesta web i en publicacions anteriors de l’àrea de la Dona, no és menys cert que l’ús d’aquest llenguatge no viola cap norma gramatical com ho demostren les innombrables publicacions d’STEPV i la Intersindical dels darrers deu anys, algunes de les més exquisides quant a correcció lingüística de totes les que es publiquen al País Valencià, i que són, alhora, escrupolosament respectuoses amb l’evidència de la diversitat de gènere a través del llenguatge. L’afirmació contrària, com fa la RAE, es basa en la ignorància, la peresa o és deliberadament tendenciosa. No sé quina és la pitjor de totes.
Respectuosament, un professor de llengua.